Vilket är ditt favoritformat var frågan på dagens bokbloggsjerka. Jag gillar pappersböcker, men formatet spelar inte jättestor roll bara boken är bra, olika format har olika tjusningar. Inbundna böcker kan vara stora, tunga och otympliga, men har i gengäld oftast större text. Pocket är smidiga och lättburna, men kan vara jobbiga i skum belysning. Storpocket är väl den lysande kombinationen tycker jag :) Mjuka pärmar, lätta, och med läsvänlig textstorlek.
fredag 31 maj 2013
söndag 26 maj 2013
Godnatt Mr Tom: En ganska lyckad filmatisering av en barndomsfavorit
Goodnight Mister Tom på film var en trevlig bekantskap i kväll, boken har jag älskat sedan mellanstadiet. Jag tycker de har lyckats bra med att välja ut det viktigaste från den ganska tjocka berättelsen, även om jag saknade Willies första sänggående under sängen.
Historien handlar i korthet om hur en vanskött evakuerad nioåring från London får bo hos den lilla byns enstöring under andra världskriget och hur de med varandras hjälp börjar öppna sig för livet runtomkring. Efter ett tag vill mamman ha tillbaka Willie och när han sedan inte hörs av åker Mister Tom till flygrädernas London för att leta efter honom.John Thaw (Inspector Morse!) var bra i rollen som Tom Oakley, grinig, men med hjärta. Nick Robinson var inte lika bra som Willie - av alla evakuerade som anlände samtidigt med honom var han den som verkade mest kavat - men det kan nog lika gärna vara ett regissörsval som mindre bra agerande. Hade gärna sett något mer räddhågat och med fler skador. I boken var han ju inte ens van vid att springa. Det kändes inte som att han var tillräckligt bekymrad av sängvätandet, uppförandet, läsningen eller ens av misshandeln som han trodde skulle komma. Kan det bero på att det är en film för barn kanske :) Hade också gärna sett lite mer av mamman, den delen gick lite fort. Andra delar (det rollande planet och körsången) varade å andra sidan för länge.
lördag 25 maj 2013
The Power of Six: Så irriterande korkade utomjordingar
'The Power of Six', andra delen om Lorien av Pittacus Lore, är en behagligt lättläst bok. Jag fångades snabbt av historien och de logiska luckor som jag hade problem med i första boken fick i några fall sin förklaring och de övriga var ju väntade så det gick lättare att smälta den här gången. Några nya gardes (aliens), Seven, Nine och Ten introduceras och när boken är slut föredrar jag alla dem framför Four - herregud vad egocentrisk och korkad han är! Även Seven har sina brister, men med tanke på hur hennes klosteruppväxt sett ut förlåter jag henne lättare. Den lysande stjärnan är Six - smart, fokuserad, lojal och, till råga på allt, självlärd.
Saker att irritera ihjäl sig på:
Del 3 - The Rise of Nine
Saker att irritera ihjäl sig på:
- Att Four dröjer med att öppna skrinet och brevet från Henri.
- Att Four och Six bär med sig skrinet flera kilometer nattetid genom skogen, men när man kommer fram till lönnrummet låter man Sam vakta det i trädgården istället för att bära ner det för stegen???
- Att Four lämnar Six att kämpa själv mot en grupp mordiska mogadorier när hon försöker rädda hans skrin, bara för att få en kyss, lågt.
- Att Four envisas med sin enda kärlek trots att han själv känner att han dras åt andra.
- Att Sarah anger Four för att hon är svartsjuk (om det nu var anledningen)... Känner inte igen henne från bok ett. Men hennes beskrivning av hur hennes liv blivit ett helvete var bra.
- Att Four inte gör sig fri när FBI kommer, utan utsätter både sitt gäng och alla "oskyldiga" agenter för fara när han deppar.
- Att Four hellre räddar sitt skrin än att rädda en lorisk garde.
- Att Bernie Kosar inte får följa med Six till Spanien när de vet att han ändå inte kommer att kunna ta sig in i mogadoriernas högkvarter.
