onsdag 8 oktober 2014

Bury Your Dead: Louise Penny

Bury Your Dead
Bild lånad från adlibris
Bury Your Dead är Louise Pennys sjätte bok om kommissarie Gamache och det finns flera trådar i den. En (den som jag har svårt att slita mig ifrån) är efterverkningarna av ett terrordåd som Gamache och hans team var inblandat i och som satt djupa själsliga spår i de inblandade. Man får se händelsen i efterhand, portionerad ut i småbitar, och det är en smärtsam och grym berättelse man får ta del av och man lider av ångesten och felbeslut.

En annan tråd är ett brott som klarades upp i förra boken, The Brutal Telling, men som öppnas igen lite inofficiellt för att kontrollera om allt verkligen är som det ser ut. Våra bekanta i Three Pines är tillbaka, men i ganska begränsad omfattning. Här får en skadad Beavoir hjälp på det mest oväntade ställe, man blir lite rörd och jag gillar att man får lära känna honom bättre.

En tredje tråd är den döde kropp som hittas i Quebec där Gamache återhämtar sig efter ovannämnda terrordådet. Liket är en amatörarkeolog som blivit känd för sitt oförtrutna sökande efter Quebecs grundares
grav, en grav som varit borta sedan 1600-talet. Gamache blir inblandad och börjar även han leta efter ledtrådar efter grundarens grav, liksom efter arkeologens mördare. Man får lära sig en hel del om framväxten av Quebec och det blir ibland ganska segt, med väl mycket fakta och beskrivningar. Hade den här tråden fått mindre plats är det inte omöjligt att boken hade blivit "månadsfavorit", men nu blir det lite segt och spretigt.

Motståndet och fördomarna mellan fransktalande och engelsktalande finns med även i den här boken och det känns fortfarande ovant att få in den bilden i huvudet, det är en helt annan än den jag har av Kanada som ett fredligt och öppet land. Dessutom läggs en tredje motpart, indianerna, in i ekvationen och det hela ger bilden av ett ganskat splittrat samhälle.

En smakbit jag skrev från början av läsningen, med bland annat ett utdrag från just tråden med terrorbrott, finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)