lördag 11 november 2023

Läsmånad: oktober 2023

MÅNADENS BÄSTA

bok: All the Dead Shall Weep

tv-serie: Drömmarnas hus

dokumentär: Planet Earth


Tv: 
Drömmarnas hus, säsong 1-2, svtplay. Tysk serie där judiske herr Grünberg kämpar för att öppna ett flådigt varuhus i den fattigare delen av Berlin som ska tillåta köp på krita. En kanske inte helt hållbar affärsidé. Man får också följa Vicky, en av expediterna där, herr Grünbergs pianospelande son Harry och en del andra. Inte en dum serie när den väl kommit igång. I andra säsongen har brunskjortor börjat synas på gatorna och ju längre serien pågår desto mer makt får de. Obehagligt bra om hur vanliga människor dras med i hatet.
McDonald & Dodds, säsong 3, svtplay. Trevlig brittisk deckare där omaka utredarparet McDonalds och Dodds löser gåtfulla mord. Gillar att deras samarbete flyter trots deras olikheter. 
Husköp i blindo, tv3. Människor som ofta letat nytt hem flera år lämnar över pengar och beslutsrätt till tv-team. Lite ögonöppnande att se hur mycket som går att göra inom skalet av väggarna.


Dokumentärer:
Planet Earth II, sliplay. Världens bästa naturdokumentär? Det känns ganska troligt. 
Fängelseexperimentet Little Scandinavia, svtplay. Ledning och fångvaktare från Pennsylvania besöker Sverige och Norge för att lära sig om fängelsesystemet här och blir vederbörligt imponerade av graden av ömsesidig respekt och rehabilitering som ingår. Väl hemkomna börjar arbetet för att omvandla en av fängelsets avdelningar till "Little Scandinavia". När covidepidemin drar igång är projektet i farozonen, men så småningom faller bitarna på plats. Nästa stötesten är den nya ledningen som inte var med på det tidigare studiebesöket och som visserligen gillar idén, men nog anser att mycket verkar lite för osäkert. Forskning på projektet pågår och hittills så ser återfallsprognosen riktigt bra ut. Intressant både som projekt och dokumentär.
Imads barndom, svtplay. Som två-åring hamnar Imad, hans yngre bror och mamma som fångar hos IS. När de två och halvt år senare blir fria igen är det en mycket problematisk pojke. Aggressiv, våldsam mot andra barn och djur och fascinerad av vapen. Det känns som en hopplös process att få honom på rätt spår, men med tid och flera bakslag så kommer förbättringen krypande. Jobbig dokumentär att se, men definitivt sevärd.
Min tjockumentär, svtplay. Man följer Fredrik före, under och efter en gastric bypassoperation och ser hur hans liv förändras till något mycket bättre. Som en som gjort samma operation var det mycket igenkänning, men också ilska över att inte fler får tillgång till denna alldeles utmärkta medicinska metod.


Böcker:
Att vända en skola av Linnea Lindquist - Linnea arbetar i ett utanförskapsområde och har lyckats vända arbetet på skolan så att arbetsro blivit vanligare och läsinlärningen ökat. Flera intressanta bitar, bland annat om strukturerna för att fånga upp de elever som har det svårt och att lärarna till stor del själva får förfoga över tiden som inte är lektioner.
All the Dead Shall Weep av Charlaine Harris - femte delen om skarpskjutaren Lizbeth Rose och hennes halvsyster, den mycket magiskt begåvade Felicia. Felicia är på besök i Lizbeths lilla stad med sin pojkvän, men de hinner knappt anlända förrän pojkvännen och Lizbeths man Eli försvinner på jakt efter en beväpnad milisgrupp. Lizbeth och Felicia följer i sin tur efter dem och det hela slutar i blodbad. Det är dock bara början på historien. Vem som ligger bakom milisen och vad de hade för mål är ett stort frågetecken och angelägna friare som hört talas om Felicias krafter börjar dyka upp när man minst anar det. Ett av de största hoten visar sig dock komma från någon i familjen. Gillar den här serien som utspelar sig på 30-talet i en alternativ historieskrivning där Usa splittrats. Landet Lizbeth bor i heter Texoma (f.d. Texas och Oklahoma), hennes man kommer från The Holy Roman Empire och består av Kalifornien och Oregon.

Lässtatistik:
Lästa böcker: 2 (1 non-fic)
Lästa sidor: 406
Böcker på svenska: 1, engelska: 1                 Böcker av kvinnor: 2, män: , kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 2
1 bok av amerikanska författare
1 bok av en svensk författare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)