fredag 12 april 2013

City of Bones: En värld full av skuggor

City of Bones
Bild lånad från adlibris
Har upptäckt en ny serie - Mortal Instruments av Cassandra Clare :D Fastnade så gott som omedelbart när jag läste första boken i serien, City of Bones, och väntar nu ivrigt på att fortsättningen ska landa i brevlådan.

Boken handlar om 15-åriga Clary som upptäcker att det finns en slags "parallellvärld" som vanliga människor inte kan se. Hon lär känna några skuggjägare (det är de som slåss mot demonerna som våldgästar jorden) och sedan rämnar hela hennes värld. Hennes mamma kidnappas och samtidigt förskjuter "bonuspappan" henne. Allt beror på att mamman har stulit en av de mest åtråvärda sakerna som finns i skuggvärlden. Mamman och en omedveten Clary visar sig ha ett förflutet i skugglandet Idris och genom boken får Clary pusselbit efter pusselbit till sitt förflutna.

Det finns flera anledningar till att jag gillar boken:
  • Den utspelar sig i nutid, i och för sig i NewYork, men i det mindre omskrivna Brooklyn.
  • Huvudpersonen Clary känns verklig. Lite självupptagen som så många är under tonåren, och lite av en särling redan innan händelserna i boken tar sin början. Dessutom en tjej som vet vad hon vill och som inte är passiv på något sätt. Kanske lite väl ung och skicklig dock.
  • Personbeskrivningarna överlag är riktigt bra, med mer djup och motstridiga känslor än i många andra böcker. De inbördes relationerna mellan de tonåriga huvudkaraktärerna och mellan dem och deras föräldrar tillhör också det som är bra.
  • Äntligen en kärlekshistoria där man inte kan räkna ut vad som ska hända redan från början. Det är inte ens självklart vem som kommer vara med i den. När kärlekshistorien väl börjar läggs det inte jättemycket tid på den, eftersom karaktärerna i boken har ett mycket mer angeläget uppdrag. Och sedan... blir man minst sagt förvånad.
  • Skuggvärlden med dess invånare: demoner, silent brothers, vampyrer, varulvar och skuggjägare för att nämna de mer framträdande. Beskrivningen av deras klasssamhälle (eller rassamhälle) och de konflikter som blir resultatet är rätt tankeväckande.
Läs om del 2 här.
Läs om del 3, City of Glass, här.
Läs om del 4 här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)