- Att Sam (en vanlig människa) tar hand om pappret med adressen, istället för att både han och Four memorerar adressen och förstör pappret.
- Att Seven målar de andra gardsen på grottväggar så att mogadorierna kan se hur de ser ut (nu visste de ju redan, men dumt i alla fall).
- Att Seven efter att ha fått reda på att klostret haft besök av mogadorier och att de mördat en tjej som är lik henne bestämmer sig för att först besöka byn innan hon packar.
- Adelina!
- Att Seven inte helar Olivia.
- Att Hectors mamma blir frisk efter år av sjukdom och lidande bara för att bli lämnad ensam när sonen dör.
Del 3 - The Rise of Nine
fredag 24 maj 2013
Håll tummarna
Bokutlottning på Enligt O just nu. En dystopi som verkar riktigt bra, vinner jag inte så får jag se till att läsa den ändå... The Age of Miracles av Karen Thompson Walker att lägga på min tbr-lista.
Bloggjerka: Brukar du läsa om böcker?
Det gör jag och det är det som dagens bokbloggsjerka handlar om.
När jag var liten var det vissa böcker som återkom flitigt, som Syskonplaneten, Hemlängtan och Nimhs hemlighet. Det var något som drog i dem. I Hemlängtan fanns det några sidor som jag läste när jag behövde gråta, så där var det inte ens hela boken som lästes om och om igen.
Sedan följde en massa år när jag läste böcker som var nya för mig, ända tills för några år sedan då jag började läsa om böcker igen. Är inte säker, men tror att det kan ha börjat med Harry Potter. Där vet jag i alla fall att jag läste första, väntade ett år innan fortsättningen kom, och efter ha läst Hemligheternas kammare läste om ettan och sedan tvåan igen för att få dem i rätt ordning (lite OCD-varning?) och det här fortsatte jag sedan med för varje ny bok, först den nya och sedan serien från början... Första HP har jag läst över sju gånger nu. Det här mönstret har till viss del fortsatt med The Sookie Stackhouse Novels, medan Game of Thrones var för tjocka, efter tv-serien så är jag sugen på en ny omgång dock.
Tv/film är för övrigt något som påverkar läslusten - innan jag såg The Hunger Games ville jag läsa om serien för att ha 'min' bild aktuell, efter The Hobbit-filmen står boken i omläsningskö för att jag vill se hur mycket som skiljer sig/överensstämmer och där misstänker jag att Sagan om-trilogin kommer att omläsas som en fortsättning.
Och jag som kan störa mig på spoilrar, varför läser jag böcker där jag vet hur det går? Jag tror det är för att jag vill tillbaka till den där världen och karaktärerna där, jag gillade ju sällskapet första gången och vill återuppleva det igen, med varierande resultat. Ibland är det som att komma hem, ibland försämras boken drastiskt vid omläsningen.
tisdag 21 maj 2013
Foxfire - Confessions of a Girl Gang: Gillar idén, men inte boken
Bild lånad från adlibris |
- det är långa pladdriga meningar, minst en av dem var en bra bit över en sida
- det är långa utvikningar typ 'Det var en fredag det hände. (fyra sidor om ngt annat)... Den kvällen hade vi alltså inget annat val än att...'
- det är bara två personer som vi kommer under huden på (där kan jag inte låta bli att jämföra med Cirkeln) och det finns fler personer som nog skulle kunna vara intressanta men som bara beskrivs perifert
- det är seeega utläggningar om hur svårt det är att skriva en memoar för när börjar det egentligen, något har ju alltid hänt innan, och utläggningarna återkommer flera gånger och säger alla samma sak
- mycket av texten känns väldigt distanserat, kanske beror det på att berättarrösten ser tillbaka på sin ungdomstid, men det gör också att jag blir mindre engagerad
söndag 19 maj 2013
Läsningsenkät
Fick syn på en enkät hos nyläst, som hittat den hos ett hem utan böcker, som tagit den från bokbabbel som tagit den från ... o.s.v.
