torsdag 15 maj 2014

The Tudors: säsong 1

The Tudors - Säsong 1 (3 disc) (DVD)
Bild lånad från cdon
Efter att först ha läst om Cromwells historia i Wolf Hall och fortsättningen Bring up the Bodies, följt av härliga Innocent Traitor om niodagarsdrottningen Lady Jane Grey så fick jag blodad tand och beställde hem både tudorserien och en film om Lady Jane. Jag började med tv-serien eftersom den utspelar sig först.

The Tudors handlar om Henrik VIII.s regeringstid och i första säsongen lyckas han göra en av drottningens hovdamer med barn, en son som han erkänner som sin egen, och han förälskar sig dessutom i Anne Boleyn. Hennes familj är angelägen om att manövrera släkten till en bättre position så hon får instruktioner att hålla hans intresse vid liv. Sättet hon gör det på är att inte ge efter förrän de är gifta till skillnad från så många andra av hovdamerna. En skilsmässa från den nuvarande drottningen är önskvärd, men inte vidare lätt att få. Och ju mer frustrerad kungen blir desto farligare är det att vara runt honom...

Omdöme: En härligt underhållande serie, ofta komisk, men lika ofta dramatisk. Scenografin är imponerande och det är riktigt bra skådespelare, speciellt imponerad är jag av Henrik VIII (Jonathan Rhys Meyer), hans drottning Katarina (Maria Doyle Kennedy) och kardinal Wolsey (Sam Niell, som tidigare bla. spelat den sanslöst läckre tempelriddaren i Ivanhoe. Han har åldrats ganska bra). Det är många personer och politiska intriger att hålla ordning på och jag är glad att jag fått lite förhandskoll genom böckerna. Men, de gör också att jag märker att de fuskar ibland. Vissa saker kan jag förstå, som kungens systers otillåtna giftemål, den händelsen är ju så speciell att man vill ha med den även om man får bända på tiden lite och göra henne till en annan kungs änka för att få ihop historien. Att låta kungens oäkting dö som småbarn förstår jag däremot inte alls, kan inte förstå hur det ska förbättra serien, bevis på den hemska "svettfebern" som plågar England med jämna mellanrum får man ändå.

Roligaste: När Henrik VIII masturberar, med en av hans uppassare knäböjande med handduk, samtidigt som man ser Anne Boleyn brodera och utlösningen kommer samtidigt som nålen går genom tyget. En sån härligt gammaldags filmlösning :)

6 kommentarer:

  1. Tudors är en gammal favorit. Blir nästan sugen på att se om den nu :)

    SvaraRadera
  2. Den här är jag så otroligt sugen på att se!!

    SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)