torsdag 8 maj 2014

Innocent Traitor: niodagarsdrottningens liv

Innocent Traitor
Bild lånad från adlibris
Innocent Traitor av Alison Weir handlar om Lady Jane Greys korta liv, från det att hon föds till att hon avrättas 17 år senare. Hennes ambitiösa föräldrar börjar kort efter hennes födsel att planera för att göra det bästa möjliga partiet åt henne, det med den nyfödde prinsen. Vägen dit går genom extremt disciplinerad, men kärlekslös, uppfostran och en massa intrigerande vid hovet. En av Janes största tröster blir den protestantiska tron som inte är riktigt rumsren. Prinsen, Henrik den VIII:s enda legitima son, dör innan planerna hinner genomföras och Jane blir plötsligt extra åtråvärd som en ung flicka med kungligt blod i sina ådror.

Omdöme: Inblicken i livet hos adeln under den här tiden gör en lite andlös, hur man förväntar sig ett perfekt bordsskick från 4-åringar (som dessutom serverats vin), att en "whipping boy" kan användas för att bestraffa ett annat barns misstag, hur kvinnor oftast inte får någon högre utbildning utan broderi, teckning och musicerande räcker som kvinnliga dygder. Liksom lydnad. Att tacka nej till ett äktenskap mot föräldrarnas vilja är inte acceptabelt, böjer man sig inte så kan motståndet alltid piskas ner. Myllret av tjänstefolk, de intrikata kläderna, vikten av etikett - det är fascinerande läsning. Liksom skildrandet av de kungliga: Henrik VIII och de senare av hans fruar (speciellt Katherine Parr), lady Elizabeth, lady Mary och prins Edward. Upptäckte dessutom att lady Mary och Mary, queen of Scots var två olika personer, känner mig lite dum för att ha gjort dem till en under så lång tid...

Gillar den här boken, det är ett speciellt livsöde man får följa och att man vet hur det slutar påverkar inte hur fängslad man blir. Berättarperspektivet flyttas mellan olika personer, från Lady Janes, till mammans, Katherine Parrs och diverse tjänstefolks, och det görs bra. En del saker kändes lite överdrivna, som föräldrarnas intrigerande för att göra dottern till drottning när så väldigt mycket ligger utanför deras kontroll, men med en författare som skrivit flera faktaböcker om tudortiden så känns det som att man kan lita ovanligt mycket på texten för att vara en roman. I slutet finns dessutom ett par sidor där det står vad Weir känner sig säker på och varför, samt vilka partier som inte är lika väl underbyggda - något jag tycker att alla historiska romaner borde ha.

Här finns ett kort utdrag från början av läsningen, när Jane föds.

4 kommentarer:

 1. Gillade Philippa Gregorys romaner om den här eran skarpt så den här boken måste jag kolla in! Blir alltid så tacksam över att jag inte lever på den tiden.

  SvaraRadera
 2. Trivs också ganska bra i den här tiden, med sin avslappande etikett, varma duschar och avsaknad av grymma dödsstraff...

  SvaraRadera
 3. Låter som en bok för mig. Om den inte finns i svensk översättning hoppas jag en sådan kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge den ett försök på engelska, det kan den vara värd :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)