1) Ljudbok eller bok i handen?
Bok i handen. Har försökt med ljudböcker, men tappar lätt fokus. Och dessutom känns det som att jag bör göra något med händerna om jag "bara" lyssnar, t.ex. diska eller så. Det behöver jag inte om jag läser :)
2) Pocket eller inbunden?
Pocket, mycket bekvämare att ha med sig för mig som alltid vill ha en bok i väskan. Med brasklappen att vissa pocketar får så väldigt liten text, då vill jag hellre ha bokstäver som jag ser och en tjockare bok. Börjar bli gammal...
3) Påhittat eller verklighetsbaserat? (fiction/non fiction?)
Det blir mest påhittat, just nu i dubbel bemärkelse eftersom det blivit en hel del fantasy/dystopi det senaste. Men faktaböcker har också sin plats, är de bra blir jag mer påverkad av dem, som 'Tyst hav' och 'Oväder'.
4) Harry Potter eller Twilight?
Harry Potter. Jag tyckte om Twilight, men ser bristerna med den, medans Harry Potter har hållit för många omläsningar (även om det finns en del brister där med...).
5) Fantasyvärld eller vår värld?
Mycket fantasy och dystopi nu, men en bra bok är en bra bok oavsett i vilken värld den utspelas.
6) Kindle, iPad eller annat?
Har inte provat, men är sugen på en Kindle eller annan läsplatta. Tycker det är svårt att veta vilken man ska ha bara.
7) Låna eller köpa böcker?
Hittade tillbaka till biblioteket för något år sedan så nu kollar jag oftast om boken finns där innan jag köper den. Förutom vissa böcker som jag helst vill ha eller inte orkar vänta på...
8) Bokhandlar eller online?
Det blir mest online, tyvärr, för jag tycker det vore synd om bokhandlarna försvann. Men priset, utbudet och bekvämligheten gör onlinehandlarna till mina favoriter.
9) Ensamstående bok eller trilogi?
Är det bra så vill jag ju helst läsa mer.
10) Tjock bok eller kort bok?
Lagom :) Inte för tunn, men för tjock kan bli otympligt (hellre då en fortsättning).
11) Romans eller action?
Gillar bägge, gärna kombinerat.
12) Mysa under filt eller steka i solen?
Så här under årets första sköna dagar så känns det bra i solen, sedan kryper jag in i skuggan.
13) Varm choklad eller latte?
Varm choklad eller riktigt kall cola.
14) Läsa recensioner eller bilda en egen uppfattning?
Alltid trevligt med tips (eller varningar), så länge det inte spoilars för mycket. Läser också gärna recensioner om böcker jag läst för att se hur andra uppfattat boken.
1) Ljudbok eller bok i handen?
Bok i handen. Har försökt med ljudböcker, men tappar lätt fokus. Och dessutom känns det som att jag bör göra något med händerna om jag "bara" lyssnar, t.ex. diska eller så. Det behöver jag inte om jag läser :)
2) Pocket eller inbunden?
Pocket, mycket bekvämare att ha med sig för mig som alltid vill ha en bok i väskan. Med brasklappen att vissa pocketar får så väldigt liten text, då vill jag hellre ha bokstäver som jag ser och en tjockare bok. Börjar bli gammal...
3) Påhittat eller verklighetsbaserat? (fiction/non fiction?)
Det blir mest påhittat, just nu i dubbel bemärkelse eftersom det blivit en hel del fantasy/dystopi det senaste. Men faktaböcker har också sin plats, är de bra blir jag mer påverkad av dem, som 'Tyst hav' och 'Oväder'.
4) Harry Potter eller Twilight?
Harry Potter. Jag tyckte om Twilight, men ser bristerna med den, medans Harry Potter har hållit för många omläsningar (även om det finns en del brister där med...).
5) Fantasyvärld eller vår värld?
Mycket fantasy och dystopi nu, men en bra bok är en bra bok oavsett i vilken värld den utspelas.
6) Kindle, iPad eller annat?
