fredag 10 april 2015

Bloggjerka: Women Rules

I veckans jerka undrar Robert genom Annika varför det nästan bara är kvinnor som är bokbloggare? Jag har egentligen ingen aning, man kanske borde ställa frågan till män på stan: -"Är du bokbloggare?" -"Nej." -"Varför inte?".  Ett par mer eller mindre befogade funderingar har jag dock :)

jerka11Först och främst så finns det ju statistik på att kvinnor har stor övervikt vad gäller bokläsande i Sverige. Min gamle chef drog upp det på ett föräldramöte, hur många sidor som kvinnor/män läste  (undrar om det kan ha varit biblioteksstatistik?? har googlat men inte funnit) och det var väldigt stor skillnad. Och läser man inte så mycket så tror jag inte att man en dag vaknar och känner att "Yes, nu ska jag börja en blogg om min bok i månaden", speciellt då inte en renodlad bokblogg.

Sedan undrar jag om kanske kvinnor generellt är mer förtjusta i att skriva? De bloggar jag följer, både bok och andra, är mest bara kvinns, men det kanske finns fullt av manliga bloggare som skriver om saker jag inte är intresserad av? Det vet jag inte, har ju inte letat efter dem...

26 kommentarer:

 1. Det hade verkligen varit intressant att undersöka detta närmare. Nej att läsa är ju en förutsättning för bloggandet och kanske är det därför det är flest kvinnor som bloggar, för som du säger så är vi kvinnor dominerande bland läsande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är ju det. Tror att ett sätt att få fler läsande killar är fler läsande pappor. Moment 22...

   Radera
 2. Kvinnor läser nog säkert mer än män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är statistiken ganska entydig om.

   Radera
 3. Jag tror männ bloggar eller gör annat, typ visar på youtube när de spelar olika data spel... sånt jag aldrig skulle tänka tanken på att göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken att göra eller att titta... Nä, datorspel är inte min grej. Det finns annat på youtube jag gillar dock, som målartutorials...

   Radera
 4. Kvinnor läser helt klart mer skönlitterära böcker än män. Min man läser och har bloggat, men inte om böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske så, att de skriver om andra saker.

   Radera
 5. Många killar sitter och gör inlägg på Flashback och liknande, men de tillhör nog inte direkt kategorin som läser böcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror de (och vi andra) hade tjänat på om de läst mer. Tor man kanske kan få lite större empati med andra på det sättet, brukar mest bli rädd när jag snubblat in på trådar på flashback (och aftonbladet).

   Radera
 6. kvinnor läser mer och bloggar mer. kanske är de också mera roade av ord och att formulera sig kring det de läst och få respons på det. det finns ju många läsecirklar i landet och där är det också flest kvinnor. i aktiespararcirklar lär det vara trärtom, typ...

  SvaraRadera
 7. Det kan vara tematiskt, om man googlar på nördiga politikbloggar, särskilt säkerhetspolitik, så är det "bara" grabbar. Men jag har inte orkat leta efter ngn mer seriös statistik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker också att det kan vara olika fördelning i olika ämnen, nästa fråga blir väl om det är arv eller miljö :)

   Radera
 8. kvinnor skriver dagbok, brev... förr i världen i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att du har en poäng där. Men varför är det egentligen så....

   Radera
 9. Jag tror att vi helt enkelt är olika och det är väl bra om alla inte är likadana :)

  SvaraRadera
 10. Jag tror också att det främsta skälet är att kvinnor över lag lläser mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker lite synd om dem (män och kvinnor) som inte läser. Vad de missar!

   Radera
 11. Ok, det finns alltså statistik på det. Efter att ha läst ett antal jerkainlägg börjar jag nästan misstänka att det existerar "smygläsning" bland herrarna, verkar lite skämmigt att läsa framförallt skönlitteratur... där ser man! :) Trist för dem. Visst finns det bra bloggar man snubblar över som människor ur det manliga släktet driver (ofta handlar det om foto eller samhällsfrågor, sällan böcker).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hemskt det skulle vara att behöva läsa i smyg... Snubblar ju sällan över killarnas bloggar, och börjar följa dem ännu mer sällan.

   Radera
 12. Du har ju en poäng där: man borde kanske ge sig ut och botanisera lite flitigare i bloggosfären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Är ju inte görsugen direkt...

   Radera
 13. Det är fler kvinnor som bloggar, du har helt rätt, men sen kommer ju följdfrågan som är så himla svår, Varför ???????? Eftersom jag delvis också är fotobloggare kan jag berätta att kvinnorna inte är underrepresenterade där heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst flera andra jerkor där det spekuleras i att kvinnor har större behov av att diskutera och uttrycka sina tankar med andra. Vet inte om det kan vara svaret?

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)