onsdag 2 december 2020

Läsmånad: november-20

Börjar ångra att jag döpte de här inläggen till "läsmånad", den här månaden har jag bara läst två böcker, men i gengäld tittat på nio serier och fjorton dokumentärer så titeln känns lite missvisande. Min första bok var en om livet före och Efter Gastric ByPass-operationen. Intressant, men bitvis väldigt personlig på ett sätt som kändes lite för privat. Den andre var Every Step She Takes av Kelley Armstrong som jag brukar tänka på som en favoritförfattare, men den här hittade inte hela vägen fram. Lucy lockas till New York och blir anklagad för mord då fullt av planterade bevis pekar mot henne. Parallellt med nutid får man också läsa om vad som hände femton år tidigare och det blir inte riktigt bra. Lite för tillkrånglat, lite för chick-lit miljö samtidigt som huvudpersonerna uttrycker sig lite för förnumstigt, dessvärre också utan Armstrongs vanliga humoristiska stråk. Blev ändå favoriten (om än knappt), för läsvänlig var den och drog väl lite mer än fackboken.

Dokumentärer blev det många, perfekt när man inte vill börja på en ny serie. Många bra, kan särskilt rekommendera Världens hotade städer, Raskortet och Antripocen - människans epok. Det står mer om dem i listan längst ner i inlägget.


Månadens bästa
bok: Every Step She Takes
pod: Hemma hos Mark och Jonas
film: -
tv: Erkännandet
dokumentär: Raskortet 

Statistik:

Lästa böcker: 2 (1 non-fic)
Lästa sidor: 435
Böcker på svenska: 1, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 2, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                   Antal länder: 2
Del av serie: 0 
1 bok av en kanadensisk författare
1 bok av en svensk författare


Böcker:
70.    Every Step She Takes - Kelley Armstrong   3/5   *månadsfavorit*
69.    Efter Gastric ByPass-operationen: Vägledning och recept - M. Odin (nonfic) 3/5

Poddar:

Lyssnar på samma gamla vanliga, med ett par förändringar... Har börjat lyssna på Mammasanningar, trots att jag inte har barn. Tycker den är riktigt rolig. Skäringer & Mannheimer och Flashback forever har jag börjat tröttna på och satt på paus, åtminstone för tillfället.

Film:
Inte en enda en, hoppsan.

Tv: 
Erkännandet, svtplay. Riktigt bra krimserie baserad på verkliga händelser. En man arresteras för mord, men p.g.a. formella fel vid handläggningen kan man inte använda hans berättelse som bevis. Sedan offras den ansvarige polisen av ledningen.
I vår herres hage, svt. En tv-serie som bygger på den första (eller möjligtvis andra) vuxenboken jag läste, mamma hade tre pocketar som innehöll alla sex i serien. På 40-talet får den nyexade veterinären James Herriot arbete bland bönderna i Yorkshire. Mysig, rolig och bygger på Herriots egna liv.
The Sinner, säsong 3, svt. En bilolycka med dödlig utgång visar sig ha fler bottnar än vad det först verkar. Okej, men blir ganska trött på utredaren Ambrose som slukas så av sina fall att han riskerar liv och lem, alltid utan riktig uppbackning.
McLeods döttrar, säsong 5, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö. Rör sig ganska långsamt framåt, man kan utan problem missa några avsnitt här och var, vilket jag inte gör. De ligger också på play så det är lätt att se ikapp. Ett trevligt sällskap till middagen.
Taskmaster, säsong 10, internet. Ny säsong med många roliga uppgifter. Lagutmaningarna lider tyvärr lite av coronadistanseringen. Så mycket bättre än svenska versionen Bäst i test.
Lego masters, tv4. Skickliga legobyggare får svåra utmaningar. Ett okej program, men tycker ofta annorlunda än domaren.
Alla mot alla, kanal 5. Frågesport med bra spridning av ämnen och svårighetsgrad och inslag som kända filmscener och dödskalendern. Trevlig samling mer eller mindre kända personer som deltar också.
Banshee, säsong 3-4, hbo. Såg ju den här serien för några år sen, men jösses vad jag glömt. Ett tag fick jag för mig att jag inte hade tittat klart på serien, innan jag började känna igen saker igen. Med det sagt får jag väl deklarera att jag tycker de två första säsongerna är bäst (och de är riktigt bra!).
Dublin murders, svtplay. Rob Reilley är mordutredaren som får ett fall som starkt påminner om när han och hans två kompisar försvann i tidiga tonåren med Rob som ende överlevare. Hans jakt på svar efter vad som hände då påverkar utredningen och honom själv och det blir en negativ spiral. Okej serie, men kan tycka att premisserna är lite väl tillkrånglade. Gillade dock upplösningen på det nya fallet.

Dokumentärer:
Världens hotade städer, svtplay. Ett avsnitt vardera om New York, Tokyo och Venedig som alla har sina problem som riskerar att få städerna att försvinna. Riktigt intressant! Det blir en blandning av förundran över det mänskliga intellektet och djupa suckar över människans dumhet (Venedig, jag tittar på dig). Också ett exempel av en extremt tilltalande form av dokumentär. Finns ju många ämnen som tilltalar, men berättande, musik och grafik används här så att det blir riktigt fängslande. Skadar inte heller att bland allt som hotar så finns det även hopp och handlingskraft.
Raskortet, svtplay. Om att växa upp som mörkhyad i Sverige. En bedrövande bild, trodde inte att det var så här illa. Ett program alla svenskar borde se!
Att stjäla ett land, svtplay. Den indiska familjen Gupta flyttar till Sydafrika 1993 och får i rekordfart enormt inflytande över landets politiker och bolag och en enorm korruptionsspiral startar. Mycket sevärd.
Jakten på slavhandlarna, svtplay. Reportaget skildrar hur brittiska åklagare försöker sätta dit en polsk liga som samvetslöst utnyttjar sina landsmän i England. Kan man inte språket är det inte lätt att komma undan.
Världsmästare mot legender, kunskapskanalen. Nutida toppidrottsmän testar gamla material och gör förvånansvärt bra ifrån sig. Trodde nog programmet skulle vara lite intressantare...
I kalifatets ruiner, svtplay. Ett franskt reportageteam ställer sig kritiska till alla de västerländska jihadister som menar att de är totalt oskyldiga till något som helst våld och undersöker några IS-fästen innan bevisen helt försvinner. Intressant!
Kult-tv, svtplay. Fem program om bl.a. Michael Jackson, The Osbornes och Chris Rock, men med en vinkel som ibland gjorde mig besviken. Det var stort fokus på brytpunkter i underhållningsmedia, som internetnyheter och filmat hemma hos och ibland kom huvudpersonerna i bakgrunden, men gillade avsnitten om framför allt the Osbornes och Freaks and Geeks. (Ska definitivt titta på den gamla klassikern igen!)
Vem granskar polisen?, svtplay. Skrämmande och intressant program om polisarbete i Usa och ett försiktigt (och av Trumpregimen avstannat) förändringsarbete.
Louis Theroux: Pedofilernas fängelse, svtplay.  Åtalade för pedofili i Californien flyttas till Coalinga mentalsjukhus efter avtjänat straff för terapi och eventuellt ett framtida utsläppande, men antalet som räknas som rehabiliterade är få och de flesta kan räkna med att stanna resten av sitt liv. Okej program, som väcker de självklara frågorna: kan man lita på det patienterna säger, eller säger de det för att få komma ut? Och är det rätt att hålla personer som avtjänat sitt tidsbestämda straff inlåsta?
Louis Theroux: Miamis megafängelse, svtplay. 2 avsnitt om livet för de häktade i Miami County Jail. Våldsamt där minsta verkliga eller påhittade anledning duger som anledning för att klå upp någon. Funderar lite när jag tittar på om svaren och attityden hade varit samma om Louis hade fått prata med dem i enrum istället för när resten av cellen lyssnar, för det kändes ibland överdrivet grabbigt. Känns också som att be om problem när man sätter runt 20 intagna i samma cell på obestämd tid fram till rättegång.
Främlingslegionen, svtplay. "Dokumentärklassiker" från 1990 där man bland annat får träffa några legionärer, allt från nykomlingar till de med 9 års tjänstgöring. Intressant, men hade gärna sett mer, kändes som att det bara skrapades på ytan.
Kvinnornas ö, svtplay. Utanför Guinnea-Bissau ligger matriarkatsamhället Bijago. Kul att få titta in, men saknar intervjuer, analyser och tankar - det kändes mest som en ögonblicksbild. Speciellt undrar jag om den första ön där man misslyckats att enas om ny kung/drottning och därför inte kunde genomföra några vuxenblivandeceremonier - kommer levnadssättet överleva? Och varför flyttade dottern in till staden, vad fanns det där som lockade? 
Miniatyrer - stor konst i liten skala, svtplay. Mysigt program om miniatyrer, från förhistoriska mammutar, via avancerade dockhusmöbler till protestkonst och mycket mer däremellan. Det enda jag var lite besviken på var att "titelfotot" till programmet visade konst från Willard Wigan trots att han bara hade några inledande och avslutande ord och man knappt fick se alls vad han skapat. Men började följa Slinkachu på insta efteråt :)
Antripocen - människans epok, svtplay. Estetiskt genomtänkt dokumentär om hur människan numera är den faktor som påverkar jordklotets yta mest. Förfärande, vacker och nedslående med en del långa zoomningar på vacker berggrund, avdunstningsbassänger och dagbrott skickligt blandat med människor som ger skala och en liten förklaring till varför. Mycket sevärd om än långsam.

torsdag 5 november 2020

Läsmånad: oktober-2020

Pojken med extra allt var en mycket givande bok om hur författaren, med autism och adhd, upplevt och upplever sin omgivning. Den bestod av små beskrivningar som författaren minns från när han var yngre, t.ex. ett julklappsöppnande som blev helt fel, vad som hände och hur han kände, och sedan ett resonemang från en vuxen synvinkel om vad det var som egentligen hände och om man hade kunnat göra annorlunda. Det enda som jag inte tyckte om med boken var användandet av ordet "en" istället för "man". Det störde ibland läsningen när det blev oklar syftning som: "Det är viktigt att få känna att en som barn har kontroll över".

