tisdag 19 augusti 2014

Two for the Dough: Janet Evanovich

Two for the Dough
Bild lånad från adlibris

Two for the Dough av Janet Evanovich är den andra i hennes serie om "bounty huntern" Stephanie Plum. Stephanie är fortfarande ganska ny på jobbet och får av sin chef och kusin mest enkla, och inte så lönande, jobb. Att hämta in Kenny, som skjutit en kompis i benet, borde tillhöra den kategorin. Dessvärre blir det inte så. Förutom att Kenny håller sig undan så tar han det väldigt personligt att Stephanie försöker få tag på honom, vilket resulterar i ovälkomna hembesök, telefonhot och postade kroppsdelar.

Stephanie följer idogt upp de allra minsta ledtrådar och eftersom begravningsentrepenörer är en av dem tillbringas mycket tid på öppna likvakor tillsammans med mormorn, vilket som svensk känns ganska exotiskt.

Omdöme: Gillar den här. En glad-deckare som får mig att skratta högt flera gånger, framför allt när mormodern (som fått sin mesta kunskap om bounty hunters från skjutglada filmer) är med. Blir även glad när polisen Morelli är med, gillar hur han och Stephanie gnabbas med varandra.

Den utspelar sig i the Burg, Trenton, New Jersey, som känns som en lite gammelamerikansk omgivning, där alla känner varandra ryktesvägen och har koll på varandra och där flickor förväntas gifta sig och ställa fram middagen på bordet. Att dottern är singel, går omkring i doc martens och jagar brottslingar är inte något mamman är nöjd med. Det händer en del i boken, men jag skulle inte säga att den tillhör kategorin andlöst spännande. Det är lite för underhållande för det.

Måste säga att jag gillar idén med att döpa titlarna till siffror, visserligen lite intetsägande, men det blir väldigt lätt att plocka rätt bok ur högen. På svenska har de istället valt att kalla böckerna för xxx byte, som Lovligt byte, Jagat byte, Nedlagt byte... vilket är precis lika intetsägande, men så mycket krångligare i en serie om 21 böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)