söndag 1 december 2013

How to get Filthy Rich in Rising Asia: en slags handbok

How to Get Filthy Rich in Rising Asia
Bild lånad från adlibris
How to get Filthy Rich in Rising Asia av Mohsin Hamid är en roman med ett ganska annorlunda tilltal. Den är skriven som en självhjälpsbok i tolv steg och den vänder sig till ett du. Man får inte någon gång reda på namnen på personerna det handlar om, det är du, sonen, den vackra flickan och så vidare. Trots det så blir personerna verkliga, och det känns som om historien mycket väl skulle kunna vara sann.

Man får följa huvudpersonen, pojken, när han och familjen flyttar från landsbygden och det hårda livet där, hur han börjar på universitetet, hoppar av och i stället börjar småfiffla, blir affärsman och så småningom dör. Det är inget lätt liv, det är mycket som behöver offras. Ofta vill jag bara vill ruska om huvudpersonen så att han tar sitt förnuft tillfånga, det är så mycket lättare att se klart när man ser det hela utifrån.

Det står aldrig vilket land det handar om, jag fick inre bilder från Indien där jag varit och sett misär på nära håll, men läste att Hamid kommer från Pakistan så det känns väl som den mest troliga platsen (ännu mer med tanke på begravningssätt), men berättelsen går antagligen att applicera på en hel del länder i Asien. När jag läser om brodern som förstör sina lungor som målarlärling utan riktig skyddsutrustning så får jag dåligt samvete för alla billiga köp jag fyndat, till priset av människor som har det just så. Och när sedan följderna av flaskvattentillverkningen nämns så blir jag mest arg på snikna politiker som hellre tar mutor än att göra det de faktiskt kan för att göra världen bättre. En bok som fick mig att tänka lite extra helt enkelt.

2 kommentarer:

  1. Jag fick hem den där i min senaste bokbeställning, tur att den låter så intressant!

    SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)