tisdag 12 maj 2020

Läsmånad: april-2020

Bästa boken (av mitt fåtal lästa) var roligt nog en kursbok, Elever med neuropsykiatriska svårigheter, inget jag är bortskämd med annars, men den här var både riktigt intressant och välskriven. Vei-böckerna fick i och för sig högre betyg, men eftersom de var omläsningar så...

Läste också en riktigt bra barnbok, Familjen, som handlar om 12-åriga Ella som växer upp i en sekt där man bara väntar på att naturen ska vända sig emot människorna. Så börjar hon prata med en pojke utanför stängslet och beslutar sig för att rädda honom, men istället är det hon som börjar tvivla. Tänker att den borde vara en diskussionsskapande högläsningsbok och hoppas att det kommer en fortsättning - jag vill veta hur det går sen.

Fortsättningen om gunnern (skarpskjutaren?) Rose, A Longer Fall, var bra, man fick följa med till en väldigt konservativ del av det förra Usa, men boken var inte riktigt lika fängslande som ettan. Normal People var sträckläsning, men satte betyget lite lägre p.g.a. Mariannes självutplåning som fick mig att må dåligt, något som kanske egentligen borde höja betyget? Monster i terapi lyckades inte lika bra som förväntat med tanke på idén och Strandberg som medförfattare. 1800-tals karaktärernas språk var lite tidstypiskt stolpigt och jag fastnade inte i deras livsöden. Hade dessutom svårt för psykologen själv.

Månadens bästa
bok: Elever med neuropsykiatriska svårigheter
pod: Mark & Jonas
film: Deadpool
tv: Barnmorskan i East End
dokumentär: Sista andetaget - ta chansen om du får möjlighet att se den!

Statistik:

Lästa böcker: 8 (1 non-fic, 1 barn,  biografi, 2 grafiska, 2 omläsningar), lästa noveller: 0
Lästa sidor: 1969
Böcker på svenska: 5, engelska: 3                Böcker av kvinnor: 5, män: 0, kombo: 3
Nya författare för mig: 2                                   Antal länder: 3
Del av serie: 4 (1 påbörjade, 3 avslutade/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
5 böcker av svenska författare
1 bok av en irländsk författare


Böcker:
32.      Normal People - Sally Rooney    3+/5
31.      Familjen - Cecilia Lidbeck    (barn)    4/5
30.      Vei, del 2 - Sara B Elfgren & Karl Johnsson    (grafisk, omläsning)   5/5
29.      Vei, del 1 - Sara B Elfgren & Karl Johnsson    (grafisk, omläsning)   5/5
28.      Monster i terapi - Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg      3/5
27.      A Longer Fall - Charlaine Harris     3+/5
26.      Elever med neuropsykiatriska svårigheter -Carlsson Kendall 4/5 *favorit*
25.      Cookies and Clairvoyance - Bailey Cates    3+/5


Poddar:

Mark & Jonas, tillbaka efter ett långt uppehåll för att muntra upp folk under coronatiden. Gillar att höra hur de gnabbas med varandra och skrattar ofta högt.
P3 historia, intressanta livsöden från förr får liv och ibland blir det riktigt bra - som avsnittet om Jenny Lind som jag inte visste mycket om innan.
Skäringer och Mannheimer, som att sitta och lyssna på ett par gamla vänner. Trevligt för det mesta.
Fördomspodden, intervjuer där folk får ta ställning till Emil Persons fördomar om dem. Lättsamt, men önskar ibland att frågorna ställdes lite mer rättframt - jag anti oälskar inte sättet att formulera påståendena så krångligt invecklat och snärjigt som möjligt.


Film:
Deadpool, tv3. Superhjältefilm med metahumor om Wade Wilson som blir dödligt sjuk och nappar på ett erbjudande om att i ett lab utveckla vilande mutantgener för att bli frisk. Det blir inte som han tänkt sig... Omtittning - tycker den är riktigt bra!
I, Robot, tv3. Robothatande snut får vatten på sin kvarn. Inte så dum.
Mr. & Mrs. Smith, tv12. Råkade zappa in på en fånig, men ganska underhållande historia om ett gift yrkesmördarpar som får i uppdrag att döda varandra.