Praktika för blivande föräldrar lånades på impuls efter en poddlyssning med Agnes Wold, en av författarna. Riktigt intressant trots att jag inte har minsta tanke på att bli förälder. Ingen jävla quick-fix om Olofssons gastric bypass-operation var den tredje faktaboken i oktober. Också mycket intressant, och ingående om hela processen. Enda skönlitterära var The Fell of Dark där August längtar från livet i den lilla vampyrinfekterade staden. Dessvärre är vampyrerna inte trötta på honom, han visar sig vara huvudperson i en urgammal profetia. Inte dum, men lite för lång.


Månadens bästa
bok: Pojken med extra allt: hur lärare kan bemöta adhd och autism
podHemma hos Jonas och Mark 
filmThe Favourite
tv: Alla mot alla
dokumentär: This is Paris 

Statistik:

Lästa böcker: 4 (3 non-fic), lästa noveller: 0
Lästa sidor: 1022
Böcker på svenska: 3, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 1, män: 2, kombo: 1
Nya författare för mig: 4                                    Antal länder: 2
Del av serie: 0  
1 böcker av en amerikansk författare
3 böcker av svenska författare


Böcker:
68.  The Fell of Dark - Caleb Roehrig      3/5
67.  Pojken med extra allt: hur lärare kan bemöta adhd och autism-Skytte (nonfic) 4-/5 favvo
66.  Praktika för blivande föräldrar - Agnes Wold & Cecilia Chrapkowska  (non-fic)   4-/5
65.  Ingen jävla quick fix: en bok om överviktsoperationer - Weronica Olofsson (non-fic) 4-/5


Poddar:

Hemma hos Jonas och Mark är den roligaste podden just nu, ler stort när jag lyssnar, tyvärr är det korta avsnitt. Nykomlingar i min poddkatalog är Akademiliv och Kropp och själ, gillar program där jag lär mig intressanta saker :) Lyssnar också glatt vidare på mina favoriter P3 Dystopia, P3 Historia, Misslyckade brott/affärer, Allt jag velat veta och Fördomspodden.


Film:
Turist, dvd. En familj på skidsemester ser skräckslaget hur en lavin närmar sig, och medan mamman omfamnar barnen, tar mannen och springer för livet. Alla klarar sig, men hur pappan betraktas ändras av alla i familjen och äktenskapet knakar. Intressant upplägg, men ganska seg.
The Favourite, dvd. Fick följa med hem från biblioteket för en omtittning. Fortfarande rolig och lätt absurd, men bättre första gången.


Tv: 
House of Cards, säsong 6, dvd. Slutet på sagan om Underwoods. Frank är död, men Claire gör allt för att klamra sig fast vid makten. Makens lojala Doug gör dock vad han kan för att få bort henne. Hoppas så när jag tittar att maktspelet bakom de stängda dörrarna är påhittat, man hoppas ju att annat än egen vinning och makt styr våra folkvalda, men man tvivlar ju när man ser sådana som Trump, Lindsey och MoscowMitch.
McLeods döttrar, säsong 4, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö. Rör sig ganska långsamt framåt, man kan utan problem missa några avsnitt här och var.
Matador, säsong 4, axesskanalen. Dansk klassiker från 1978 om Mads Skjern och hans dramatiska inverkan på den lilla staden Korsbäck och dess "finare skikt". Utspelar sig under 30- och 40-talet med många trevliga karaktärer.
Alla mot alla, kanal 5. Frågesport med bra spridning av ämnen och svårighetsgrad och inslag som under pressure och järnridån. Trevlig samling mer eller mindre kända personer som deltar också.
Banshee, säsong 1-2, hbo. En tjuv kommer ut efter 15 år i fängelse och tar identiteten från en död man som just ska börja som sheriff i den lilla staden Banshee. Han tar jobbet och det blir både sevärt och extremt våldsamt. Gillar blandningen av rednecks, amish, urinvånare, vit makt-grupp och stadens mest korrupta "affärsman". Omtittning.
Weissensee, säsong 4, svt. Sista säsongen om familjen Kupfler och livet efter murens fall är besvärligt både för de stasitrogna medlemmarna och de andra. Alla säsonger ligger på svtplay och rekommenderas varmt.


Dokumentärer:
This is Paris, youtube. Gav en ny och mycket mer nyanserad bild av fenomenet Paris Hilton. Bakom den diamantbeströdda ytan finns en liten tjej som aldrig kommit över åren på "uppfostringsanstalt" med den nedbrytning hon utsattes för. Det har satt sina spår, bl.a. i form av återkommande mardrömmar från natten då hon med våld fördes bort från sin familj. Hopplösa föräldrar.
90 plus och världsmästare, kunskapskanalen. Man får följa några äldre farbröder som jagar segrar, världsrekord och kärlek. Det är aldrig för sent att börja träna!
Mullvaden - undercover i Nordkorea, svt. Visade mindre av livet i Nordkorea och mer av en dansk killes lyckade försök att infiltrera en vänskapsförening för att till slut bli mellanhand i en illegal vapenaffär. Inte riktigt engagerande, förutom när man insåg hur dåligt förberedda de var när de skulle leka vapenaffär - en av dem fick hitta på ett företagsnamn illa kvickt för det hade de inte tänkt på. Hade ju varit hur lätt som helst för de nordkoreanska värdarna att söka lite info på nätet där...

söndag 4 oktober 2020

Läsmånad: september-2020

Blev bara tre böcker den här månaden, och de var alla helt okej, men ingen var tillräckligt bra för att bli månadens favorit. Ett liv med sleeve handlar om hur man bör leva när man genomgått en gastric sleeve-operation och den var bra, men kändes också ganska basic och är antagligen mycket intressantare att läsa i samband med sagda operation. Witches and Wedding Cake är en feel-good-deckare, ofta i cafe-miljö, med övernaturliga inslag där man i tionde boken i serien travar på i gamla hjulspår. Trevlig, men förutsägbar vilket väl var anledningen till att jag läste den och med en del så tvivelaktiga polisiära felslut att man blev helt matt. 

Deadly Decisions är tredje delen om Temperence Brennan, rättsspecialist på gamla ben. Den var delvis spännande med lik med anknytning till mc-gäng, men lider av en alltför kunnig författare. Jag vill inte ha alla detaljer i hur apparater fungerar, historien om mc-gängens framväxt i nordamerika eller när Brennan efter att ha frågat en blodskvättsspecialist(?) om varför han är lite tveksam till den ledande teorin får en flera sidor lång förklaring (med guidad tur på labbet) på varför olika droppar ser ut som de gör istället för det mycket snabbare - det finns inga droppar här, något måste ha flyttats. 

Desto fler bra dokumentärer och poddar istället :) 


Månadens bästa
bok:  -
podP3 Dystopia
filmNotting Hill
tv: Giftattacken  Salisbury
dokumentär: Sanningsjägarna

Statistik:

Lästa böcker: 3 (1 non-fic)
Lästa sidor: 844
Böcker på svenska: 1, engelska: 2                  Böcker av kvinnor: 3, män: 0, kombo: 0 
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 2
Del av serie: 2 (0 påbörjade, 1 avslutade/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 böcker av svenska författare


Böcker:
64.    Ett liv med sleeve - Therese Goding   (nonfic)   3/5  
63.    Witches and Wedding Cake - Bailey Cates   3/5
62.    Deadly Decisions - Kathy Reichs    3/5


Poddar:

Lyssnar fortfarande mycket på P3 Historia, P3 Dystopia och Fördomspodden, men nu har de fått sällskap av Akademiliv, Välfärdspodden och Flashback forever.


Film:
Emma, dvd. En Emma där huvudpersonen inte alls var charmig, utan bara någon jag störde mig på. Nja, finns andra filmatiseringar jag gillar bättre.
Notting Hill, kanal 5. Film jag tänker på som nostalgisk feel-good, men tyckte den var förvånansvärt tragisk oväntat länge. Misstänker att jag blivit blödigare med åren.


Tv: 
McLeods döttrar, säsong 4, svt. Trevlig australiensisk såpa i bonnamiljö. Rör sig ganska långsamt framåt, man kan utan problem missa några avsnitt här och var vilket jag ändå inte gör.
Matador, axesskanalen. Dansk klassiker från 1978 om Mads Skjern och hans dramatiska inverkan på den lilla staden Korsbäck och dess "finare skikt". Utspelar sig under 30- och 40-talet med många trevliga, och en del mindre sympatiska, karaktärer.
Historieätarna, säsong 1-2, youtube. Blev sugen på att se om den. Mycket trevlig och lagom lärorik slötittning.
Alla mot alla, kanal 5. Frågesport med bra spridning av ämnen och svårighetsgrad och inslag som idiotfrågan och ping pong. Trevlig samling mer eller mindre kända personer som deltar också.
Giftattacken i Salisbury, svt. Miniserie om giftattacken 2018. Man får följa några av de inblandade med fokus på det som utspelar sig i staden, inte den ryska inblandningen. Bra och känslosam.


