fredag 20 maj 2016

How the Lights Get In: Louise Penny

How The Light Gets In (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
I How the Lights Get In har det gått några månader sen händelserna i The Beautiful Mystery och livet för poliskommissarie Armand Gamache har blivit ganska dystert. Förra parhästen Jean-Guy har fallit tillbaka i pillerberoende och har bytt avdelning till Gamaches vidrige chef superintendenten (svensk yrkestitel okänd, men typ polischef) Francour som arbetar på att knäcka Jean-Guy än mer som ett sätt att komma åt Gamache. Gamaches förr så kompetenta mordutredarenhet har splittrats för vinden och ersatts av Francours trogna anhängare som dessvärre är mindre intresserade av att lösa mordfall än att se Gamaches karriär falla i bitar.

Gamache misstänker att Francour planerar något stort, för inte kan all den här antipatin bara bero på gamla oförrätter - men bevis är svåra att få tag på när man motarbetas överallt. Han får också ett nytt mordfall att lösa med en viss koppling till den lilla staden Three Pines.

Tankar: Har blandade känslor för den här. Själva mordfallet fokuserar extremt mycket på det sjuttioåriga offrets barndom och fallet löses i princip av att Gamache sitter och tittar på gamla filmklipp om och om igen alterativt funderar på en lös diktstrof. Det känns ganska verklighetsfrånvänt och går dessutom så väldigt, väldigt långsamt.

Tråden med Francours dolda motiv engagerar mig mer, mycket på grund av att han är så totalt hänsynslös. Där blir det en del nerv i berättandet, men motivet känns inte helt trovärdigt. Jag kan köpa korruption, men har svårare för det ultimata motivet.

Karaktärerna är ofta älskvärda vilket ibland är trevligt, men ibland blir det lite för mycket - så många otroligt fina och förstående människor att det blir väl kväljande sött. Boken avslutades på ett sätt som fick mig att känna att det var sista i serien - Francours tråd avslutades äntligen efter att ha pågått i ganska många böcker nu och många av de återkommande karaktärerna fick vissa känslomässiga avslut, men det finns ett par (hittills) delar till. Sammanfattningsvis så är boken okej. Den rör sig mellan spännande och seg, mellan vältecknad och svårköpt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)