Tv: 
My Brilliant Friend, säsong 1-2, Hbo. Om Elena och Lila - barndomsvänner i ett fattigkvarter i Neapel och hur deras liv utvecklar sig. Tyckte inte om boken (läste bara första i serien) p.g.a. att jag inte tyckte att vänskapen var något att hänga i granen - manipulativ och avundsjuk mer än omtänksam och innerlig, men i serien får jag lite mer förståelse för dem. Himla välgjort och väl värd att se, även om jag fortfarande inte tycker om någon av karaktärerna.
Hela England bakar, säsong 10, sjuan. Mysprogrammet är äntligen tillbaka igen:)
McLeods döttrar, säsong 2, svt. Om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Feel-good, inte den bästa i sin genre. Man skulle lätt kunna hoppa över flera avsnitt och ändå lätt kunna hänga med i handlingen när man tittar igen för den övergripande storyn utvecklar sig väldigt långsamt, men avslappnande efter jobbet på vardagarna.
Mästarnas mästare, svt. Flera idrottare jag aldrig hört talas om, trevligt att slötitta på.
Alla mot alla, säsong 3, femman. Min kvällsrutin för våren tog tyvärr slut med finalveckan.
Taskmaster, säsong 1-5, nätet. Brittiskt lekprogram som jag fastnat för. En grupp komiker får uppdrag att lösa, jag gillar särskilt när de löser uppgifterna på ett oväntat sätt, inser hur regelrätt jag ofta ser på saker. Också himla roligt när de tappar huvudet totalt, pressen att prestera gör ibland människor ytterligt korkade.
Barnmorskan i East End, säsong 1-3, SvtPlay. Såg att starten fanns på play och kunde inte motstå frestelsen att se hur det började en gång, det var ju ändå ganska många år sedan och det mesta hade jag glömt bort. Jag inte är förtjust i Jenny Lee som är huvudkaraktär de första säsongerna, men de andra rollernas del av historien växer över tid. De "fall" som följs varje vecka är oftast riktigt bra. Få avsnitt där inte tårarna åtminstone ligger på lut.
De utvalda, SvtPlay. Miniserie om 12 tjejer som vaknar upp i en övergiven herrgård utan möjlighet att ta sig ut. De får ganska snart en förklaring till varför de är där (de är utvalda), men gruppen delas snabbt i två delar - hälften tror på förklaringen, den andra hälften försöker desperat hitta en utväg. Lite Flugornas herre-vibb över det, men jag blir inte vidare engagerad i flickornas öde.
DNA, SvtPlay. Dansk krim där spåren efter en kidnappad liten tjej leder vidare ut i Europa och till adoptionshandel. En del oväntade vändningar och ett gripande slut, men också en del mindre trovärdiga eller rent slarviga inslag.
Sanditon, SvtPlay. Trevlig liten såpa med romantik och fina kläder inspirerad av Austens sista, oavslutade bok. Charlotte Heywood får tillbringa en sommar i Sanditon som hoppas bli nästa stora semesterstad för societeten. Hoppas det kommer en säsong eller två till.
Delhis vackraste händer, SvtPlay. Riktigt bra miniserie om hämmade Göran som lite oväntat åker med på en gruppresa till Indien, förälskar sig och blir kvar. Gillar kulturkrockarna och Björn Kjellgren i huvudrollen.


Dokumentärer:
Sista andetaget, SvtPlay. Intensivt spännande historia om en djuphavsdykning som går katastrofalt fel.
Den bittra smaken av Teflon, SvtPlay. Om en miljökatastrof där ett företag medvetet förorenar vatten och sen försöker låtsas som ingenting. Bedrövligt!
Vaccinmotståndarna, SvtPlay. Om hur vaccinmotståndet växt fram och de vingliga konspiratoriska ben det lutar sig mot. Inte den mest engagerande dokumentär jag sett.
Jag vill inte ha barn, SvtPlay. Tycker ämnet är intressant, men gillade inte riktigt programmet. Mer av en personlig betraktelse än något generellt - hade gärna sett fler intervjuer med andra.
Indiens dotter, SvtPlay. Om det omtalade våldtäktsfallet ombord på en buss där offret fick dödliga skador. Gruvlig dokumentär, men intressant. Kvinnosynen (och manssynen) hos en del av de intervjuade var rent grotesk, ingen ånger överhuvud taget hos en av de dömda - han skyllde fortfarande på offret - det var hennes fel för hon var ute på kvällen... En dokumentär väl värd att ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)