Dokumentärer:
Sanningsjägarna, svtplay. Bellingcat granskar händelser för att se vad som egentligen inträffat när det inte ses genom tillrättalagd propaganda. En nagel i ögat för bl.a. Putin. Mycket intressant dokumentär om en imponerande grupp.
Fat Front, svtplay. Tre vackra tjocka kvinnor kämpar för att bli accepterade i den kropp de har. Ville se den för jag behöver lite hjälp på den fronten, men... Märker hur skev syn jag har - så länge kameran är enbart på de överviktiga tycker jag de är fina, när normalviktiga är med i bilden inte lika mycket...
Gift med en diktator, säsong 2, svtplay. Intressant, lärde mig lite mer om 1900-talshistoria än jag kunde innan. Bland andra intervjuades Idi Amins fjärde hustru. 
Pappa till 173 barn, svtplay. Halvintressant om privata spermadonatorer i Storbritannien.
Kungahuset Windsor, svtplay. Om det engelska kungahuset från George den femte till Harry och Meghan. Intressant, men lite småskvallrigt.
Abba: hemligheterna bakom hitsen, svtplay. Låtarna Mama Mia, Dancing Queen och The Winner Takes It All utforskas närmare medan Abbas karriär beskrivs i stora drag. 
Drottningen av Versailles, svtplay. Jackie och David Siegel bygger ett nytt hem på 8400 kvadratmeter och man får se hur livet är för de ofattbart rika. Sen slår finanskrisen 2008 till och det blir stora förändringar. Under press visar sig också mannen vara allt annat än trevlig. Intressant! 
Kungamakerskan, svtplay. Imelda Marcos pratar om sitt liv och sin moderskärlek för det filippinska folket och deltar aktivt i sonens kampanj till vicepresident. Motståndarna pratar om lyx och korruption, förtryck, misshandel och olagliga avrättningar.

tisdag 1 september 2020

Läsmånad: augusti-2020

Burn av Patrick Ness blev jag förtjust i. Usa i slutet av 50-talet med allt vad det innebär av rasmotsättningar och rädsla för kalla kriget och så var det drakar med! Gillade skarpt. Bra karaktärer och världsbyggen. Sträckläste också The Ballad of Songbirds and Snakes som är berättelsen om president Snow (i Hungerspelen) som tonåring. Några onödigt övertydliga blinkningar till de senare böckerna, men vilken läsglädje jag hade, trots en osedvanligt självömkande huvudperson.

Cursed Luck var en sommarpresent från Armstrong där hon under skrivandet lade upp några kapitel i veckan på sin hemsida till en bok som ska ges ut nästa år. Är som alltid mycket svag för hennes skrivsätt och övernaturlig inslag, här i form av besvärjelsearbete och släktskap med grekiska gudar. Det som drog ner betyget var att det var mycket bakgrund och prat istället för handling. Men som uppbyggt för en fortsättning. Boken är nedtagen för vidare redigering nu.

The Sleeping Prince och The Scarecrow Queen är fortsättningen av The Sin Eater och jag är lite kluven. Alla delar för att jag ska falla handlöst finns där, med magi, intressanta kvinnliga huvudroller och lite bitska repliker, dessutom förpackade i en sagoaktig dräkt, men... Jag vet inte, de når inte hela vägen och jag kan inte förklara det. Böckerna känns lite för långa, lite för sega, men jämfört med Cursed Luck och The Ballad of Songbirds and Snakes händer det nog egentligen mer - men det känns inte så.


Månadens bästa
bok:  Burn  
filmJulie & Julia (men den hade ju egentligen ingen konkurrens)
tv: Barnmorskan från East End

Statistik:
Lästa böcker: 8 (3 non-fic)
Lästa sidor: 2907 
Böcker på svenska: 3, engelska: 5                  Böcker av kvinnor: 4, män: 1, kombo: 3
Nya författare för mig: 3                                    Antal länder: 4
Del av serie: 2 (0 påbörjade, 1 avslutade/up to date)
1 böcker av amerikanska författare
3 böcker av brittiska författare
1 bok av kanadensiska författare
3 böcker av svenska författare


Böcker:
61.    Burn - Patrick Ness     4+/5     *månadsfavorit*
60.    The Scarecrow Queen - Melinda Salisbury    3/5
59.    Cursed Luck - Kelley Armstrong   4-/5
58.    The Ballad of Songbirds and Snakes - Suzanne Collins   4/5     
57.    Utvecklingsstörning, samhälle och välfärd - Jens Ineland m.fl. (non-fic)   3/5   
56.    The Sleeping Prince - Melinda Salisbury   3+/5
55.    Normkritiska perspektiv - Elisabeth Elmeroth m.fl.  (non-fic)   2-/5
54.    Flerspråkighet - utveckling och svårigheter - Salameh & Nettelbladt (nonfic)  3/5



Film:
Julie & Julia, tv 8. Omtittning, feelgood om matlagning och Julia Child.
Wonder Woman, femman. Om Diana som växer upp på en dold ö tillsammans med amazoner och till slut hamnar i andra världskriget för att slåss mot krigsguden Ares. Japp, fånig, men har man annat att syssla med så hänger man med fast fokuset inte alltid är på filmen.



Tv: 
Summer of Rockets, tv4. Utspelar sig sent 50-tal, mitt under kalla kriget. Samuel är en uppfinnare som försöker hävda hans familjs rätt i de finare kretsarna (mycket till familjens förtret) och som hamnar i lag med underrättelsetjänsten och deras motståndare som bägge är intresserade av hans nyaste uppfinning, personsökaren. Gillade den. Hände mycket, men i mestadels lugnt tempo.
Den stora modelljärnvägskampen, säsong 1-2, svt. Lag tävlar om att bygga den mest spektakulära modelljärnvägen utifrån skilda teman och under tidspress. Trevlig, men väl många ordvitsar.
Barnmorskan från East End, säsong 8, svt. Äntligen nya avsnitt. Det är mitten av 60-talet och jag gillar att se hur samhället utvecklas med bl.a. vaccinationskampanjer. Vissa avsnitt storbölar jag över - härlig ändå.
Departure, tv4play. Ett plan försvinner spårlöst över Atlanten och Kendra leder utredningen. Det hela visar sig ha många fler bottnar än man kan ana från början. Gillade det invecklade fallet, karaktärerna och det trassliga hemlivet.
Alla mot alla, kanal 5. Tillbaka igen. Glad frågesport där jag gillar variationen av frågor, moment och deltagare. 

lördag 8 augusti 2020

Läsmånad: juli-2020

Hälften av månadens lästa var kursböcker, tänker ligga lite före i höst så att jag inte behöver stressa. Önskar bara att mer av facklitteraturen var läsvänligt skriven... Av mina tre valfria böcker så tyckte jag bäst om Destroyer Angel, en spännande Anna Pigeon-bok där flera liv svävar i livsfara i princip hela boken. Today Will be Different var inte dum, men betyget drogs ned av den dels var lik (men sämre) än Semples utmärkta Where'd You Go Bernadette och dels hade en huvudperson som i längden blev alldeles för självupptagen och osympatisk. This is Going to Hurt var en intressant bok av episodtyp om läkarlivet i Storbritannien - avsnitten från dagböckerna var ibland roliga, ibland äcklande, ibland sorgliga. Men det som framför allt stod ut var hur svårt jobb de har och vilka undermåliga förutsättningar för att göra det, med en del regler som inte verkar ha någon verklig nytta (som att nya läkare byter sjukhus minst en gång/år, alla på samma dag. Kan inte vara bra vare sig för patienter eller för den läkare som vill köpa ett hus...). Tror dessvärre att en del av problemen kan gälla Sverige också med alla sina "effektiviseringar".

Månadens bästa
bok: Destroyer Angel
pod: P3 Dystopia
filmVad ska folk säga 
tv: Barnmorskan från East End
dokumentär: Flotten

Statistik:

Lästa böcker: 6 (4 non-fic, 1 omläsningar), lästa noveller: 0
Lästa sidor: 1826 
Böcker på svenska: 3, engelska: 3                   Böcker av kvinnor: 3, män: 1, kombo: 2
Nya författare för mig: 3                                    Antal länder: 3
Del av serie: 1 (0 påbörjade, 1 avslutade/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 bok av en brittisk författare
3 böcker av svenska författare


Böcker:
53.    Språklig sårbarhet i förskola och skola - Barbro Bruce m.fl.  (non-fic) 2+/5 
52.    Elever med neuropsykiatriska svårigheter-Carlsson Kendall(nonfic, omläsning) 4/5
51.    Today Will Be Different- Maria Semple   3/5
50.    This is Going to Hurt  - Adam Kay   (non-fic)  3+/5
49.    Destroyer Angel - Nevada Barr    4/5   *månadsfavorit*
48.    Samverkan kring barn och unga - Jakobsson & Lundgren (nonfic)  2/5


Poddar:

P3 Dystopia
Fördomspodden
P3 Historia


Film:
Vad ska folk säga, svt. Om Nisha som växer upp i Norge, men efter att pappan har hittat henne med en pojkvän skickas hon till släktingar i Pakistan. Bra film, visar hur fruktansvärt begränsande det kan vara att växa upp i ett nytt samhälle när man förväntas uppföra sig som i gamla landet. Också tydligt hur hederstänkandet finns hos hela familjen.
Nyckeln till frihet, femman. En man döms till dubbel livstid för två mord som han hävdar att han inte begått och han hamnar i Shawshank fängelse. Riktigt bra film!


