onsdag 12 augusti 2015

Cress: Marissa Meyer

Cress
Bild lånad från adlibris,
finns också på svenska
I del tre av The Lunar Chronicles, Cress, närmar sig giftemålet med den unge kejsaren Kai över Östra Sammanväldet (verkar vara en stor del av Asien) som månens drottning Levana har tvingat fram. Cinder och de andra är övertygade om att ett äktenskap skulle leda till ett mord på kejsaren och bli Levanas avstamp för att ta makten över hela jorden så de gör upp planer för att stoppa bröllopet.

Vi får lära känna en ny person, Cress, ett föräldralöst "skal" som har tillbringat flera år instängd i en satellit i omloppsbana runt jorden där hon hackar och tjuvlyssnar på jordens datatrafik. Med tiden har hon börjat drömma om att en gång få komma dit, och hon har också blivit storögt förälskad i den efterspanade "captain" Thorne. Cress och Cinder bestämmer träff, men mötet saboteras och satelliten störtar handlöst mot jorden.

Omdöme: Underbar serie! Jag blir rent lycklig när det kommer referenser till de klassiska sagorna som karaktärerna bygger på och det blir inte sämre när utgångspunkten för Cress är min gamla favorit Rapunzel. Det är en bok som ofta är rolig och ibland romantisk, men den är också mörk med mycket mänskligt lidande i en väl avvägd blandning.

Jag gillar karaktärerna och hur Meyer lyckas få fram deras olika personligheter. Cress är en skön bekantskap som lever mycket i sin fantasi och hur hon är övertygad om att Thorne är bättre än vad han själv vet om. Berättelsen är händelsedriven utan långdragna beskrivningar vilket jag tycker är skönt, blir full i skratt när Cress ska beskriva saker hon ser för första gången, det är inte alltid så lätt att välja ut det mest väsentligaste, som här när hon ska förklara var de är:
"It's beautiful out there."
A hesitation, before, "Could you be more specifik?"
"The sky is this gorgeous, intense blue color." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)