Har inte provat, men är sugen på en Kindle eller annan läsplatta. Tycker det är svårt att veta vilken man ska ha bara.
7) Låna eller köpa böcker?
Hittade tillbaka till biblioteket för något år sedan så nu kollar jag oftast om boken finns där innan jag köper den. Förutom vissa böcker som jag helst vill ha eller inte orkar vänta på...
8) Bokhandlar eller online?
Det blir mest online, tyvärr, för jag tycker det vore synd om bokhandlarna försvann. Men priset, utbudet och bekvämligheten gör onlinehandlarna till mina favoriter.
9) Ensamstående bok eller trilogi?
Är det bra så vill jag ju helst läsa mer.
10) Tjock bok eller kort bok?
Lagom :) Inte för tunn, men för tjock kan bli otympligt (hellre då en fortsättning).
11) Romans eller action?
Gillar bägge, gärna kombinerat.
12) Mysa under filt eller steka i solen?
Så här under årets första sköna dagar så känns det bra i solen, sedan kryper jag in i skuggan.
13) Varm choklad eller latte?
Varm choklad eller riktigt kall cola.
14) Läsa recensioner eller bilda en egen uppfattning?
Alltid trevligt med tips (eller varningar), så länge det inte spoilars för mycket. Läser också gärna recensioner om böcker jag läst för att se hur andra uppfattat boken.
lördag 18 maj 2013
En liten sommarsamling
Har inte läst så mycket på det senaste. Det har varit tokstressigt med flytt, uppsatser och skriftliga omdömen. Men nu börjar jag komma i fas igen så Joyce Carol Oates 'Foxfire' ligger på nattduksbordet och min handbagageväska med böcker som jag är sugen på att läsa under sommar och höst står fint i bokhyllan. Ska flytta hem igen om ungefär ett halvår när min lägenhet har blivit uppsnofsad till tänderna så resten av böckerna (av de som klarade utrensningen) står och väntar i vindsförrådet. Mycket fantasy som jag redan har läst står i hyllan... i princip hela högra delen är sådan, sedan finns det en del fantasy och en del jag redan läst till vänster också. Vet inte riktigt hur jag tänkte när jag sorterade, men känner mig nöjd med min reserveralista på biblioteket, därav två, The Power Of Six och The Night Circus, som jag ska hämta i helgen :)
måndag 13 maj 2013
Filmer att se fram emot
söndag 12 maj 2013
Död i skugga: Sorg överallt
Anne Holts Död i skugga var inte vad jag väntade mig. Historien om en liten killes tragiska död börjar samma dag som katastrofen på Utöya och hamnar totalt i skymundan. Lille Sanders död är en olyckshändelse, eller... Det finns några små bitar som skaver när människorna i hans närhet tänker på hans liv och Inger Johanne Vik åtar sig motvilligt att titta lite på händelsen.
Det här är en ingen traditionell deckare, utan är väldigt mycket en bok om sorg. Sorg i nationen, sorg i Sanders familj och sorg över en förändrad förälder. Boken blir aldrig spännande på det där smyga-runt-efter-mördare-sättet, men är en välskriven insikt i människors psyken. Slutet på "fallet" var inte vad jag hade väntat mig, och slutet på boken fick mig att sitta med munnen öppen och undra vad det var jag egentligen hade läst. Sedan läste jag om de sista två sidorna, men det stod fortfarande samma sak :( Gillade det inte, vill veta fortsättningen!
Det här är en ingen traditionell deckare, utan är väldigt mycket en bok om sorg. Sorg i nationen, sorg i Sanders familj och sorg över en förändrad förälder. Boken blir aldrig spännande på det där smyga-runt-efter-mördare-sättet, men är en välskriven insikt i människors psyken. Slutet på "fallet" var inte vad jag hade väntat mig, och slutet på boken fick mig att sitta med munnen öppen och undra vad det var jag egentligen hade läst. Sedan läste jag om de sista två sidorna, men det stod fortfarande samma sak :( Gillade det inte, vill veta fortsättningen!
lördag 11 maj 2013
The Book Sacrifice
Hittade en kul lek på bokrygg: The Book Sacrifice Tag och blev sugen på att göra den jag med...
