tisdag 20 januari 2015

Tematrio: En trio nordiska deckarförfattare

I tematrion den här veckan blev uppdraget från Lyran att tipsa om tre bra deckare. Jag läser inte så himla många nu för tiden, det blir mest urban fantasy, men tre deckarförfattare där jag tycker om nästan allt jag läst är:

 • Björn Hellbergs deckarserie om kommissarie Sten Wall. Att det lite torra tennisoraklet kunde skriva spännande deckare överraskade mig. Gillar mysige Sten Wall och det faktum att böckerna är spännande långt in i texten, det är mer i historien än bara ett inledande mord. Första boken i serien heter Gråt i mörker.
 • Anne Holt är min norska favorit, hon har skrivit ett par bra serier med riktigt bra personporträtt, min favorit framför andra är Hanne Wilhelmsen och första boken heter Blind Gudinna.
 • Gretelise Holm är en dansk författare som jag fick upp ögonen för med Ö-morden som är andra i en serie om journalisten Karin Sommer. I Ö-morden får en senil tant på äldrehemmet för sig att de som dör inte kallas hem av gud, utan att de röstas bort av ö-rådet á la Robinson. Är hon så långt ifrån sanningen egentligen?

15 kommentarer:

 1. I de lugnaste vattnen... :)

  Och Holm låter ju lite speciell, det vill säga potentiellt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plöjde alla Holms böcker på ganska kort tid när jag upptäckte henne, så jo, jag gillar henne :)

   Radera
 2. Anne Holt är den enda av dessa som jag har läst, och den bok jag har läst av henne var väldigt bra men inte någon deckare. Får kanske ge hennes deckare en chans :)

  SvaraRadera
 3. Hellbergs serie kanske man borde kolla upp och den sista Ö-morden verkar ju ganska kuslig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellberg ska du absolut kolla upp tycker jag. Har inte för mig att Ö-morden var så kuslig, mer av det kluriga slaget.

   Radera
 4. Ö-morden lät ju onekligen som en riktigt intressant bok med ett klart annorlunda upplägg, den antecknar jag och ska kika efter på bibblan på fredag =) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du nappar :) Håller tummarna för att du lika (bra) smak som jag...

   Radera
 5. norskor är lite för tuffa för mej.

  SvaraRadera
 6. Tre deckarförfattare jag måste läsa. Tror jag börjar med Anne Holt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du känner så :) Hon är himla bra!

   Radera
 7. Hanne Wilhelmsen, hon kunde varit med i min trio, en riktigt stor favorit hos mig!

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)