Tv: 
The Plot Against America, Hbo. En alternativ historieutveckling där en nazivänlig Charles Lindbergh blir amerikansk president under andra världskriget. Intressant idé, men ganska seg med mycket prat.
Morden i Helsingör, tv4. Polisserie där mordutredaren som följs är så dedikerad sitt jobb att hans fru inte står ut och lika mycket fokus hamnar på privatlivet som på fallen. Ganska oengagerande och jag blir rejält irriterad på den manliga huvudrollen.
Ett mord för Dodds, svt. Gillar den här miniserien. Pusseldeckare med nyinflyttad ambitiös kriminalare som i sitt team får en gammal avdankad utredare som chefen försöker tvinga in i pension. Klurig och lite smårolig.
Den stora modelljärnvägskampen, säsong 1-2, svt. Lag tävlar om att bygga den mest spektakulära modelljärnvägen utifrån skilda teman och under tidspress. Trevlig, men väldigt många (för många) ordvitsar.
Poldark, säsong 5, svt. Kärt återseende med Ross och Demelza som den här gången bland annat försöker rädda en vän från ett förräderiåtal, men jag är inte lika fast längre. Får också för mig att de avviker en hel del från böckerna (George Warleggans sammanbrott...). Glad att serien är slut nu - det räckte gott och väl, skulle antagligen mått bra av att ha avslutats lite tidigare.
The Great, Hbo. Löst baserat på, och mycket tillspetsat om, Katarina den storas första tid i Ryssland. Okej serie med lite humor.
Friday Night Dinner, säsong 6, svt. Rolig, men ju mindre grannen är med desto bättre.
Den första hunddejten, svt. Ett ställe för omplaceringshundar försöker matcha bästa hunden till sökande familjer. Trevlig, med spel på hjärtesträngarna.
The White Queen, Hbo. Dramaserie om intressant tid i England. Släkterna York och Lancaster integrerar och slåss om tronen (rosornas krig), och det finns få man kan lita på. Okej, men lite för mycket av allt. Började se fortsättningen, The White Princess, men tappade intresset totalt.
Westworld, säsong 3, Hbo. Rakare berättad än tidigare säsonger vilket var skönt. Mesta delen av handlingen var i "riktiga" världen och den var mer sci-fi än vad jag föreställt mig innan. Mycket aktion med Delores på massförstörelseuppdrag, helt okej.
Barnmorskan från East End, säsong 8, svt. Äntligen nya avsnitt. Det är mitten av 60-talet och jag gillar att se hur samhället utvecklas med bl.a. vaccinationskampanjer.
Brave New World, Hbo. En okej sci fi-serie, men saknar mer bakgrund till det nya samhället. Stör mig också otroligt på att i det här "lyckliga" samhället där alla enligt propagandan har sin plats och är nöjda med den så verkar det inte finnas en enda människa som trivs. Har aldrig sett en serie med så många neurotiska människor och där faller hela idén med deras samhälle. Stör mig också på att de två manliga huvudrollerna både visar sig vara av den lättkränkta possessiva typen. Men trots det så är det en okej serie. Kan dock inte jämföra med boken - den har jag visst förträngt...
Devs, Hbo. Lilys pojkvän rekryteras till techföretagets topphemliga utvecklingsavdelning och försvinner efter sin första dag. Hon försöker ta reda på vad som hänt vilket visar sig livsfarligt, och någon vet så oändligt mycket mer, som hur allt ska sluta. Okej serie, bitvis spännande, men kan tänka mig att den är ganska lättglömd. Har lite av ett westworldberättande light.


Dokumentärer:
Flotten, svtplay. Man får träffa några av deltagarna som 1973 åkte flotte över Atlanten i ett experiment med målet att granska hur våld och bråk uppstår. När alla visade sig komma överens försökte forskaren provocera fram konflikter. Han hade också en tanke om att de viktigaste uppdragen skulle skötas av kvinnor (kapten, läkare etc.), men hade svårt att själv inte ta över, vilket han gjorde ett par gånger med mindre lyckat resultat. I slutet av resan verkar han ha varit den person som var överlägset minst omtyckt ombord, medan han själv funderade på att bygga en ny flotte - för enbart en person där han själv kunde ligga och titta ner i havet utan några andra där. Gillade.
Dokument utifrån: Japansk rättvisa, Kunskapskanalen. Intressant om det mycket disciplinerade rättssystemet i Japan, eller vad sägs om att de t.o.m. reglerar sättet man sitter i sin cell - det finns två godkända positioner. Det var inte så förvånande, men att de använder tortyrliknande metoder för att få fram erkännanden trodde jag inte. Fängelsestraff har också blivit ett sätt för äldre att få någonstans att bo och det känns lite sjukt när man ser tanter med rullatorer stappla fram i korridorerna.
USA:s rasistiska extremhöger, svtplay. Intressant. Handlar mindre om rasisterna och mer om orsakerna till att de ökat så snabbt, som opioidkrisen, en döende industri och en oläkt historia.
Synkro - trycket av 16 konståkare, svtplay. Man får följa två av konståkarna i team Boomerang inför VM. Otroligt hur mycket jobb de lägger ner. Intressant dokumentär, men hade gärna sett mer av åkningen, åtminstone hela tävlingsåken...
Äntligen tillsammans, svtplay. Om fyra syskon som bortadopterats till vita familjer i Kanadas strävan att "ta indianen ur barnet". Nästan 50 år senare möts de allihop för första gången. Särskilt intressant när de pratade om politiken Kanada haft angående sina urinvånare ända sedan landet grundades.
Mennoniterna - en resa tillbaka i tiden, Etcplay. Om en kristen kult av tyskt ursprung i Belize som lever på gammalt vis och utesluter de som lockas av nymodigheter som smartphones och musik. För att underlätta sin isolering från det moderna samhället bestämmer en grupp att de ska starta en ny strikt koloni långt in i amazonas. Intressant.

fredag 10 juli 2020

Läsmånad: juni-2020

Månadens favorit blev The Sin Eater's Daughter. En sagoaktig berättelse där en ung flicka utnämns som gudarnas ättling och vars beröring dödar. Hon tas till det kungliga palatset där alla går som på äggskal för att inte förarga drottningen. Inte dum alls, men inte helt wow heller. Några artiklar om pågående skogsbränder fick mig att läsa om Firestorm, och det fick Anna Pigeon-suget att vakna så läste Boar Island också. Heath och Elizabeth, som man träffat tidigare i serien, blir trakasserade av nätmobbare och följer med Anna till en nationalpark i Maine. Dessvärre följer trollet efter. Spännande, om än inte helt trovärdig.

Upptäckte också att Marissa Meyer skrivit en superhjälteserie, Renegades heter första delen. Utspelar sig i en framtid där vissa människor fått superkrafter och där Renegades betraktas som superhjältar, medan Anarchists har fått skulden för samhällets förfall. Nova är en anarchist och infiltrerar under täckmantel Renegades för att hitta deras svaga sidor. Nja - den är okej, men hade Meyer inte författat absolut ljuvliga The Lunar Chronicle så hade jag inte läst alla tre böckerna, nu kunde jag inte sluta hoppas jag att hon skulle hitta tillbaka till mästerformen.

Inte heller Kelley Armstrongs senaste var något att hänga i granen. Wolf's Curse har så många ingredienser som tilltalar: varulvar, förhäxat hus, helveteshundar och en demon, för att nämna några få, men ändå blir det övergripande intrycket en after-school-special, där karaktärerna har förnumstiga samtal om rätten att älska den man vill och att säga vad man tänker. Särskilt huvudkaraktärerna har sett ljuset och förmanar och förklarar för de andra. Trist. I övrigt var det kurslitteratur som lästes, mer eller mindre läsvänliga.


Månadens bästa
bokThe Sin Eater's Daughter
podP3 Dystopia
filmThe Dressmaker
tv: Mrs. America
dokumentärSanningen om sömn  

Statistik:

Lästa böcker: 11 (4 non-fic, 1 omläsningar)
Lästa sidor: 4005 
Böcker på svenska: 2, engelska: 9                   Böcker av kvinnor: 7, män: 1, kombo: 3
Nya författare för mig: 5                                    Antal länder: 5
Del av serie: 7 (2 påbörjade, 3 avslutade/up to date)
5 böcker av amerikanska författare
1 bok av en australiensisk författare
2 böcker av brittiska författare
1 bok av kanadensiska författare
2 böcker av svenska författare


Böcker:
47.      Autism och ADHD i skolan - Sjölund, Jahn, Lindgren, Reuterswärd (nonfic) 3+/5
46.      Boar Island - Nevada Barr    4-/5
45.      Firestorm - Nevada Barr   (omläsning)   4-/5
44.      The Sin Eater's Daughter - Melinda Salisbury    4-/5  *månadsfavorit*
43.      Språk, kultur och matematikundervisning - Löwing & Kilborn (non-fic)  3/5
A.       The Mirror and the Light - Hilary Mantel (avbrutit efter 5% av boken)
42.      Working Memory, Thought, and Action - Alan Baddeley (non-fic)  2/5 -besvikelse-
41.      Wolf's Curse - Kelley Armstrong    3-/5
40.      Supernova - Marissa Meyer   3/5
39.      Inclusive Education - Armstrong, Armstrong & Spandagou   2/5
38.      Archenemies - Marissa Meyer   3/5
37.      Renegades - Marissa Meyer    3+/5


Poddar:

Jag fortsätter lyssna på mina favoriter:
P3 Dystopia
Fördomspodden
P3 Histora
Skäringer och Mannheimer



Film:
The Dressmaker, svt. Omtittning, och inte för första gången. Gillar den här!
Downsizing, tv4. Norska forskare kommer på hur man kan krympa människor och på så sätt minska användningen av jordens resurser. Paul och hans fru bokar in sig på behandling då hon plötsligt får kalla fötter i sista stund. Paul får flytta in i lilleputteland alldeles själv och lite bittrare än han var innan. Några trista år förflyter tills nya bekantskaper gör livet intressant igen. Gillade den här - inte så mycket för relationerna som för miljöproblematiken, den känns väldigt aktuell.


Tv: 
Mrs. America, Hbo. Phyllis Shlafly ger sig den på att lagförslaget om lika rättigheter för kvinnor och män inte borde antas och går till motattack med hjälp av konservativa och religiösa kvinnor, samtidigt som det mest känns som en ursäkt för henne att få in en fot i politiken. Gloria Steinem och Betty Friedan tillhör kvinnorörelsen som kämpar för. Mycket intressant drama om en bit nutidshistoria. Det som satte sig mest var när en kvinna utan att meddela sin man deltog på ett kvinnokonferens och väninnan blev helt förskräckt över att hon lurats köra henne över delstatsgränsen... Tydligen inte tillåtet och då pratar vi sent 70-tal, ännu värre med tanke på att de bägge två tillhör motståndarna - att de inte ser sitt eget förtryck.
Belgravia, säsong 1, ComHemplay. En familjesaga i tidigt 1800-tal om en handelsfamilj, en adelsfamilj och ett oäkta barn. Tyckte om den.
Morden i Helsingör, tv4. Trevlig polisserie där mordutredaren som följs är så dedikerad sitt jobb att hans fru inte står ut.
Poldark, säsong 5, svt. Kärt återseende, men jag är inte lika fast längre. Får också för mig att de avviker en del från böckerna (George Warleggans sammanbrott).
McLeods döttrar, säsong 3, svt. Om  halvsystrarna Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Feel-good, inte den bästa i sin genre. Vanligtvis ganska långsam, men de avslutande programmen i säsong 3 var väldigt omstörtande. 
Hela England bakar, Sjuan. Mysprogrammet framför andra, final med mycket nerver.
Badhotellet, säsong 7, tv4. Danmark är ockuperat vilket blandas med det reguljära myset. Gillar serien, men vissa av karaktärerna (Herr Weise) får det att krypa i mig.
Miracle Workers, säsong 2, Hbo. Lite förvirrande, det är samma cast som i säsong 1, men de är inte längre änglar med uppdrag utan (väldigt moderna) människor i en liten medeltida by. Okej, men inte mer.
Matador, säsong 1, axesskanalen. Vet att mamma följde den här när jag var liten, nu är det min tur. Trevlig serie som utspelar sig i liten dansk stad under 30-talet och där den ambitiösa köpmannen Mads framfart skakar om den lilla sömniga stadens finare skikt.


