torsdag 26 juni 2014

Lånaren Arrietty

Lånaren Arrietty (DVD)
Bild lånad från cdon
Lånaren Arrietty är en japansk animé som handlar om en pojke, Sho, som kommer till sin mormors hus för att vila upp sig och bli omhändertagen innan hans hjärtoperation. I samma hus finns en familj lånare, ett slags småfolk som "lånar" det de behöver från människorna uppe i huset. Den lilla familjen i huset består av en lätt hysterisk mamma, en trygg pappa och dottern Arrietty och de misstänker att de är de sista lånarna som finns kvar. Sho har hört berättelserna om småfolk och håller ögonen öppna efter dem, lånarfamiljen har hört om vilka hemska saker som kan hända om människorna upptäcker dem... När Arrietty för första gången får följa med upp i huset för att låna blir hon upptäckt av Sho.

Med i historien finns också en ganska frånvarande mormor och mormoderns hushållerska. Hushållerskan håller också ögonen öppna för småfolk, men av andra orsaker än att lära känna dem bättre. Ett dockhus spelar också stor roll.

Omdöme: En mycket vackert tecknad film, med en ganska stillsam, men aldrig tråkig historia. Saker får ta tid, som att ligga på en vacker sommaräng, utan att det stressas fram, vilket sätter stämningen. Detaljrikedomen är fängslande i sig och miljöerna vackra och fantasieggande, gillade bland annat att se hur lånarna löste sina uppdrag i människovärlden där allt var så stort.

Jag hade med klassen, ettor, på den här och alla tyckte att den var bra, de som inte är vana vid att se på tv hemma tyckte att den bitvis var lite otäck som när Arrietty blev jagad av en kråka. Hur man kan bli så elak som hushållerskan var fick diskuteras, en elakhet som jag tycker blev värre när man vet hur välkommen familjen hade varit för de andra. Gillade också hur slutet var öppet, man kan fantisera vidare på en egen fortsättning.

2 kommentarer:

  1. Verkar påminna om Lånarna som gick på TV (som Sommarlovsmorgon?) när jsg var liten. Brittisk serie tror jag. Måste googla, minns att jag tyckte mycket om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet bara att filmen baseras på en bok, The Borrowers av Mary Norton. Den är från 50-talet så den kanske har fått flera filmatiseringar eller så har idén kläckts flera gånger :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)