fredag 1 januari 2016

Bokåret 2015

Har läst 214 böcker i år, över hälften av dem har varit med i en serie och därför är jag lite extra glad över att jag ändå hittat 83 nya författare - den som jag glatt mig allra mest åt att hitta är utan tvekan Marissa Meyer och hennes helt underbara The Lunar Chronicles. 7,5% av böckerna har fått mitt toppbetyg 5, medan bara 2% fått bottenbetyget 1. Betyg är förresten en nyhet på bloggen sen ett par månader tillbaka, men än så länge känns det som att det är här för att stanna även om jag fortfarande inte vågar skriva dem direkt i recensionerna utan håller dem till författarsidan så att de går lätt att ändra.

60% av författarna har varit kvinnor och drygt 45% är amerikaner vilket är nästan precis samma siffror som förra året. Mest lästa författaren är dock en kanadensare: Kelley Armstrong med 13 böcker och då tvingade jag mig ändå att dra ut på hennes Women of the Otherworld-serie så länge jag bara mäktade med - lyckligtvis har hon fler böcker utgivna, både fristående och serier.

17 länder är representerade bland författarna i år, som vanligt ligger Usa, Storbritannien och Sverige i topp 3. Helt nya länder för mig var Pakistan, Somalia, Iran och, tror jag, Turkiet och Italien. Nya Zeeland räknar jag inte riktigt eftersom det var pedagogisk forskning och inte hade något med landet i sig att göra.

Jag har enligt statistiken avslutat en serie (läst sist boken eller sista publicerade) mer än vad jag påbörjat (29 mot 28), men alla 28 serierna jag påbörjat var inte sådana att de gav mersmak vilket nästan är lite skönt, är många serier att bolla med ändå...

Utmaningarna i år var tre av typen pricka av punkter, Kaosutmaningen, Läsutmaningen och The Yearly Reading Challenge, och det var lite mycket att ha tre så lika även om jag i december kunde stryka de sista punkterna.

Bloggandet har gått bra i perioder, men har haft en rejäl svacka sista månaden och periodvis under året. Min föresats var att skriva om böckerna åtminstone samma vecka som jag läste ut dem och det har väl vart lite si och så med det. Kommer att försöka igen för det är himla skönt när det lyckas.

Statistik:
Lästa sidor: 68.703                                      Lästa böcker: 214, noveller: 3
Böcker på svenska: 58, engelska: 156        Böcker skrivna av kvinnor: 132, män: 74, kombo: 8
Författare som är nya för mig: 83                 Författare från 17 länder
Del i serie: 120 (därav ny: 28, avslutad/up to date: 29)
100 böcker av amerikanska författare
39 böcker av brittiska författare
39 böcker av svenska författare
18 böcker av kanadensiska författare
4 böcker av norska författare
2 böcker av finska författare
2 böcker av japanska författare
1 bok var från Chile, Indien, Iran, Irland, Italien, Nya Zeeland, Pakistan, Somalien, Spanien och Turkiet

2 kommentarer:

  1. Så mycket fin statistik! Jag tänkte själv i år försöka att i alla fall markera tydligare om det är en man eller kvinna samt ifrån vilket land författaren kommer ifrån. Tror det hade varit intressant att se faktiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker ju faktiskt att det är lite kul att se vissa siffror, nördigt så det förslår :) Speciellt länderna har fått mig att reagera, att det var en sånt extremt övervikt för amerikanska böcker - och att jag inte alls läser så mycket nordiskt som jag trodde... Och så länge som jag bokför siffrorna direkt så är det ju inte jobbigt :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)