1. En överskattad bok. Vi börjar med Zombieapokalyps! Låt oss säga att du är i en bokhandel, kollar runt bland bokhyllarna, när BAM! Zombieattack. Ett meddelande i högtalarna berättar att militären har upptäckt att zombiernas enda svaghet är överskattade böcker. Vilken bok, med vetskap om att det är en väldigt hypad bok (för att vara säker på att det ska fungera), skulle du kasta på dem?
- Hypnotisören av Lars Kepler. Den var alldeles för rörig, invecklad och låååång. Massor av bihistorier och ett långsökt slut. Nej tack.
2. En uppföljare. Låt oss säga att du precis lämnat frisören med en fantastisk ny frisyr och BOOM: kraftigt skyfall, du har aldrig sett sådant regn i hela ditt liv. Vilken uppföljare är du villig att offra som paraply för att skydda dig själv?
- Segel av sten av Åke Edwardsson. Gillade serien om komissarie Winter fram tills dess, har inte läst något av Edwardsson efter den... kommer inte ihåg så mycket av handlingen nu, mer än att hela boken kändes tung och grå och seg.
3. En klassiker. Låt oss nu säga att du sitter på en föreläsning och din lärare pratar oavbrutet om hur en klassiker förändrade världen, hur den revolutionerade litteraturen och du blir så trött på det att du kastar klassikern rakt i ansiktet på hen för att vet du vad? Den här klassiker är bara idiotisk och är värd all kvarsittning bara för att visa alla hur du känner. Vilken klassiker kastar du?
- Lady Chatterlys älskare av D H Lawrence. Finns så många böcker som är bättre och som skulle vara värda en klassikerstatus. Nu har jag i och för sig inte rätt historiskt perspektiv, vet inget om vilket intryck den gjorde när den kom, men är inte alls förtjust i den.
4. Sämsta boken i ditt liv! Du hänger i biblioteket när BAM! global uppvärmning råder plötsligt och världen utanför har plötsligt blivit frusen ödemark. Du är fångad och din enda chans att överleva är att elda böcker. Vilken bok springer du först till, som du skulle bränna upp utan att känna någon ånger?
- Det finns ju en del, men den senaste är Kvinnor om natten av Tove Nilsen. Så outhärdligt tråkig. Undrar fortfarande varför jag tvingade mig igenom den, hade ju kunnat läsa något annat. Mina tankar efter att ha läst den. (Och inte ens där beskrev jag handlingen.)
Vad svarar du? Vilka böcker har du läst som du verkligen inte tycker om? Och blev du inte sugen när du läste, så ge originalvideon en chans, hon är övertygande.
1. En överskattad bok. Vi börjar med Zombieapokalyps! Låt oss säga att du är i en bokhandel, kollar runt bland bokhyllarna, när BAM! Zombieattack. Ett meddelande i högtalarna berättar att militären har upptäckt att zombiernas enda svaghet är överskattade böcker. Vilken bok, med vetskap om att det är en väldigt hypad bok (för att vara säker på att det ska fungera), skulle du kasta på dem?
- Hypnotisören av Lars Kepler. Den var alldeles för rörig, invecklad och låååång. Massor av bihistorier och ett långsökt slut. Nej tack.
2. En uppföljare. Låt oss säga att du precis lämnat frisören med en fantastisk ny frisyr och BOOM: kraftigt skyfall, du har aldrig sett sådant regn i hela ditt liv. Vilken uppföljare är du villig att offra som paraply för att skydda dig själv?
- Segel av sten av Åke Edwardsson. Gillade serien om komissarie Winter fram tills dess, har inte läst något av Edwardsson efter den... kommer inte ihåg så mycket av handlingen nu, mer än att hela boken kändes tung och grå och seg.
