onsdag 28 september 2016

The Black Moon: Winston Graham

The Black Moon: A Novel of Cornwall, 1794-1795 (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Serien om Poldarkfamiljens liv i Cornwall i slutet av 1700-talet är så bra! Mycket i den här boken handlar om uppkomligen George Warleggan (förra boken Warleggan är helt klart feldöpt, det här är boken som förtjänar hans namn) och det är en intressant, om än inte älskvärd, karaktär att läsa om. Han samlar på oförrätterna som han tycker görs mot honom och förr eller senare ger han igen eller ser till att vända på spelplanen till sin fördel. Det är inget som bådar gott för Ross Poldark, de har varit ovänner sen de gick i skolan tillsammans och situationen har inte förbättrats av att George gift sig med Ross första kärlek.

Ross beger sig över till Frankrike i sällskap med en armé av franska rojalister som ska slå tillbaka mot revolutionisterna. Själv har han ett annat mål i sikte. Den illa planerade insatsen känns som den återkommer i många skildringar av krig, alltid lika nedslående att läsa om. Klichéerna om fransmän kontra engelsmän - definitivt skrivet av en engelsman :)

Tankar: Mycket bra bok, gillar hur bilden av familjen Poldark och deras bekanta växer allt mer. Förhållandet mellan Ross och hans fru Demelza är äntligen på rätt spår. Bokens starkaste del tyckte jag var när Warleggan fick sin efterlängtade hämnd på faster Agatha, dagarna innan hon ska fira sin hundraårsdag. Säger en del om karln, han hämnas oavsett hur skröpligt offret är, men han gör det inte ostraffat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)