tisdag 8 december 2015

Disco for the Departed: Colin Cotterill

Disco for the Departed
Bild lånad från adlibrisfinns
även bokus och på svenska
Disco for the Departed är den tredje delen om Laos ende rättsläkare, den 73-årige doktor Siri. I boken har han och hans högra hand, syster Dtui, blivit skickade norrut för att reda ut mysteriet med en arm som en dag sticker upp ur vägbeläggningen utanför presidentens hus (det är ju alltid lite extra bråttom när partiledningen på något sätt är inblandad). Doktor Siri spenderade flera år i området under kriget och det blir en del kära återseenden.

Medan Siri och Dtui är borta passar domare Hang i huvudstaden på att äntligen bli av med den förhatliga assistenten på bårhuset, den mongolide Geung, genom att ge honom en ny placering. Geung som lovat doktor Siri att han ska passa bårhuset är fast besluten att ta sig hem igen och det blir en fruktansvärd lång och ödesdiger vandring för honom.

Tankar: Mycket trevlig serie med älskvärda karaktärer och ett härligt språk med träffsäkra liknelser. Jag gillar hur man får en bild av hur det var att leva under ett kommunistiskt styre och hur de röda länderna hörde ihop, som när kubaner kommer in i handlingen i boken, men det absolut bästa i den här boken är utan tvekan Geung som kämpar på mot alla odds och en dåres envishet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)