Månadens bästa bok, med knapp marginal, blev
Just One Damned Thing After Another av Jodi Taylor. Första delen av en humoristisk tidsreseberättelse mot brittisk fond. Gillar karaktärerna och världsbygget. Nästan lika bra tyckte jag om Bardugos
Ninth House, också den en förstadel. Den handlar om Alex som fixas in på Yale mot att hon blir "Dante", d.v.s. nybörjarövervakare över de åtta slutna sällskap som sysslar med magi på skolans område. Gillar även här både karaktärer och världsbygge.
Tredje delen i Schlingmanns politiska drama tyckte jag var bättre än föregångarna, med hur man med rädslan som medel får väljarskaran för ett invandrarfientligt parti att öka starkt. Oroväckande aktuell, men tyvärr är språket även i tredje delen ganska taffligt. Jag passade på att läsa om
Quo Vadis, en gammal klassiker om en romersk soldat som förälskar sig i en kristen tjej. Undrar om jag kanske läste en förkortad variant som tonåring för jag kommer inte alls ihåg att den var så predikande och tråkig.
Mest slående känns min filmlista med många fler, och i vissa fall ovanligare, titlar än vad jag brukar se, mycket tack vare flera långa flygresor.
Girighetens pris var väl den enda som jag inte tyckte om. På flyget såg jag också tv-serien
Good Omens som var en alldeles lysande filmatisering av Gaimans och Pratchetts roliga bok med samma namn.
Månadens bästa
bok: Just One Damned Thing After Another
pod: P3 Dystopi
film: The King's Speech
tv: Good Omens
dokumentär: De överblivna
Statistik:
Lästa böcker: 7 (1 non-fic, 1 grafisk, 1 omläsning), lästa noveller: 2
Lästa sidor: 2432
Böcker på svenska: 3, engelska: 4 Böcker av kvinnor: 5, män: 2, kombo: 0
Nya författare för mig: 2 Antal länder: 4
Del av serie: 4 (2 påbörjade, 2 avslutad/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 böcker av brittiska författare
1 bok av en polsk författare
3 böcker av svenska författare
Böcker:
7.
Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - Ann Ahlberg (non-fic) 3-/5
6.
Ninth House - Leigh Bardugo 4/5
5.
En omöjlig fiende - Per Schlingmann 3/5
4.
Ert blod på mina broddar - Elin Lucassi (grafisk) 4-/5
N.
The Iggy Chronicles, volume one - Spencer Quinn 3/5
3.
The Rope - Nevada Barr 4-/5
2.
Just One Damned Thing After Another - Jodi Taylor 4/5
*månadsfavorit*
N.
Tail of Vengeance - Spencer Quinn (novell) 3/5
1. Quo Vadis - Henryk Sienkiewicz (omläsning) 2/5 -besvikelse-
Poddar:
Kaos
P3 Dystopi
Momsplaining
Skäringer och Mannheimer
Teater:
Oliver, GöteborgsOperan. Trevlig föreställning av klassisk berättelse, där andra akten var mycket bättre än första.
Film:
The Kitchen, flyget. Tre hemmafruar i den irländska maffian får se sina män hamna i fängelse och när det utlovade stödet från den övriga ligan brister beslutar de sig för att ta över affärerna trots omgivningens motstånd. Helt okej, lite oväntade tvistar samtidigt som den i stort är ganska förutsägbar. Gillade verkligen Elisabeth Moss karaktär.
Ready or Not, flyget. Komisk skräck om bruden som gifter sig in i välbärgad brädspelsfamilj där traditionen är att man på bröllopsnatten spelar ett spel. Dessvärre drar bruden kortet kurragömma där reglerna är att resten av familjen ska hitta och döda henne innan solen går upp.
The Full Monty, flyget. Om några arbetslösa stålarbetare som i jakt på pengar bestämmer sig för att genomföra en strippshow för att tjäna pengar. Härlig feel-good som håller för många omtittningar.
Promised, flyget. Australisk film där Angela och Roberts föräldrar avtalar ett giftermål när barnen blivit tillräckligt gamla. 20 år senare när Angela blivit vuxen och 70-talet har några år på nacken har åtminstone Angela allvarliga tvivel på hur klokt det är, men det är svårt att neka, särskilt när utpressningen kommer från alla håll. Gillade den här!
