lördag 4 oktober 2014

Finnikin of the Rock: Melina Marchetta

Finnikin of the Rock
Bild lånad från adlibris
Finnikin of the Rock av Melina Marchetta är den första delen av tre av en fantasyberättelse som är nästan helt utan övernaturliga element. Boken börjar med en tillbakablick på hur det var i det lilla idylliska landet Lumatere för tio år sedan, innan kungafamiljen hittades död i palatset och deras släkting tog över med hjälp av en armé från grannlandet, innan minoritetsfolket brändes levande i sina stugor och innan minoritetsfolkets ledare kastade en förbannelse över landet som stängde till gränserna med halva befolkningen utanför.

Tio år senare så lever den del av befolkningen som blev utestängda i flyktingläger i olika grannländer, ofta föraktade och syndabockar för det som inte är bra. Finnikin, sonen till förre kungens kapten, och sir Topher, förre kungens förste man, reser runt bland länderna för att dokumentera exilflyktingarnas öde och för att försöka övertala någon att ge dem en plats där de kan starta ett nytt land. Så blir de kallade till ett kloster där det finns en novis, Evanjelin, som säger att det finns en överlevande från kungafamiljen och att det är dags att leta reda på honom för han ska kunna göra att de kan återvända hem. Novisen slår följe med dem och har sina bestämda planer för vart de ska ta vägen och vad de ska göra, men allt hon säger är inte sant och de har svårt att lita på henne. Ändå kan Finnikin inte sluta att hela tiden titta på henne...

Omdöme: Gillar den här. Det händer mycket och att man inte riktigt vet vad Evanjelin är ute efter gör det lite extra nervigt. Finnikin är lätt att tycka om, lite väl duktig på ganska mycket, men samtidigt väldigt mänsklig med sin motvilliga förälskelse och sin svartsjuka. Tycker att just kärlekshistorien gör det här till en lite annorlunda fantasy. Länderna runt Lumatere är intressanta att läsa om, fördomarna mellan dem haglar, ganska mänskligt och fult :)

En smakbit jag skrev från början av läsningen finns här.

6 kommentarer:

 1. Oi, denne høres spennende ut. Jeg likte Jellicoe Road, som hun skrev for noen år siden. Hvordan er det med naturrepresentasjonen i denne romanen? Hun skapte så gode naturbilder i Jellicoe Road, så jeg er spent på om hun fortsetter med dette. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för att miljöbeskrivningar är det jag lägger märke till mest, men jag tycker hon lyckas bra. Hon skapar flera länder som inte finns på riktigt och får dem olika i karaktär och så bra beskrivet att man kan se dem framför sig :) Men det är en väldigt annorlunda bok mot Jellicoe Road, mycket rakare berättat.

   Radera
 2. Den här är jag riktigt sugen på att läsa. Melina Marchetta och fantasy låter som en riktigt spännande kombination, och jag har ju älskat allt jag har läst av henne hittills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte om den, tycker nog att Jellicoe och Francesca var lite bättre, men det är fortfarande en bra bok. Gillar hennes fantasyvärld och lite extra kul att det finns lite av coming-of-age och kärlek med i historien :)

   Radera
 3. Gleder meg vilt til det er min tur til å lese denne. Jeg pleier jo å like bøkene du skriver om:)

  Men jeg tabbet meg ut nettopp, jeg skulle svare på din kommentar på min blogg - og så klarte jeg å slette den isteden. Beklager! Noen ganger har jeg butterfingers... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte att den är lika bra som Rothfuss, men den är fortfarande bra, så hoppas du kommer gilla den :)

   Inga problem, radera du på så mycket du vill eller råkar :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)