Dokumentärer:
Sanningen om sömn, kunskapskanalen. Mosley utforskar sömnforskningen och det är riktigt intressant. Inga bra bieffekter av för lite sömn så behöver lära mig att krypa i säng tidigare.
Sanningen om stress, kunskapskanalen. Tyckte inte den här var lika intressant eller konkret som sömnavsnittet. En annan presentatör, men tror det mest beror på att jag inte brukar vara så stressad.

måndag 1 juni 2020

Läsmånad: maj-2020

Bara fyra lästa böcker under månaden, alla bra. Den jag tyckte mest om var Smoke Bitten, senaste delen om Mercy Thompson den hamnskiftande coyoten. Att läsa om henne igen var som att få en varm kram, återseendets glädje :) Tror att det kanske påverkade betyget lite uppåt, hade jag läst den direkt efter de andra är det möjligt att det sjunkit lite, men det vet jag inte säkert.

Into the Fire är femte boken om Orphan X, trodde inte serien skulle fortsätta efter avslutningen i Out of the Dark, men är nöjd med att ha haft fel. Evan funderar över hur länge det egentligen är rimligt att han fortsätter som The Nowhere Man, kan han kanske få lov att skaffa sig ett vanligt liv? Det visar sig att det inte är dags än och det nya fallet är oförskämt omständligt vilket drog ner betyget till en svag fyra.

The Glass Hotel var en långsam historia med fint språk om två kusiner, en investerares fall och liv som påverkades. Gillade både språket och långsamheten. 

I Kyla fanns också "vackert" språk, men där blev jag bara irriterad, kändes för sökt och påklistrat känslosamt. Historien i sig var inte dum - ett elavbrott över hela(?) Sverige just när det är som kallast, tre syskon vars föräldrar är på bröllopsresa får försöka klara sig på egen hand, ett samhälle där några blir hjälpsamma och andra bara tänker på sig själva och en kärlekshistoria. Kärlekshistorien kändes inte nödvändig och det var dessutom den som fick det mesta av det "poetiska" språket.

Månadens bästa
bok: Smoke Bitten
podP3 Dystopia
film: The Invention of Lying
tv: The Split
dokumentär: Louis Theroux: Usa:s mest hatade familj + fortsättningen

Statistik:

Lästa böcker: 4 
Lästa sidor: 1402
Böcker på svenska: 1, engelska: 3                   Böcker av kvinnor: 3, män: 1, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 3
Del av serie: 2 (0 påbörjade, 2 avslutade/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 bok av kanadensisk författare
1 bok av svensk författare


Böcker:
36.      Into the Fire - Gregg Hurwitz    4-/5
35.      Kyla - Therese Henriksson    3/5
34.      Smoke Bitten - Patricia Briggs    4/5  *månadsfavorit*
33.      The Glass Hotell - Emily St John Mandel    4-/5


Poddar:

P3 Dystopia
P3 Historia
Skäringer och Mannheimer



Film:
The 5:th Wave, tv6. En inte alls dum filmatisering av boken med samma namn. Människorna utrotas i vågor av utomjordingar och man får följa Cassie som gör sitt bästa för att hitta sin lillebror. Recensionen av boken finns här.
Mordet på Orientexpressen, tv4. Fick bekräftat att Agatha Christies mysterier inte är något för mig - för långsökt och långsamt, och med en del tveksamma skådisprestationer i filmen (dessvärre var huvudrollsinnehavaren Branagh en av dem).
The Invention of Lying, tv3. Ricky Gervais spelar losern Mark i en värld där alla är ärliga och brutalt uppriktiga och Mark ses ner på - överviktig, låg inkomst etc.  Sen uppfinner han lögnen. Söt liten komedi.


Tv: 
The Split, säsong 2, SvtPlay. Familjerättsadvokaten Helen Stern får ta hand om en knivig kändisskilsmässa och på hemmaplan försöker hon lappa ihop förhållandet med mannen. Kanske inte helt helhjärtat med tanke på affären hon samtidigt har med gamla ungdomskärleken. Hennes systrar brottas på sin kant med graviditeter och tvivel om faderskap. Riktigt bra serie!
McLeods döttrar, säsong 3, svt. Om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Feel-good, inte den bästa i sin genre. Man skulle lätt kunna hoppa över flera avsnitt och ändå lätt kunna hänga med i handlingen när man tittar igen för den övergripande storyn utvecklar sig väldigt långsamt, men avslappnande efter jobbet på vardagarna.
Mästarnas mästare, svt. Flera idrottare jag aldrig hört talas om, trevligt att slötitta på.
Taskmaster, säsong 6-10. Brittiskt lekprogram som jag fastnat för. En grupp komiker får uppdrag att lösa, jag gillar särskilt när de löser uppgifterna på ett oväntat sätt, inser hur regelrätt jag ofta ser på saker. Lika roligt blir det när de får fullständig hjärnsmälta.
När mörkret kallar, SvtPlay. Miniserie där f.d. polisen Claire blir uppsökt av en gammal kollega när uppdagade lik tros has koppling till fallet hon arbetade med för 16 år sedan. Ganska långsökt och  påfrestande dunkelt filmat.
Invisible Heroes, SvtPlay. En finsk diplomat är i Chile när militärjuntan tar makten 1973. Han gör sitt bästa för att få personer som förföljs ut ur landet trots att Finlands regering inte alls vill. Blev inte riktigt fångad, men kan ju bero på att jag satt och gjorde annat under tiden, och med en dialog på finska och spanska så missade jag en del.
Bonusfamiljen, säsong 1-3, SvtPlay. Tog några avsnitt innan jag fastnade, men sen började jag tycka om de komplicerade familjeförhållandena i serien. Trodde att det var en humorserie, men det var en missuppfattning. Gör mig i alla fall glad att jag inte har barn.
Hela England bakar, Sjuan. Mysprogrammet framför andra.
Badhotellet, säsong 7, tv4. Danmark är ockuperat vilket blandas med det reguljära myset. Gillar serien, men vissa av karaktärerna (Herr Weise) får det att krypa i mig.
Vår stora kärlek, säsong 1-4, SvtPlay. Gillar den här om Celia och Alan som var förtjusta i varandra som tonåringar och när de som änkefolk träffar varandra igen i 70-årsåldern så gör de ett nytt försök. Man får även följa deras vuxna döttrar med deras allt annat än lätta hemliv. Hade sett säsong 2 och 3 innan, men missat både början och slutet.


Dokumentärer:
Konsten att fejka arabiska, youtube. En föreläsning där Lina Liman berättar om sitt liv där hon kämpat för att passa in fram tills autismdiagnosen hon fick vid 32 års ålder. Riktigt intressant.
The Beatles - eight days a week, svt. Intressant om Beatles framväxt. Svårt att riktigt förstå hur stora de var.
Maratonmarschen, SvtPlay. Ett "motionslopp" där den som orkar gå under längst tid i 5 km/h vinner. Ett fruktansvärt plågsamt påfund. I programmet håller vinnaren ut i runt 55 timmar utan sömn och med minimal vila.
Afghanistans dyrköpta fred, SvtPlay. Fredssamtal förs mellan talibaner, amerikaner och Afghanistans regering. Framtiden för invånarna ser dessvärre mörk ut, trots talibanledarnas försäkran om att alla skulle få rättigheter under deras eventuella ledarskap.
Mamma, pappa, donator och barn, kunskapskanalen. Tankar och erfarenheter om hur det kan vara att växa upp som ett resultat av donation.
Soppburken som blev världskändis - popkonstens historia, SvtPlay. Mindre intressant än förväntat.
Indiens miljardärer, kunskapskanalen. Indien ligger trea på listan över antalet miljardärer och här följdes några av dessa. Hade gärna sett mer av den kastlösa kvinnan som trots att hon blev bortgift som 12-åring lyckats slå sig fri med besked, men de unga arvtagarna med sitt påträngande behov av att visa upp sina pengar väckte mest avsmak.
Louis Theroux: Usa:s mest hatade familj, SvtPlay. Mycket intressant om familjen Phelps som utgör Westboro Baptist Church som helt snöat in på hat mot homosexuella och utomäktenskapligt sex. Dömande och hatfyllda mot allt som de anser har minsta anknytning till ovanstående, men som framstår som lätt löjeväckande i sin besatthet. Theroux utmärkt som vanligt inte minst när han anmärker på hur omvärldens hat stärker familjens gemenskapen.
Louis Theroux: Tillbaka till Usa:s mest hatade familj, SvtPlay. Theroux besöker familjen Phelps fyra år senare, och sekten är fullt beredda på guds snara återkomst. En förvirrande väntan på en rosa grotta, Jerusalem och ångerfyllda judar. Skrämmande att se barnen som växer upp fullt indoktrinerade, men lite hoppfullt att avhoppen ökat. Alla försäkrar att det inte är smärtsamt att förkasta sina barn och vänner, men det är ju heller inte lätt att gå emot kanon när medlemmarna så noga övervakar varandra.
Louis Theroux: Vi överlevde Usa:s mest hatade familj, SvtPlay. Ytterligare åtta år har gått, avhopparna är fler och man får träffa några av dem - de framstår som förvånansvärt vanliga. Dessvärre pågår också en nyrekrytering av folk som sett deras hatbudskap online, ett budskap som mildrats något i sitt uttryck samtidigt som det blivit mer misogynt.

tisdag 12 maj 2020

Läsmånad: april-2020

Bästa boken (av mitt fåtal lästa) var roligt nog en kursbok, Elever med neuropsykiatriska svårigheter, inget jag är bortskämd med annars, men den här var både riktigt intressant och välskriven. Vei-böckerna fick i och för sig högre betyg, men eftersom de var omläsningar så...