Girls of the Sun, flyget. Fruktansvärd och gripande historia om några kvinnor som strider med kurdiska peshmerga och där man allteftersom får reda på mer och mer om vad de varit med om. Tror den hade varit ännu bättre om sidohistorien om den franska journalisten strukits. En film som stundtals gjorde ont att titta på, men som man samtidigt önskar att alla fick se.
Rocket Man, flyget. Man får följa Elton John från barndom, till superstjärna och hans färd ner till botten själsligt. Inte dum alls.
Lady Bird, flyget. Om Christine Lady Bird som går sista året i high school och lider av tristessen i den katolska skolan, av familjens något povra tillvaro och att inte allting blir som hon vill. Bra spelat speciellt Saoirse Ronan som en ganska bortskämd och oempatisk tonårstjej och Laurie Metcalf som hennes mamma som desperat försöker få ekonomin att gå runt och samtidigt kunna unna sin dotter det hon önskar mest. Den såriga relationen dem emellan lyfte filmen.
Girighetens pris, svtplay. Italiensk film där man får se ett händelseförlopp som slutar med en påkörd cyklist från tre olika karaktärer och varje gång ändras bilden lite. Lite nja.
The Railway Man, svt. Om en brittisk soldat som blir krigsfånge hos japanerna och efter att i smyg ha byggt en radio blir han brutalt torterad vilket påverkar hela hans liv. Många år senare får han reda på att hans värsta plågoande fortfarande är i livet... Riktigt bra.
Muriels bröllop, svt. Om Muriel som är besatt av bröllop, men som aldrig ens haft en pojkvän. Både "vännerna" och pappan trycker ner henne och tills slut brister det. Såg den här för himla massa år sen, den är fortfarande rolig, rörande och sevärd.
The King's Speech, sjuan. Omtittning av en himla bra film om stackars stammande Albert, egentligen nummer två i tronföljden, men som blir kung när brorsan avgår strax efter att radioåldern inletts.
Tv:
Good Omens, flyget. Riktigt bra miniserie av boken med samma namn. En ängel och demon gör sitt bästa för att inte uppfylla guds plan om ett slutgiltigt krig mellan himmel och helvetet som ska förstöra jorden. Rolig, fartfylld, välspelad och full med härliga karaktärer.
McLeods döttrar, svt. Nästa australiska såpa att ta plats på vardagseftermiddagar. Hittills lever den inte upp till föregångarna (A place to call home och Doctor, doctor), men kommer fortsätta titta. Handlar om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Claire har vuxit upp där, medan Tess är mer av en stadstjej.
Alla mot alla, säsong 3, femman. Ny säsong av mitt nuvarande favoritfrågesportprogram. Fredrik och Filip med en massa vinnarsugna kändisar och en del giftiga nålstick blandat med värme.
Unga kvinnor, svt. Läste boken för mycket länge sedan och känner igen en hel del, men kommer inte alls ihåg händelserna efter Beths död. Spelar ingen roll, det är bra och på vissa ställen ligger tårarna på lur.
Kalifat, svt. Om personer som på olika sätt påverkas av IS - vissa vill fly, andra är mitt uppe i det och åter andra dras dit. En tv-serie om en utkant av det svenska samhället. Bra.
Hemligheten, svt. Miniserie om en otrohetsaffär i baptistkyrkans kretsar på Nordirland som leder till minst två mord. Mannen i kärleksdramat är obehagligt manipulativ, övertygad som han är om att han har gud på sin sida. Baserad på verkliga händelser.
Rapport från 2050, svt. Lotta och Erik utforskar möjligt framtida leverne. Ganska optimistiskt.
Dokumentärer:
Fantastiska kolibrier, svtplay. Fascinerande att få se små kolibribon, men störde mig en del på berättaren.
Ettbarnslandet, svtplay. Om Kinas ettbarnspolitik. Intressant, särskilt hur propagandan ändrats nu när idealet istället är två barn...
De överblivna, svtplay. Ännu en dokumentär om Kina som handlar om tre kvinnor som i 30-årsåldern börjar ses som nuckor till familjernas förtvivlan och, i vissa fall, skam. Intressant om statlig "bachelor" i parken, äktenskapsmäklare och kontaktannonsplakat i parkerna.