tisdag 1 september 2020

Läsmånad: augusti-2020

Burn av Patrick Ness blev jag förtjust i. Usa i slutet av 50-talet med allt vad det innebär av rasmotsättningar och rädsla för kalla kriget och så var det drakar med! Gillade skarpt. Bra karaktärer och världsbyggen. Sträckläste också The Ballad of Songbirds and Snakes som är berättelsen om president Snow (i Hungerspelen) som tonåring. Några onödigt övertydliga blinkningar till de senare böckerna, men vilken läsglädje jag hade, trots en osedvanligt självömkande huvudperson.

Cursed Luck var en sommarpresent från Armstrong där hon under skrivandet lade upp några kapitel i veckan på sin hemsida till en bok som ska ges ut nästa år. Är som alltid mycket svag för hennes skrivsätt och övernaturlig inslag, här i form av besvärjelsearbete och släktskap med grekiska gudar. Det som drog ner betyget var att det var mycket bakgrund och prat istället för handling. Men som uppbyggt för en fortsättning. Boken är nedtagen för vidare redigering nu.

The Sleeping Prince och The Scarecrow Queen är fortsättningen av The Sin Eater och jag är lite kluven. Alla delar för att jag ska falla handlöst finns där, med magi, intressanta kvinnliga huvudroller och lite bitska repliker, dessutom förpackade i en sagoaktig dräkt, men... Jag vet inte, de når inte hela vägen och jag kan inte förklara det. Böckerna känns lite för långa, lite för sega, men jämfört med Cursed Luck och The Ballad of Songbirds and Snakes händer det nog egentligen mer - men det känns inte så.


Månadens bästa
bok:  Burn  
filmJulie & Julia (men den hade ju egentligen ingen konkurrens)
tv: Barnmorskan från East End

Statistik:
Lästa böcker: 8 (3 non-fic)
Lästa sidor: 2907 
Böcker på svenska: 3, engelska: 5                  Böcker av kvinnor: 4, män: 1, kombo: 3
Nya författare för mig: 3                                    Antal länder: 4
Del av serie: 2 (0 påbörjade, 1 avslutade/up to date)
1 böcker av amerikanska författare
3 böcker av brittiska författare
1 bok av kanadensiska författare
3 böcker av svenska författare


Böcker:
61.    Burn - Patrick Ness     4+/5     *månadsfavorit*
60.    The Scarecrow Queen - Melinda Salisbury    3/5
59.    Cursed Luck - Kelley Armstrong   4-/5
58.    The Ballad of Songbirds and Snakes - Suzanne Collins   4/5     
57.    Utvecklingsstörning, samhälle och välfärd - Jens Ineland m.fl. (non-fic)   3/5   
56.    The Sleeping Prince - Melinda Salisbury   3+/5
55.    Normkritiska perspektiv - Elisabeth Elmeroth m.fl.  (non-fic)   2-/5
54.    Flerspråkighet - utveckling och svårigheter - Salameh & Nettelbladt (nonfic)  3/5



Film:
Julie & Julia, tv 8. Omtittning, feelgood om matlagning och Julia Child.
Wonder Woman, femman. Om Diana som växer upp på en dold ö tillsammans med amazoner och till slut hamnar i andra världskriget för att slåss mot krigsguden Ares. Japp, fånig, men har man annat att syssla med så hänger man med fast fokuset inte alltid är på filmen.



Tv: 
Summer of Rockets, tv4. Utspelar sig sent 50-tal, mitt under kalla kriget. Samuel är en uppfinnare som försöker hävda hans familjs rätt i de finare kretsarna (mycket till familjens förtret) och som hamnar i lag med underrättelsetjänsten och deras motståndare som bägge är intresserade av hans nyaste uppfinning, personsökaren. Gillade den. Hände mycket, men i mestadels lugnt tempo.
Den stora modelljärnvägskampen, säsong 1-2, svt. Lag tävlar om att bygga den mest spektakulära modelljärnvägen utifrån skilda teman och under tidspress. Trevlig, men väl många ordvitsar.
Barnmorskan från East End, säsong 8, svt. Äntligen nya avsnitt. Det är mitten av 60-talet och jag gillar att se hur samhället utvecklas med bl.a. vaccinationskampanjer. Vissa avsnitt storbölar jag över - härlig ändå.
Departure, tv4play. Ett plan försvinner spårlöst över Atlanten och Kendra leder utredningen. Det hela visar sig ha många fler bottnar än man kan ana från början. Gillade det invecklade fallet, karaktärerna och det trassliga hemlivet.
Alla mot alla, kanal 5. Tillbaka igen. Glad frågesport där jag gillar variationen av frågor, moment och deltagare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)