Läste också en riktigt bra barnbok, Familjen, som handlar om 12-åriga Ella som växer upp i en sekt där man bara väntar på att naturen ska vända sig emot människorna. Så börjar hon prata med en pojke utanför stängslet och beslutar sig för att rädda honom, men istället är det hon som börjar tvivla. Tänker att den borde vara en diskussionsskapande högläsningsbok och hoppas att det kommer en fortsättning - jag vill veta hur det går sen.

Fortsättningen om gunnern (skarpskjutaren?) Rose, A Longer Fall, var bra, man fick följa med till en väldigt konservativ del av det förra Usa, men boken var inte riktigt lika fängslande som ettan. Normal People var sträckläsning, men satte betyget lite lägre p.g.a. Mariannes självutplåning som fick mig att må dåligt, något som kanske egentligen borde höja betyget? Monster i terapi lyckades inte lika bra som förväntat med tanke på idén och Strandberg som medförfattare. 1800-tals karaktärernas språk var lite tidstypiskt stolpigt och jag fastnade inte i deras livsöden. Hade dessutom svårt för psykologen själv.

Månadens bästa
bok: Elever med neuropsykiatriska svårigheter
pod: Mark & Jonas
film: Deadpool
tv: Barnmorskan i East End
dokumentär: Sista andetaget - ta chansen om du får möjlighet att se den!

Statistik:

Lästa böcker: 8 (1 non-fic, 1 barn,  biografi, 2 grafiska, 2 omläsningar), lästa noveller: 0
Lästa sidor: 1969
Böcker på svenska: 5, engelska: 3                Böcker av kvinnor: 5, män: 0, kombo: 3
Nya författare för mig: 2                                   Antal länder: 3
Del av serie: 4 (1 påbörjade, 3 avslutade/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
5 böcker av svenska författare
1 bok av en irländsk författare


Böcker:
32.      Normal People - Sally Rooney    3+/5
31.      Familjen - Cecilia Lidbeck    (barn)    4/5
30.      Vei, del 2 - Sara B Elfgren & Karl Johnsson    (grafisk, omläsning)   5/5
29.      Vei, del 1 - Sara B Elfgren & Karl Johnsson    (grafisk, omläsning)   5/5
28.      Monster i terapi - Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg      3/5
27.      A Longer Fall - Charlaine Harris     3+/5
26.      Elever med neuropsykiatriska svårigheter -Carlsson Kendall 4/5 *favorit*
25.      Cookies and Clairvoyance - Bailey Cates    3+/5


Poddar:

Mark & Jonas, tillbaka efter ett långt uppehåll för att muntra upp folk under coronatiden. Gillar att höra hur de gnabbas med varandra och skrattar ofta högt.
P3 historia, intressanta livsöden från förr får liv och ibland blir det riktigt bra - som avsnittet om Jenny Lind som jag inte visste mycket om innan.
Skäringer och Mannheimer, som att sitta och lyssna på ett par gamla vänner. Trevligt för det mesta.
Fördomspodden, intervjuer där folk får ta ställning till Emil Persons fördomar om dem. Lättsamt, men önskar ibland att frågorna ställdes lite mer rättframt - jag anti oälskar inte sättet att formulera påståendena så krångligt invecklat och snärjigt som möjligt.


Film:
Deadpool, tv3. Superhjältefilm med metahumor om Wade Wilson som blir dödligt sjuk och nappar på ett erbjudande om att i ett lab utveckla vilande mutantgener för att bli frisk. Det blir inte som han tänkt sig... Omtittning - tycker den är riktigt bra!
I, Robot, tv3. Robothatande snut får vatten på sin kvarn. Inte så dum.
Mr. & Mrs. Smith, tv12. Råkade zappa in på en fånig, men ganska underhållande historia om ett gift yrkesmördarpar som får i uppdrag att döda varandra.


Tv: 
My Brilliant Friend, säsong 1-2, Hbo. Om Elena och Lila - barndomsvänner i ett fattigkvarter i Neapel och hur deras liv utvecklar sig. Tyckte inte om boken (läste bara första i serien) p.g.a. att jag inte tyckte att vänskapen var något att hänga i granen - manipulativ och avundsjuk mer än omtänksam och innerlig, men i serien får jag lite mer förståelse för dem. Himla välgjort och väl värd att se, även om jag fortfarande inte tycker om någon av karaktärerna.
Hela England bakar, säsong 10, sjuan. Mysprogrammet är äntligen tillbaka igen:)
McLeods döttrar, säsong 2, svt. Om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Feel-good, inte den bästa i sin genre. Man skulle lätt kunna hoppa över flera avsnitt och ändå lätt kunna hänga med i handlingen när man tittar igen för den övergripande storyn utvecklar sig väldigt långsamt, men avslappnande efter jobbet på vardagarna.
Mästarnas mästare, svt. Flera idrottare jag aldrig hört talas om, trevligt att slötitta på.
Alla mot alla, säsong 3, femman. Min kvällsrutin för våren tog tyvärr slut med finalveckan.
Taskmaster, säsong 1-5, nätet. Brittiskt lekprogram som jag fastnat för. En grupp komiker får uppdrag att lösa, jag gillar särskilt när de löser uppgifterna på ett oväntat sätt, inser hur regelrätt jag ofta ser på saker. Också himla roligt när de tappar huvudet totalt, pressen att prestera gör ibland människor ytterligt korkade.
Barnmorskan i East End, säsong 1-3, SvtPlay. Såg att starten fanns på play och kunde inte motstå frestelsen att se hur det började en gång, det var ju ändå ganska många år sedan och det mesta hade jag glömt bort. Jag inte är förtjust i Jenny Lee som är huvudkaraktär de första säsongerna, men de andra rollernas del av historien växer över tid. De "fall" som följs varje vecka är oftast riktigt bra. Få avsnitt där inte tårarna åtminstone ligger på lut.
De utvalda, SvtPlay. Miniserie om 12 tjejer som vaknar upp i en övergiven herrgård utan möjlighet att ta sig ut. De får ganska snart en förklaring till varför de är där (de är utvalda), men gruppen delas snabbt i två delar - hälften tror på förklaringen, den andra hälften försöker desperat hitta en utväg. Lite Flugornas herre-vibb över det, men jag blir inte vidare engagerad i flickornas öde.
DNA, SvtPlay. Dansk krim där spåren efter en kidnappad liten tjej leder vidare ut i Europa och till adoptionshandel. En del oväntade vändningar och ett gripande slut, men också en del mindre trovärdiga eller rent slarviga inslag.
Sanditon, SvtPlay. Trevlig liten såpa med romantik och fina kläder inspirerad av Austens sista, oavslutade bok. Charlotte Heywood får tillbringa en sommar i Sanditon som hoppas bli nästa stora semesterstad för societeten. Hoppas det kommer en säsong eller två till.
Delhis vackraste händer, SvtPlay. Riktigt bra miniserie om hämmade Göran som lite oväntat åker med på en gruppresa till Indien, förälskar sig och blir kvar. Gillar kulturkrockarna och Björn Kjellgren i huvudrollen.


Dokumentärer:
Sista andetaget, SvtPlay. Intensivt spännande historia om en djuphavsdykning som går katastrofalt fel.
Den bittra smaken av Teflon, SvtPlay. Om en miljökatastrof där ett företag medvetet förorenar vatten och sen försöker låtsas som ingenting. Bedrövligt!
Vaccinmotståndarna, SvtPlay. Om hur vaccinmotståndet växt fram och de vingliga konspiratoriska ben det lutar sig mot. Inte den mest engagerande dokumentär jag sett.
Jag vill inte ha barn, SvtPlay. Tycker ämnet är intressant, men gillade inte riktigt programmet. Mer av en personlig betraktelse än något generellt - hade gärna sett fler intervjuer med andra.
Indiens dotter, SvtPlay. Om det omtalade våldtäktsfallet ombord på en buss där offret fick dödliga skador. Gruvlig dokumentär, men intressant. Kvinnosynen (och manssynen) hos en del av de intervjuade var rent grotesk, ingen ånger överhuvud taget hos en av de dömda - han skyllde fortfarande på offret - det var hennes fel för hon var ute på kvällen... En dokumentär väl värd att ses!

lördag 4 april 2020

Läsmånad: mars-2020

Efterlängtade Alone in the Wild var en bra start på månaden, men var inte riktigt lika bra som föregångarna i serien. Här påträffas en död kvinna med en väldigt liten bebis i snön och Casey får bege sig ut till bosättningarna i närheten av Rockton där man oftast är mer eller mindre fientligt inställd till någon från "stan". Bästa bok den här månaden blev den Jason Bournska Out of the Dark, där Orphan X inser att jakten på honom inte kommer att sluta förrän presidenten är död. Bara att sätta igång... Lambs of God var bästa tv-serien. Mörk, mystisk och med sagokoppling. Rekommenderas varmt!

Blev också rekommenderad feel goodiga Magical Bakery Mystery-serien om Katie som får reda på att hon kommer från en släkt med gröna häxor och som sen blir inblandad i den ena mordhistorien efter den andra. Inte dum, men man ska kanske inte läsa de hittills utgivna åtta delarna så tätt inpå varandra som jag gjorde, det blir ganska repetitivt efter ett tag. Många detaljer om bakverk, växter och inredning drar ner tempot och den lilla kärlekstriangeln känns överspelad väldigt snabbt.

