onsdag 29 oktober 2014

Rosas buss: Fabrizio Silei

Rosas buss
Bild lånad från adlibris
Rosas buss av Fabrizio Silei är en bilderbok som handlar om Rosa Parks, kvinnan som en dag 1955 vägrade att ge sin sittplats till en vit man. Historien börjar med att Ben och hans morfar åker buss till museumet där bussen finns, sen börjar morfarn berätta om sitt liv som bärare på en tågstation och kvällen när han efter jobbet hamnade bredvid Rosa på bussen.

Det är inte bara Rosas historia som berättas, innan boken kommer fram till den har även en historia om en av morfaderns kollegor, bäraren Jeremy, berättats. I den kommer fram hur man behandlade svarta som vågade opponera sig (misshandel och avsked), vilket gör Rosas motstånd ännu starkare.

Omdöme: Jag hade den här som högläsning för mina andraklassare under två dagar i FN-veckan och de var ganska chockade över att det faktiskt var en sann historia och vad busschauffören och andra skrek till Rosa. Det som grep tag mest i mig var hur de svarta passagerarna runt omkring Rosa försökte få henne att ge med sig, de var livrädda för vad som skulle hända med henne. Jag kan tycka att boken både börjar och slutar lite trevande, med Ben och hans morfar. Jag kan förstå varför de är med - det hade varit svårt att få med Jeremys historia annars, men inledningen känns lite lång och avslutningen blir ganska predikande och sockersöt.

Bilderna är mycket vältecknade i mycket gråskalor, men personerna har blivit ganska grovhuggna. När Rosa kom på bild första gången fanns det elever som trodde att det var en man. Männen är i och för sig ännu mer kantiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)