måndag 19 januari 2015

The Buddha in the Attic: Julie Otsuka

The Buddha in the Attic
Bild lånad från adlibris
The Buddha in the Attic av Julie Otsuka handlar om de japanska "postorderbrudar" som kom till Usa under tidigt 1900-tal för att gifta sig och få ett bättre liv. Boken är skriven från ett oss-perspektiv, one of us..., som i början förvirrar, men som samtidigt ger röst åt så många fler än vad som är möjligt i en vanlig roman. De olika kapitlena i boken behandlar olika aspekter ur deras liv: överfarten, första natten, barn, de vita, försvinnandet (där berättandet flyttas till de vita och hur de lägger märke till och reagerar, eller inte,) när de japanska invånarna förflyttas till interneringsläger.

Tilltalet gör att det blir en äkta, lite dokumentär känsla över boken, men att det är så många livsöden som fladdrar förbi i en strid ström gör också att jag efter ett tag får svårare att knyta an. Jag berörs, men sen kommer nästa, och nästa och nästa och det är få som på slutet stannar kvar hos mig, men här kommer en av dem:

On the southern edge of town, at the Clearview Sanitorium, a twelve-year-old boy lies in a bed by a window, slowly dying of tuberculosis of the spine. His parents paid him one last visit the day before they left town and now he is all alone.

Det nya livet i Usa blev oftast inte vad de drömde om...

2 kommentarer:

  1. Intressant upplägg. Borde jag läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En intressant bok om en bit tragisk historia. Tycker den är värd en chans :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)