tisdag 3 oktober 2023

Läsmånad: september 2023

MÅNADENS BÄSTA

bok: Prodigal Son

tv-serie: Barnmorskan från East End

dokumentär: Planet Earth II

film: Call Jane


Tv: 
Barnmorskan från East End, säsong 11, svt. Det har hunnit bli 1967 och under säsongen märks det bland annat genom att hippies dyker upp som husockupanter i ett avsnitt. Det mest bestående är dock nygifta Lucille och Cyril. Gillar som vanligt både de återkommande karaktärernas liv och leverne och de tårframkallande patientfallen varje vecka. Och såklart - cliffhangern med en omfattande olycka i näst sista avsnittet där man bara fasar för vem av karaktärerna som nu ska skrivas ut ur serien.
Husköp i blindo, tv3. Privatpersoner som haft svårt att hitta en ny bostad som de tycker om lämnar över pengar och fullmakt till ett tv-team som köper och fixar i ordning ett hus åt dem. Inte kommit så många avsnitt än, men slående (och lite komiskt) hur besvikna köparna blir när de första gången ser sitt nya hem. Det är dock innan fixet och det visar sig att man kan göra extremt mycket om det bara finns ett skal, fantasi och lite mod.
Taskmaster, säsong 16, youtube. Ny säsong av brittiska original-bäst-i-test. Bara att låta sig roas!


Film:
Call Jane, cineasterna. Omtittning. Hemmafrun Joy får besvär av sin graviditet och prognosen att hon överlever är 50%. Inte odds hon är villig att ta, hon vill inte dö och hon har man och barn att ta hand om. Efter att ha blivit nekad abort av ett gäng gubbs som ser mer till fostrets överlevnadschanser än hennes söker hon kontakt med "Jane" som kan ordna en illegal procedur. Med lite lätt manipulation från "Janes" sida blir hon snart väldigt engagerad i arbetet. Bra film åt feel good-hållet
Triangle of Sadness, sfanytime. Okej film rent tematiskt, men bitvis ganska seg. Den inledande blicken på modellindustrin, Carls försök att få ett jämställt förhållande och, framför allt, kaptenens fulla uppläsande av Marx i högtalarsystemet tar alldeles för lång tid för mig. Gillar dock delen som utspelades efter skeppsbrottet med Abigails uppror.


Dokumentärer:
Planet Earth II, sliplay. Kärt återseende på vad som kan vara världens bästa naturprogram med ett nytt gäng elever som aldrig sett programmet innan. Måste ju rättas till tyckte jag, och barnen är förtjusta.


Böcker:
The Eye of the World (Robert Jordan) - Första boken i The Wheel of Time. "Draken" ska ha återfötts och både goda och onda makter är ute efter att få tag i honom först. Tre möjliga kandidater hittas i en liten avlägsen bergsby full med fårherdar och annat hederligt folk. En Ais Sedai, typ god häxa (fast som kanske inte är pålitlig p.g.a. dolda motiv) kommer dit strax före att byn anfalls av trollocs (blandning mellan djur och troll?) som hänsynslöst dödar så mycket som möjligt av det som kommer i vägen mellan dem och deras byte. En lång flykt blir resultatet, desto jobbigare då de resande inte alls litar på varandra.
The Help (Kathryn Stockett) - 1960-tal. Skeeter kommer tillbaka till hemstaden efter college och medan de gamla väninnorna bekymrat beklagar hennes brist på pojkvän/äkta man så gör hon sitt bästa för att landa ett journalistjobb. En husmorskolumn blir svaret. Den leder dock till samtal med hushållerskan Aibileen och idén att göra ett intervjureportage om hur det egentligen är att arbeta som svart hemhjälp i en vit familj. En idé som i värsta fall kan få de intervjuade lynchade och Skeeter själv bannlyst. Riktigt bra bok (omläsning) om en bit nysshistoria som ligger förfärande nära i tid.
Prodigal Son (Gregg Hurwitz) - Orphan X, a.k.a. Evan Smoak, har pensionerat sig, men att vara ledig är ingen medfödd talang för honom. Så samtalet från en kvinna som påstår sig vara hans mamma med önskan om att hjälpa en viss Andrew lockar ganska lätt ut honom från det lugna livet. Det är intensivt och actionspäckat och också en del grubblerier om ursprung och relationer. I bakgrunden finns ett supergeni som utvecklar drönare inspirerade av insekter och som tycker att ändamålen helgar medlen.

Lässtatistik:
Lästa böcker: 3 (1 omläsning)
Lästa sidor: 1728 
Böcker på svenska: 0, engelska: 3                 Böcker av kvinnor: 1, män: 2, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 1
3 böcker av amerikanska författare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)