Månadens bästa
bok: Out of the Dark
pod: Skäringer och Mannheimer, avsnitt 143 där de intervjuar Agnes Wold
tv: Lambs of God


Statistik:
Lästa böcker: 11 (1 non-fic) 
Lästa sidor: 3894
Böcker på svenska: 1, engelska: 10                           Böcker av kvinnor: 8, män: 2, kombo: 1
Nya författare för mig: 2                                             Antal länder: 3
Del av serie: 10 (1 påbörjade, 2 avslutad/up to date)
9 böcker av amerikanska författare
1 bok av en brittiska författare
1 bok av en kanadensisk författare


Böcker:
24.      Potions and Pastries - Bailey Cates     4-/5
23.      Spells and Scones - Bailey Cates   3/5
22.      Magic and Macaroons - Bailey Cates    3-/5
21.      False Value - Ben AAronovitch    3/5
20.      Some Enchanted Éclair - Bailey Cates   3+/5
19.      Charms and Chocolate Chips - Bailey Cates    4-/5
18.      Bewitched, Bothered and Biscotti - Bailey Cates    3+/5
17.      Brownies and Broomsticks - Bailey Cates     3+/5
16.      Perspektiv på lärande - D. C. Philips & Jonas Soltis  (non-fic)   3-/5
15.      Out of the Dark - Gregg Hurwitz     4/5      *månadsfavorit*
14.      Alone in the Wild - Kelley Armstrong    4-/5

Poddar:

Skäringer och Mannheimer
Momsplaining
Fördomspodden


Tv: 
Lambs of God, Hbo. Mycket bra miniserie där tre nunnor på isolerad ö upptäcks av präst som tror att klostret är tomt. Det blir inget bra möte för någon av dem... Ganska mörk, jag gillar verkligen hur nunnornas liv knyts till klassiska folksagor.
McLeods döttrar, säsong 2, svt. Om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Feel-good, inte den bästa i sin genre. Man skulle lätt kunna hoppa över flera avsnitt och ändå lätt kunna hänga med i handlingen när man tittar igen för den övergripande storyn utvecklar sig väldigt långsamt, men avslappnande efter jobbet på vardagarna.
Alla mot alla, säsong 3, femman. Ny säsong av mitt nuvarande favoritfrågesportprogram. Fredrik och Filip med kändisar och en del giftiga nålstick blandat med värme.
A Discovery of Witches, säsong 1, Hbo. Urban fantasy-serie med häxor, vampyrer och demoner. Outvecklade häxan Diana Bishop får fatt på en bok som "alla" vill ha för sina egna mer eller mindre välvilliga syften och jakten på henne blir intensiv. Händelsespäckad serie med mycket intrigerande. Är inte helt såld, men blev ändå glad när jag läste att det blir en andra säsong. Hur häxorna och vampyrerna fungerar blev ganska klart, men demonerna är fortfarande ett stort frågetecken - hittills har jag inte sett något som skiljer dem från människor.


Dokumentärer:
Heroinstaden, Huntington, Usa, har en förskräckande stor andel heroinister som verkar åtminstone delvis beror p.g.a. stor förskrivning av smärtstillande. Gillar Louis Theroux som reporter, han ställer känsliga frågor utan att kännas sensationslysten.

torsdag 19 mars 2020

Läsmånad: februari-2020

Månadens bästa bok blev Hellbent, den tredje boken om Orphan X - en Jason Bournsk-aktig karaktär som ger mersmak. Min favoritförfattare Kelley Armstrong har kommit med en ny bok, Wolf's Bane. Det är en ungdomsbok där huvudpersonerna är de ganska uppvuxna barnen till varulvarna i Women of the Otherworld-serien. Inte så dum, men ingen fullträff heller - MEN! Läs inte innan nästa del (och sista delen i duologin) finns ute för det var inte en hel historia som serverades, slutade ganska abrupt mitt i och om nästa bok inte börjar precis där den här slutar skulle jag bli mycket förvånad. Gillar inte när inte böcker kan stå åtminstone hjälpligt på egna ben.

Sedan blev det inte mycket mer läst, men en himla massa tv hann jag med, mycket av det riktigt bra. Månadens bästa blev Feud: Bette and Joan som var magnifikt välspelad och med fördelen att ha verklighetsbakgrund, men det var så gott som jämnt skägg med belgiska The Day och brittiska kriminalserien No Offence.

Månadens bästa
bok: Hellbent
pod: P3 dystopia
film: Love and Friendship
tv: Feud: Bette and Joan
dokumentär: Amerikas bortgifta barn

Statistik:

Lästa böcker: 6 (1 non-fic, 3 grafisk, 1 omläsningar), lästa noveller: 0
Lästa sidor: 2201
Böcker på svenska: 1, engelska: 5                              Böcker av kvinnor: 1, män: 2, kombo: 3
Nya författare för mig: 1                                                Antal länder: 4
Del av serie: 4 (2 påbörjade, 2 avslutad/up to date)
3 böcker av amerikanska författare
1 böcker av brittiska författare
1 bok av en svensk författare
1 bok av en kanadensisk författare


Böcker:
13.      Cemetery Girl: Book 3 - C. Harris & C. Golden (grafisk)  -3/5
12.      Hellbent - Gregg Hurwitz       4/5                                          *månadsfavorit*
11.      Kvalitativa intervjuer - Jan Trost  (non-fic)    2+/5
10.      Cemetery Girl: Book 1 and 2 - C. Harris & C. Golden (grafisk, omläsning) 3/5
9.        Watchmen - Alan Moore & Dave Gibbons    (grafisk)    2/5
8.        Wolf's Bane - Kelley Armstrong    3/5

Poddar:

P3 dystopia är himla bra, men en får ta det varligt - risken att bli nedstämd efter ett avsnitt är hög.
Skäringer & Mannheimer, trevlig avkoppling, men många diskussioner börjar man kunna nu - samtalsämnen och åsikter återkommer frekvent. Roligast är anekdoterna från vardagslivet.


Film:
Love and Friendship, sli. Blev sugen på något mysigt så såg om den här Austen-komedin om den manipulativa lady Susan. Mycket trevlig liten bagatell.

Tv: 
Tsunami, svt. Okej dramaserie, men missvisande titel. Handlar om otrohet och svindleri på hemmaplan, med tsunamin som fond.
McLeods döttrar, säsong 1, svt. Om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Feel-goodkänsla, inte den bästa i sin genre. Man skulle lätt kunna hoppa över flera avsnitt och ändå lätt kunna hänga med i handlingen när man tittar igen för den övergripande storyn utvecklar sig väldigt långsamt, men avslappnande efter jobbet på vardagarna.
Alla mot alla, säsong 3, femman. Ny säsong av mitt nuvarande favoritfrågesportprogram. Fredrik och Filip med kändisar och en del giftiga nålstick blandat med värme.
Kalifat, svt. Om personer som på olika sätt påverkas av IS - vissa vill fly, andra är mitt uppe i det och åter andra dras dit och ett terrorattentat planeras i Stockholm. En tv-serie om en utkant av det svenska samhället. Riktigt bra.
Come Home, svtplay. Gregs fru har lämnat familjen och nästan ett år senare har varken han eller barnen kommit över det, samtidigt börjar hon ångra sitt beslut. Okej miniserie.
Keeping Faith, säsong 1-2, tv4play. Riktigt bra om advokaten Faith vars man försvinner och fler och fler oegentligheter och skumma klienter uppenbaras i hans spår.
En engelsk skandal, svtplay. Brittiske partiledaren Jeremy Thorpe tröttnar på sin ex-älskares krav och beslutar att han måste dö. Baserad på verkliga händelser och en inte alls dum miniserie om nödvändigheten av att dölja sin homosexualitet på 60-talet. Hugh Grant som Thorpe är riktigt narcissistisk och obehaglig.
The Day, svtplay. Belgisk serie om ett mycket väl planerat bankrån med många intrikata detaljer. Vartannat avsnitt följer man poliserna och vartannat får man se rånarna och gisslan och får reda på vad som egentligen hände där man förut bara såg halva bilden. Riktigt bra, överraskningarna fortsatte in i sista avsnittet.
No Offence, säsong 1-2, comhemplay. Mycket trevlig brittisk kriminalserie där man får följa arbetet på en polisavdelning. Mord på flickor med downs syndrome är den övergripande arken under första säsongen, men varje avsnitt får ett ytterligare fall. Många bra kvinnoroller bland poliserna, det händer mycket och är lite roligt emellanåt.
Delicious, svtplay. Okej brittisk serie där en restaurangägare är otrogen och sen dör och efterlämnar en himla röra efter sig - affärer som inte går så bra som alla tror, fru och älskarinna, och ett par tonårsbarn med sina problem. Hinner hända mycket på fyra avsnitt.
Feud: Bette and Joan, hbo. Riktigt bra serie om två gamla filmstjärnor som ser sin chans att återvända till rampljuset med ett nytt filmprojekt. Dessvärre går samarbetet sådär, och det blir inte bättre av att filmstudion ser skvaller om deras fiendskap som ett sätt att sälja filmen. Susan Sarandon och Jessica Lange är fantastiska i huvudrollerna.
Last Week Tonight with John Oliver, säsong 7, hbo. Efter ett långt uppehåll är han tillbaka :) Komiker kommenterar politik en gång i veckan och det är ofta härligt bitskt.
World on Fire, svtplay. Andra världskrigsdrama där öden från Warszawa, Berlin, Paris och Manchester knyts ihop på ett skickligt sätt. Gillade den här!
Operation Klotty, svtplay. Varmt rekommenderad av mina föräldrar, men den här absurda dockkomedin var inget för mig.

