tisdag 13 september 2016

Warleggan: Winston Graham

Warleggan (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Warleggan är den fjärde delen i Poldarksagan och min favorit så här långt. Ross Poldark är nära konkurs och dras fortfarande till sin gamla ungdomskärlek Elizabeth, ännu mer när hon erkänner att giftermålet med hans kusin är något hon ångrat i flera år. Hans fru Demelza gör sitt bästa för att lita på honom.

Tankar: Mycket bra bok! Det är dramatiskt på hemmaplan med en kamp för överlevnad och tragiska kärlekshistorier. Speciellt Demelza är intressant att läsa om när hennes äktenskap står på en allt skörare grund. Den franska revolutionen är på väg att leda in England i krig och det får flera återverkningar för karaktärerna.

Det jag fångas mest av i boken är kvinnornas villkor. Vi har Demelza som försöker vara en god hustru vilket tydligen betyder att hon varken ifrågasätter eller efterfrågar information om besluten maken tar. Han verkar inte heller se det nödvändigt att ens informera henne om livsavgörande saker och det är frustrerande att läsa. Hon beskriver också träffande hur män verkar se kvinnor som något att äga. Vi har en blivande arvtagerska, Caroline Penvenen, som beskriver sina farbröder som keepers (borde väl översättas fångvaktare?), för fram till 21 års ålder är det de som bestämmer över henne. Änkan Elizabeth känner sig visserligen lite ensam, men hon tycker också att det är ganska skönt, det enda hon saknar är en (man) som kan ta de stora besluten åt henne så hon slipper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)