3. En klassiker. Låt oss nu säga att du sitter på en föreläsning och din lärare pratar oavbrutet om hur en klassiker förändrade världen, hur den revolutionerade litteraturen och du blir så trött på det att du kastar klassikern rakt i ansiktet på hen för att vet du vad? Den här klassiker är bara idiotisk och är värd all kvarsittning bara för att visa alla hur du känner. Vilken klassiker kastar du?
- Lady Chatterlys älskare av D H Lawrence. Finns så många böcker som är bättre och som skulle vara värda en klassikerstatus. Nu har jag i och för sig inte rätt historiskt perspektiv, vet inget om vilket intryck den gjorde när den kom, men är inte alls förtjust i den.
4. Sämsta boken i ditt liv! Du hänger i biblioteket när BAM! global uppvärmning råder plötsligt och världen utanför har plötsligt blivit frusen ödemark. Du är fångad och din enda chans att överleva är att elda böcker. Vilken bok springer du först till, som du skulle bränna upp utan att känna någon ånger?
- Det finns ju en del, men den senaste är Kvinnor om natten av Tove Nilsen. Så outhärdligt tråkig. Undrar fortfarande varför jag tvingade mig igenom den, hade ju kunnat läsa något annat. Mina tankar efter att ha läst den. (Och inte ens där beskrev jag handlingen.)
Vad svarar du? Vilka böcker har du läst som du verkligen inte tycker om? Och blev du inte sugen när du läste, så ge originalvideon en chans, hon är övertygande.
fredag 10 maj 2013
Bloggjerka: Svenska eller originalspråk? Vilket är finast?
Det var veckans fråga på bokbloggsjerka. För det mesta finns inget alternativt till svenska, det enda övriga språk som jag behärskar tillräckligt för att läsa en bok är engelska. Och jag läser gärna på engelska. För mig blir det två flugor i en smäll: läsa OCH träna engelska. Skadar dessutom inte att jag missar en del som skaver när jag läser på engelska och blir mer koncentrerad på handlingen. (Första Gerhardsen jag läste höll på att bli min sista, tyckte inte att språket stämde alls, förväntade mig en debuterande pensionär till författare.) Att jag alls tog steget till att läsa på engelska (förutom panik-måste-ha-bok-nu när man är ute på semester) berodde på recensionerna av Död tills mörkret faller (Dead until dark) - Charlaine Harris, där den svenska översättningen sågades totalt. Och inte vågade jag låta något förstöra mitt älskade True Blood :) Att jag väntade så länge på att börja? Dåligt självförtroende, men det fungerade oväntat bra.
Men att det skulle vara finare att läsa på originalspråk? Att man skulle få författarens egna oförändrade ord (som Mohammeds Koranen), nja. Jag tror att man måste vara extremt bra på ett språk för att kunna ta del av alla små nyanser, och det är inte jag. Och gå omkring som en annan hipster och säga "men, du får ju ut så mycket meeer om du läser den så som den är skriven", det kan andra få hålla på med. Jag får säkert del av en proffsig översättares nyanser :)
fredag 3 maj 2013
Bloggjerka: Böcker och författare som fått mig nyfiken på andra platser
Dewey - the Smalltown Library Cat who Touched the World av Vicki Myron fick mig att vilja uppleva Iowa. Boken har målande beskrivningar av hur mil efter mil av oändliga majsfält brer ut sig och hur den lilla staden och omgivande landsbygd håller på att förändras. Det låter inte så spännande när jag skriver ner det här, men när jag läste om skildringen av Iowa, hittekatten Deweys nya liv som bibliotekskatt (varför har inte alla bibliotek en egen katt?) och bibliotekarien Vickis liv så ville jag bara dit.
Så amerikanskt småstadsliv verkar vara trenden för mig :)
torsdag 2 maj 2013
Håll tummarna! Jag tror att det ska gå...
Oops. Upptäckte just att de flesta länkar på mina ämnessidor inte fungerade eftersom jag bytt adress. Nåja. Nybörjarmisstag kan vi kalla det. I alla fall så är det fixat nu. OM jag har gjort rätt...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)