söndag 18 september 2016

Sveket, Sammansvärjningen, Slutet: Poznanski

Sveket (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Sveket, Sammansvärjningen och Slutet är de tre titlarna på Ursula Poznanskis underbara dystopiska trilogi med en komplex bakgrundshistoria som avslöjas undan för undan. Jag läste dem rygg i rygg och har lite svårt att i efterhand särskilja vad som hör till vilken del så jag kör en kombinerad recension.


Det hela utspelar sig några hundra år från nu och himlen täcks nästan oavbrutet av moln och det är vinter året om. Ändå är det bättre nu än under "den långa natten". Befolkningen bor i stora sfärer och huvudpersonerna kommer från en sfär där elitutbildning pågår. Det finns också befolkning utanför sfärerna som på något sätt hankat sig fram under "den långa natten" och som lever som djur. De kallas prims, primitiva, och betraktas med en blandning av avsky, förakt och medlidande.

Sammansvärjningen (inbunden)  
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris

 Ria heter tjejen vi får följa, hon är  en av de absoluta    toppstudenterna,  rankad som nummer 7, vilket betyder bättre  levnadsomständigheter än  för många andra. Efter utbildningen  väntar ett toppjobb inom  kommunikation (eller kanske snarare  manipulation) som är hennes  specialämne. Så råkar hon höra ett  samtal om en pågående konspiration mot livet i  sfärerna och att  medlemmarna i den behöver avrättas i smyg för att inte oroa  befolkningen (totalt rättsvidrigt) och till  sin chock hör hon också  att hon, tillsammans med fem andra lysande begåvningar, är de  som är misstänkta. Flykt följer, rakt ut i vildmarken.Slutet (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Tankar: Jag har svårt att slita mig från  böckerna under läsningen. Det visar sig att befolkningen i sfärerna inte fått hela sanningen berättad för sig - vare sig om katastrofens begynnelse, följderna, människorna på utsidan eller ens om sina egna liv. Det finns också hemligheter bland primsen och det hela kokas ihop till en sammansvärjning där man inte vet vem man kan lita på, varken i den lilla gruppen av studentflyktingar och av människorna runt omkring, eller ens vem man vill ska vinna. Det är intensivt och spännande i långa perioder och det finns en del saker som jag inte har räknat ut innan de avslöjas, vilket alltid är roligt.

Karaktärerna är något anonyma, de gör mycket, men de känns inte riktigt på djupet, men i den här serien spelar det mindre roll. Vissa delar hade kunnat kortas ner lite, det är tjocka böcker, men jag gillar hur man så småningom får se så många olika delar av livet - som elit, som prims och som vanlig arbetare i en sfär. Alla hjälper de till att bygga ett mycket intressant samhälle.

6 kommentarer:

 1. Jag har bara den sista delen kvar i serien, ser fram emot att se hur det hela slutar :)

  SvaraRadera
 2. Har helt missat denna serie men den låter klart intressant :) Jag gillar dystopier rent allmänt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av mina absoluta favoritgenrer. Och det här var inte en dum representant för den :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)