söndag 4 oktober 2020

Läsmånad: september-2020

Blev bara tre böcker den här månaden, och de var alla helt okej, men ingen var tillräckligt bra för att bli månadens favorit. Ett liv med sleeve handlar om hur man bör leva när man genomgått en gastric sleeve-operation och den var bra, men kändes också ganska basic och är antagligen mycket intressantare att läsa i samband med sagda operation. Witches and Wedding Cake är en feel-good-deckare, ofta i cafe-miljö, med övernaturliga inslag där man i tionde boken i serien travar på i gamla hjulspår. Trevlig, men förutsägbar vilket väl var anledningen till att jag läste den och med en del så tvivelaktiga polisiära felslut att man blev helt matt. 

Deadly Decisions är tredje delen om Temperence Brennan, rättsspecialist på gamla ben. Den var delvis spännande med lik med anknytning till mc-gäng, men lider av en alltför kunnig författare. Jag vill inte ha alla detaljer i hur apparater fungerar, historien om mc-gängens framväxt i nordamerika eller när Brennan efter att ha frågat en blodskvättsspecialist(?) om varför han är lite tveksam till den ledande teorin får en flera sidor lång förklaring (med guidad tur på labbet) på varför olika droppar ser ut som de gör istället för det mycket snabbare - det finns inga droppar här, något måste ha flyttats. 

Desto fler bra dokumentärer och poddar istället :) 


Månadens bästa
bok:  -
podP3 Dystopia
filmNotting Hill
tv: Giftattacken  Salisbury
dokumentär: Sanningsjägarna

Statistik:

Lästa böcker: 3 (1 non-fic)
Lästa sidor: 844
Böcker på svenska: 1, engelska: 2                  Böcker av kvinnor: 3, män: 0, kombo: 0 
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 2
Del av serie: 2 (0 påbörjade, 1 avslutade/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 böcker av svenska författare


Böcker:
64.    Ett liv med sleeve - Therese Goding   (nonfic)   3/5  
63.    Witches and Wedding Cake - Bailey Cates   3/5
62.    Deadly Decisions - Kathy Reichs    3/5


Poddar:

Lyssnar fortfarande mycket på P3 Historia, P3 Dystopia och Fördomspodden, men nu har de fått sällskap av Akademiliv, Välfärdspodden och Flashback forever.


Film:
Emma, dvd. En Emma där huvudpersonen inte alls var charmig, utan bara någon jag störde mig på. Nja, finns andra filmatiseringar jag gillar bättre.
Notting Hill, kanal 5. Film jag tänker på som nostalgisk feel-good, men tyckte den var förvånansvärt tragisk oväntat länge. Misstänker att jag blivit blödigare med åren.


Tv: 
McLeods döttrar, säsong 4, svt. Trevlig australiensisk såpa i bonnamiljö. Rör sig ganska långsamt framåt, man kan utan problem missa några avsnitt här och var vilket jag ändå inte gör.
Matador, axesskanalen. Dansk klassiker från 1978 om Mads Skjern och hans dramatiska inverkan på den lilla staden Korsbäck och dess "finare skikt". Utspelar sig under 30- och 40-talet med många trevliga, och en del mindre sympatiska, karaktärer.
Historieätarna, säsong 1-2, youtube. Blev sugen på att se om den. Mycket trevlig och lagom lärorik slötittning.
Alla mot alla, kanal 5. Frågesport med bra spridning av ämnen och svårighetsgrad och inslag som idiotfrågan och ping pong. Trevlig samling mer eller mindre kända personer som deltar också.
Giftattacken i Salisbury, svt. Miniserie om giftattacken 2018. Man får följa några av de inblandade med fokus på det som utspelar sig i staden, inte den ryska inblandningen. Bra och känslosam.


Dokumentärer:
Sanningsjägarna, svtplay. Bellingcat granskar händelser för att se vad som egentligen inträffat när det inte ses genom tillrättalagd propaganda. En nagel i ögat för bl.a. Putin. Mycket intressant dokumentär om en imponerande grupp.
Fat Front, svtplay. Tre vackra tjocka kvinnor kämpar för att bli accepterade i den kropp de har. Ville se den för jag behöver lite hjälp på den fronten, men... Märker hur skev syn jag har - så länge kameran är enbart på de överviktiga tycker jag de är fina, när normalviktiga är med i bilden inte lika mycket...
Gift med en diktator, säsong 2, svtplay. Intressant, lärde mig lite mer om 1900-talshistoria än jag kunde innan. Bland andra intervjuades Idi Amins fjärde hustru. 
Pappa till 173 barn, svtplay. Halvintressant om privata spermadonatorer i Storbritannien.
Kungahuset Windsor, svtplay. Om det engelska kungahuset från George den femte till Harry och Meghan. Intressant, men lite småskvallrigt.
Abba: hemligheterna bakom hitsen, svtplay. Låtarna Mama Mia, Dancing Queen och The Winner Takes It All utforskas närmare medan Abbas karriär beskrivs i stora drag. 
Drottningen av Versailles, svtplay. Jackie och David Siegel bygger ett nytt hem på 8400 kvadratmeter och man får se hur livet är för de ofattbart rika. Sen slår finanskrisen 2008 till och det blir stora förändringar. Under press visar sig också mannen vara allt annat än trevlig. Intressant! 
Kungamakerskan, svtplay. Imelda Marcos pratar om sitt liv och sin moderskärlek för det filippinska folket och deltar aktivt i sonens kampanj till vicepresident. Motståndarna pratar om lyx och korruption, förtryck, misshandel och olagliga avrättningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)