söndag 15 december 2013

Bring Up the Bodies: fortsättningen på Wolf Hall

Bring Up the Bodies
Bild lånad från adlibris
I Bring Up the Bodies av Hilary Mantel fortsätter eposet om Thomas Cromwells liv, Henry VIII:s närmaste rådgivare. Jämfört med Wolf Hall så tycker jag att den här var lättare att hänga med i trots att jag läste den på engelska. Berättelsen är mer kronologisk och jag har bättre koll på vem det handlar om, även när det bara refereras till "han".

Det är en intressant historia, men den fängslar inte lika mycket som Wolf Hall. Det är mycket mer fokus på politik i Bring Up the Bodies, privatmannen Cromwell försvinner nästan, vilket kan bero på att det händer mindre i hans liv och familj. Dessutom så börjar jag tycka mindre om Cromwell överlag, de mjukare bitarna från familjelivet har gett vika åt en väldigt hämndlysten person.

Politiken, i form av Henry VIII:s sönderfallande äktenskap med Anne Boleyn, är dock fortfarande intressant och man kan inte låta bli att tycka synd om henne. Hur Jane Seymore och folket runt omkring henne intrigerar för att få ett så gynsamt läge som möjligt är nästan komiskt. Och titeln? Det är 1500-talets engelska motsvarighet till "Dead man walking".

Här skrev jag om den första delen, Wolf Hall.
Här skrev jag ett inlägg, med smakprov, från början av Bring Up the Bodies.

2 kommentarer:

  1. Jag ser mycket fram emot den här boken som jag hoppas att jag kommer att få julklapp. Och vad skönt att höra att den är lite lättare när det gäller att fatta vem det handlar om, det tyckte jag var Wolf Halls stora svaghet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att man blev lätt förvirrad när man läste Wolf Hall. Hoppas att du får dig några trevliga mellandagar med en bra bok då :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)