onsdag 15 april 2015

Cinder: Marissa Meyer

Cinder
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Cinder av Marissa Meyer är en vidarearbetning av Askungesagan till en futuristisk och händelserik historia. Cinder själv är en cyborg och när boken börjar sitter hon och mekar med sin fot som är lite för liten. Hon arbetar i ett litet mekanikstånd på en marknad tillsammans med sin android och är den som försörjer sin styvmor och sina två styvsystrar som i bokens början händelsevis håller på att förbereda sig för den årliga balen. Jag älskar det här! Det är mycket kvar av den klassiska historien, men det finns så mycket mer. Cinder och hennes familj bor i New Beijing, en ganska trångbodd stad och pesten har just börjat sprida sig. Kejsaren har fått besök från Lunar (startade som en koloni på månen för längesen) och man är rädd för vilka krav de kommer att ställa för att hålla freden och för vilka tankeknep de kan tänkas använda för att få sin vilja igenom.

Det här är en absolut ljuvlig bok! Jag älskar blandningen av klassisk saga med sci-fi och blir glad för varje ny blinkning till sagovärlden samtidigt som omarbetningen gör att jag inte riktigt vet vad jag har att vänta mig. Är också fascinerad av den nya värld som skildras med cyborger, androider och annat hightec och hur det finns klassystem och fördomar. Det här var en sådan bok som jag hela tiden började prata om med vänner och kollegor för att jag var så glad över läsningen att det liksom bubblade över. Rekommenderas varmt!

6 kommentarer:

 1. Är så otroligt sugen på att läsa den här serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en riktigt härlig bok att se fram emot :)

   Radera
 2. Så tøft! Jeg vil også lese denne:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du ska göra. Jag var så lycklig när jag läste!

   Radera
 3. Jag älskar den här serien, men tycker nog att de två senaste är strået vassare :-) Så du har underbara saker framför dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scarlet har jag läst nu, men tyckte nog att Cinder var snäppet bättre, men båda är riktigt bra. Älskar sagoparallellerna :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)