fredag 13 juni 2014

Burn: en speciell värld

Burn
Bild lånad från adlibris
Burn av Julianna Baggott är den tredje och sista delen om hennes dystopiska värld några år efter att bomber förändrat jorden för alltid. Vi får följa händelseutvecklingen omväxlande genom Pressias, El Capitains, Partridges, Bradwells och Lydas ögon. Partridge får ta del av fler av sin pappas hemligheter, problemet är att han aldrig kan lita på om det är riktiga hemligheter eller om de är planterade för att styra honom i en särskild riktning. Lyda används som medel för att han ska uppföra sig och utanför kupolen finns Pressia, Bradwell och El Capitan och sätter sina förhoppningar på att allt verkligen kommer att förändras med Partridge vid makten. Händer det inget har de äntligen medel att ta ner kupolen och resultatet kan bli blodigt.

Omdöme: Bra avslutning på en riktigt bra trilogi. Gillar verkligen hur Baggott har förändrat världen, det är en helt ny och fruktansvärd värld som vi får se. Gillar hennes personer också, de har sina inre kval och är ibland lite gråtonade och blir aldrig för goda eller för duktiga. Kärlekshistorierna i boken är också något jag gillar, till skillnad mot mycket annan ya så blir det aldrig lätt och förälskelsen tar heller inte över karaktärernas handlande, de har koll på vad det är som är det övergripande målet.

Det jag retar mig lite på är hur Partridge tror att han har tagit makten i kupolen när han egentligen är ganska clueless. Det är mycket som han inte har någon koll alls på och inte ens funderar på att kolla upp och idén att en tonåring plötsligt blir ledare över världen (så som de i kupolen ser den) är ganska ologiskt även om han råkar vara den gamle ledarens son. Vi som läsare vet ju hur planen egentligen var, men att befolkningen går med på det är inte helt trovärdigt. Slutet blev också lite abrupt, en del rasade samman, men vad hände sen? Kan de komma fram till någon lösning, hur går det med resten av världen och vad händer med pappans experiment? Även om den gamla händelseutvecklingen fick ett bra avslut så skulle det räcka till en bok till. Snälla...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)