Dokumentärer:
Hustruskolan, svtplay. Om tre ryska kvinnor som går på hustruskola (med mycket fokus på att vara sexig och glad) för att lära sig att fånga en man, något som inte med självklarhet gör dem lyckligare...
IB - hemligare än säpo, svtplay. Om Jan Guillous och Peter Bratts avslöjande om regeringens hemliga och olagliga organisation Informationsbyrån. Fångade mig inte helt.
Amerikas bortgifta barn, svtplay. Om Usas lagsystem där män kan gifta sig med underåriga för att slippa våldtäktsåtal. Har varit tveksam till om Usa kan räknas som i-land ganska länge nu. Den tvekan minskade inte, barngifte är tillåtet i fler än hälften av delstaterna. Bra dokumentär dock.
Tvillingexperimentet, kunskapskanalen. Om en adoptionsbyrå i Usa som på 60-talet skiljer på enäggstvillingar och sedan studerar arv och miljö utan att någonsin avslöja att personen har ett syskon därute. Upprörande.
IS-krigarnas fruar, svtplay. Brittisk journalist åker till ett par av lägren i Syrien där IS-fruar med barn förvaras och försöker hitta folk att intervjua. De flesta vill inte, troligtvis rädda för repressalier antingen av sina hemländers rättegångssystem eller de andra IS-fruarna i lägret. Journalisten blir ganska frustrerad över att de som pratar bara verkar ha "lagat mat och städat" och ingen har alls märkt grymheterna som IS gjort sig skyldig till, och frustrerad blir man som tittare med.
Hitlerjugend, svtplay. Tvådelad dokumentär om Hitlerjugend som överraskade mig lite. Visste inte att många sedan blev barnsoldater i den tyska armén. En berättelse om massiv indoktrinering.

torsdag 6 februari 2020

Läsmånad: januari-2020

Månadens bästa bok, med knapp marginal, blev Just One Damned Thing After Another av Jodi Taylor. Första delen av en humoristisk tidsreseberättelse mot brittisk fond. Gillar karaktärerna och världsbygget. Nästan lika bra tyckte jag om Bardugos Ninth House, också den en förstadel. Den handlar om Alex som fixas in på Yale mot att hon blir "Dante", d.v.s. nybörjarövervakare över de åtta slutna sällskap som sysslar med magi på skolans område. Gillar även här både karaktärer och världsbygge.

Tredje delen i Schlingmanns politiska drama tyckte jag var bättre än föregångarna, med hur man med rädslan som medel får väljarskaran för ett invandrarfientligt parti att öka starkt. Oroväckande aktuell, men tyvärr är språket även i tredje delen ganska taffligt. Jag passade på att läsa om Quo Vadis, en gammal klassiker om en romersk soldat som förälskar sig i en kristen tjej. Undrar om jag kanske läste en förkortad variant som tonåring för jag kommer inte alls ihåg att den var så predikande och tråkig.

Mest slående känns min filmlista med många fler, och i vissa fall ovanligare, titlar än vad jag brukar se, mycket tack vare flera långa flygresor. Girighetens pris var väl den enda som jag inte tyckte om. På flyget såg jag också tv-serien Good Omens som var en alldeles lysande filmatisering av Gaimans och Pratchetts roliga bok med samma namn.


Månadens bästa
bok: Just One Damned Thing After Another
pod: P3 Dystopi
film: The King's Speech
tv: Good Omens
dokumentär: De överblivna

Statistik:

Lästa böcker: 7 (1 non-fic, 1 grafisk, 1 omläsning), lästa noveller: 2
Lästa sidor: 2432
Böcker på svenska: 3, engelska: 4                             Böcker av kvinnor: 5, män: 2, kombo: 0
Nya författare för mig: 2                                               Antal länder: 4
Del av serie: 4 (2 påbörjade, 2 avslutad/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 böcker av brittiska författare
1 bok av en polsk författare
3 böcker av svenska författare

Böcker:
7.        Specialpedagogik i ideologi, teori och praktik - Ann Ahlberg (non-fic) 3-/5
6.        Ninth House - Leigh Bardugo    4/5
5.        En omöjlig fiende - Per Schlingmann      3/5
4.        Ert blod på mina broddar - Elin Lucassi   (grafisk)    4-/5
N.       The Iggy Chronicles, volume one - Spencer Quinn    3/5
3.        The Rope - Nevada Barr    4-/5
2.        Just One Damned Thing After Another - Jodi Taylor    4/5        *månadsfavorit*
N.       Tail of Vengeance - Spencer Quinn   (novell)   3/5
1.        Quo Vadis - Henryk Sienkiewicz    (omläsning)  2/5         -besvikelse-

Poddar:
Kaos
P3 Dystopi
Momsplaining
Skäringer och Mannheimer

Teater:

Oliver, GöteborgsOperan. Trevlig föreställning av klassisk berättelse, där andra akten var mycket bättre än första.

Film:
The Kitchen, flyget. Tre hemmafruar i den irländska maffian får se sina män hamna i fängelse och när det utlovade stödet från den övriga ligan brister beslutar de sig för att ta över affärerna trots omgivningens motstånd. Helt okej, lite oväntade tvistar samtidigt som den i stort är ganska förutsägbar. Gillade verkligen Elisabeth Moss karaktär.
Ready or Not, flyget. Komisk skräck om bruden som gifter sig in i välbärgad brädspelsfamilj där traditionen är att man på bröllopsnatten spelar ett spel. Dessvärre drar bruden kortet kurragömma där reglerna är att resten av familjen ska hitta och döda henne innan solen går upp.
The Full Monty, flyget. Om några arbetslösa stålarbetare som i jakt på pengar bestämmer sig för att genomföra en strippshow för att tjäna pengar. Härlig feel-good som håller för många omtittningar.
Promised, flyget. Australisk film där Angela och Roberts föräldrar avtalar ett giftermål när barnen blivit tillräckligt gamla. 20 år senare när Angela blivit vuxen och 70-talet har några år på nacken har åtminstone Angela allvarliga tvivel på hur klokt det är, men det är svårt att neka, särskilt när utpressningen kommer från alla håll. Gillade den här!
Girls of the Sun, flyget. Fruktansvärd och gripande historia om några kvinnor som strider med kurdiska peshmerga och där man allteftersom får reda på mer och mer om vad de varit med om. Tror den hade varit ännu bättre om sidohistorien om den franska journalisten strukits. En film som stundtals gjorde ont att titta på, men som man samtidigt önskar att alla fick se.
Rocket Man, flyget. Man får följa Elton John från barndom, till superstjärna och hans färd ner till botten själsligt. Inte dum alls.
Lady Bird, flyget. Om Christine Lady Bird som går sista året i high school och lider av tristessen i den katolska skolan, av familjens något povra tillvaro och att inte allting blir som hon vill. Bra spelat speciellt Saoirse Ronan som en ganska bortskämd och oempatisk tonårstjej och Laurie Metcalf som hennes mamma som desperat försöker få ekonomin att gå runt och samtidigt kunna unna sin dotter det hon önskar mest. Den såriga relationen dem emellan lyfte filmen.
Girighetens pris, svtplay. Italiensk film där man får se ett händelseförlopp som slutar med en påkörd cyklist från tre olika karaktärer och varje gång ändras bilden lite. Lite nja.
The Railway Man, svt. Om en brittisk soldat som blir krigsfånge hos japanerna och efter att i smyg ha byggt en radio blir han brutalt torterad vilket påverkar hela hans liv. Många år senare får han reda på att hans värsta plågoande fortfarande är i livet... Riktigt bra.
Muriels bröllop, svt. Om Muriel som är besatt av bröllop, men som aldrig ens haft en pojkvän. Både "vännerna" och pappan trycker ner henne och tills slut brister det. Såg den här för himla massa år sen, den är fortfarande rolig, rörande och sevärd.
The King's Speech, sjuan. Omtittning av en himla bra film om stackars stammande Albert, egentligen nummer två i tronföljden, men som blir kung när brorsan avgår strax efter att radioåldern inletts.

Tv: 
Good Omens, flyget. Riktigt bra miniserie av boken med samma namn. En ängel och demon gör sitt bästa för att inte uppfylla guds plan om ett slutgiltigt krig mellan himmel och helvetet som ska förstöra jorden. Rolig, fartfylld, välspelad och full med härliga karaktärer.
McLeods döttrar, svt. Nästa australiska såpa att ta plats på vardagseftermiddagar. Hittills lever den inte upp till föregångarna (A place to call home och Doctor, doctor), men kommer fortsätta titta. Handlar om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Claire har vuxit upp där, medan Tess är mer av en stadstjej.
Alla mot alla, säsong 3, femman. Ny säsong av mitt nuvarande favoritfrågesportprogram. Fredrik och Filip med en massa vinnarsugna kändisar och en del giftiga nålstick blandat med värme.
Unga kvinnor, svt. Läste boken för mycket länge sedan och känner igen en hel del, men kommer inte alls ihåg händelserna efter Beths död. Spelar ingen roll, det är bra och på vissa ställen ligger tårarna på lur.
Kalifat, svt. Om personer som på olika sätt påverkas av IS - vissa vill fly, andra är mitt uppe i det och åter andra dras dit. En tv-serie om en utkant av det svenska samhället. Bra.
Hemligheten, svt. Miniserie om en otrohetsaffär i baptistkyrkans kretsar på Nordirland som leder till minst två mord. Mannen i kärleksdramat är obehagligt manipulativ, övertygad som han är om att han har gud på sin sida. Baserad på verkliga händelser.
Rapport från 2050, svt. Lotta och Erik utforskar möjligt framtida leverne. Ganska optimistiskt.

Dokumentärer:
Fantastiska kolibrier, svtplay. Fascinerande att få se små kolibribon, men störde mig en del på berättaren.
Ettbarnslandet, svtplay. Om Kinas ettbarnspolitik. Intressant, särskilt hur propagandan ändrats nu när idealet istället är två barn...
De överblivna, svtplay. Ännu en dokumentär om Kina som handlar om tre kvinnor som i 30-årsåldern börjar ses som nuckor till familjernas förtvivlan och, i vissa fall, skam. Intressant om statlig "bachelor" i parken, äktenskapsmäklare och kontaktannonsplakat i parkerna.