fredag 9 september 2016

Förändringar - en kärlekshistoria: Ama Ata Aidoo

Förändringar : en kärlekshistoria (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Förändringar handlar om Esi som länge varit missnöjd med sitt äktenskap eftersom det tar för mycket tid. Hon vill hellre ägna sig helhjärtat åt arbetet än åt sin bortskämde man. En äktenskaplig våldtäkt blir spiken i kistan och hon lämnar honom till allas förvåning. En sån bra karl som han är! Så småningom inleder hon ett förhållande med en gift man och hon samtycker efter ett tag till att bli hans andra hustru.

Tankar: Intressant om vardagen i Ghana. Det är ett mycket ojämställt samhälle som skildras där kvinnan verkar förutsättas ta huvudansvaret för hem och barn. Hela släkten kopplas in när någon ska gifta sig för det angår ju fler än bara det berörda paret. Tycker det var tankeväckande hur Esis mormor inte kan förstå varför livet inte blir bättre för de unga kvinnorna i landet trots all utbildning de får, men så är det övergripande målet för många av dem att bli gift. Intressant att läsa om skillnaden i status mellan första och andra hustrun.

Men - trots att jag får lära känna en ny kultur i boken fångas jag inte riktigt, jag blir inte så känslomässigt berörd av Esi och hennes bekymmer. Men jag gillar att man förutom Esi fick lära känna två andra kvinnor, med lite andra livsval. Hennes väninna Opokuya som trivs ganska bra i sitt äktenskap, men där livet ändå inte är  lätt och första hustrun Fusena som i princip gav upp sig själv när hon gifte sig.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Annorlunda kultur, och läsvärd bok :)

   Radera
 2. Gillade den skarpt! Tankeväckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankeväckande absolut. Men för mig var den nog mer "intressant" än att falla handlöst för den.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)