fredag 21 augusti 2015

The Coroner's Lunch: Colin Cotterill

The Coroner's Lunch
Bild lånad från adlibris,
finns på svenska
The Coroner's Lunch är den första delen i serien om dr. Siri, en 72-årig läkare som efter att kommunisterna tagit makten över Laos 1976 mot sin vilja har blivit utsedd till landets enda rättsläkare. Resurserna är näst intill obefintliga och han motarbetas av sådana som helst vill låtsas som att alla dödsfall är naturliga oavsett hur långsökta man får göra teorierna för inte finns mord i deras nya mönstersamhälle, och Siri gör som han är tillsagd ända tills han en dag blir nyfiken på vad som ligger bakom dödsfallet av en högt uppsatt partifru.

Omdöme: Riktigt bra bok som binder ihop mysdeckare med en intressant skildring av Laos historia, ett ämne jag inte kunde någonting om förrän jag läste den här. Dr. Siri är en mycket sympatisk huvudperson med stillsam, lätt sarkastisk humor och han inser under berättelsens gång att han är tillräckligt gammal för att våga strunta i meningslösa regler. Han får ibland besök av sina lik i drömmen vilket ibland underlättar hans utforskande av dödsorsaken. Många av bikaraktärerna är lätta att tycka om, lite egna på sina sätt de också.

4 kommentarer:

 1. Ett tips att minnas. Har blivit förtjust i en annan rättsläkare, eller serien Forever snarare, där läkaren är odödlig - en förbannelse att bryta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske något för mig att ta tag i när den här serien blivit utläst. Men det dröjer ett tag till :)

   Radera
 2. Cotterill verkar lovande. Kul med deckare i miljöer som jag inte är van i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Supermysig! Och väldigt spännande med lite laosisk(?) historia invävt, jag visste ju ingenting om landet innan.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)