torsdag 5 november 2020

Läsmånad: oktober-2020

Pojken med extra allt var en mycket givande bok om hur författaren, med autism och adhd, upplevt och upplever sin omgivning. Den bestod av små beskrivningar som författaren minns från när han var yngre, t.ex. ett julklappsöppnande som blev helt fel, vad som hände och hur han kände, och sedan ett resonemang från en vuxen synvinkel om vad det var som egentligen hände och om man hade kunnat göra annorlunda. Det enda som jag inte tyckte om med boken var användandet av ordet "en" istället för "man". Det störde ibland läsningen när det blev oklar syftning som: "Det är viktigt att få känna att en som barn har kontroll över".

Praktika för blivande föräldrar lånades på impuls efter en poddlyssning med Agnes Wold, en av författarna. Riktigt intressant trots att jag inte har minsta tanke på att bli förälder. Ingen jävla quick-fix om Olofssons gastric bypass-operation var den tredje faktaboken i oktober. Också mycket intressant, och ingående om hela processen. Enda skönlitterära var The Fell of Dark där August längtar från livet i den lilla vampyrinfekterade staden. Dessvärre är vampyrerna inte trötta på honom, han visar sig vara huvudperson i en urgammal profetia. Inte dum, men lite för lång.


Månadens bästa
bok: Pojken med extra allt: hur lärare kan bemöta adhd och autism
podHemma hos Jonas och Mark 
filmThe Favourite
tv: Alla mot alla
dokumentär: This is Paris 

Statistik:

Lästa böcker: 4 (3 non-fic), lästa noveller: 0
Lästa sidor: 1022
Böcker på svenska: 3, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 1, män: 2, kombo: 1
Nya författare för mig: 4                                    Antal länder: 2
Del av serie: 0  
1 böcker av en amerikansk författare
3 böcker av svenska författare


Böcker:
68.  The Fell of Dark - Caleb Roehrig      3/5
67.  Pojken med extra allt: hur lärare kan bemöta adhd och autism-Skytte (nonfic) 4-/5 favvo
66.  Praktika för blivande föräldrar - Agnes Wold & Cecilia Chrapkowska  (non-fic)   4-/5
65.  Ingen jävla quick fix: en bok om överviktsoperationer - Weronica Olofsson (non-fic) 4-/5


Poddar:

Hemma hos Jonas och Mark är den roligaste podden just nu, ler stort när jag lyssnar, tyvärr är det korta avsnitt. Nykomlingar i min poddkatalog är Akademiliv och Kropp och själ, gillar program där jag lär mig intressanta saker :) Lyssnar också glatt vidare på mina favoriter P3 Dystopia, P3 Historia, Misslyckade brott/affärer, Allt jag velat veta och Fördomspodden.


Film:
Turist, dvd. En familj på skidsemester ser skräckslaget hur en lavin närmar sig, och medan mamman omfamnar barnen, tar mannen och springer för livet. Alla klarar sig, men hur pappan betraktas ändras av alla i familjen och äktenskapet knakar. Intressant upplägg, men ganska seg.
The Favourite, dvd. Fick följa med hem från biblioteket för en omtittning. Fortfarande rolig och lätt absurd, men bättre första gången.


Tv: 
House of Cards, säsong 6, dvd. Slutet på sagan om Underwoods. Frank är död, men Claire gör allt för att klamra sig fast vid makten. Makens lojala Doug gör dock vad han kan för att få bort henne. Hoppas så när jag tittar att maktspelet bakom de stängda dörrarna är påhittat, man hoppas ju att annat än egen vinning och makt styr våra folkvalda, men man tvivlar ju när man ser sådana som Trump, Lindsey och MoscowMitch.
McLeods döttrar, säsong 4, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö. Rör sig ganska långsamt framåt, man kan utan problem missa några avsnitt här och var.
Matador, säsong 4, axesskanalen. Dansk klassiker från 1978 om Mads Skjern och hans dramatiska inverkan på den lilla staden Korsbäck och dess "finare skikt". Utspelar sig under 30- och 40-talet med många trevliga karaktärer.
Alla mot alla, kanal 5. Frågesport med bra spridning av ämnen och svårighetsgrad och inslag som under pressure och järnridån. Trevlig samling mer eller mindre kända personer som deltar också.
Banshee, säsong 1-2, hbo. En tjuv kommer ut efter 15 år i fängelse och tar identiteten från en död man som just ska börja som sheriff i den lilla staden Banshee. Han tar jobbet och det blir både sevärt och extremt våldsamt. Gillar blandningen av rednecks, amish, urinvånare, vit makt-grupp och stadens mest korrupta "affärsman". Omtittning.
Weissensee, säsong 4, svt. Sista säsongen om familjen Kupfler och livet efter murens fall är besvärligt både för de stasitrogna medlemmarna och de andra. Alla säsonger ligger på svtplay och rekommenderas varmt.


Dokumentärer:
This is Paris, youtube. Gav en ny och mycket mer nyanserad bild av fenomenet Paris Hilton. Bakom den diamantbeströdda ytan finns en liten tjej som aldrig kommit över åren på "uppfostringsanstalt" med den nedbrytning hon utsattes för. Det har satt sina spår, bl.a. i form av återkommande mardrömmar från natten då hon med våld fördes bort från sin familj. Hopplösa föräldrar.
90 plus och världsmästare, kunskapskanalen. Man får följa några äldre farbröder som jagar segrar, världsrekord och kärlek. Det är aldrig för sent att börja träna!
Mullvaden - undercover i Nordkorea, svt. Visade mindre av livet i Nordkorea och mer av en dansk killes lyckade försök att infiltrera en vänskapsförening för att till slut bli mellanhand i en illegal vapenaffär. Inte riktigt engagerande, förutom när man insåg hur dåligt förberedda de var när de skulle leka vapenaffär - en av dem fick hitta på ett företagsnamn illa kvickt för det hade de inte tänkt på. Hade ju varit hur lätt som helst för de nordkoreanska värdarna att söka lite info på nätet där...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)