lördag 2 september 2023

Läsmånad: augusti 2023

MÅNADENS BÄSTA

bok: Nevernight

tv-serie: Barnmorskan i East EndTv: 
Barnmorskan i East End, säsong 11, svt. Året är 1967 och livet i Poplar blir långsamt alltmer modernt, och i ett avsnitt förekommer hippieockupanter. Gillar de fasta karaktärerna, vissa mer än andra, som Lucille och nurse Crane, och jag gillar de nya patienterna i varje avsnitt och deras skiftande livsöden.
The Split, säsong 3, svtplay. I sista säsongen är skilsmässoadvokatens Hannahs egen skilsmässa nästan klar, men både hon och Nathan tvekar när de slutligen ska skriva under, de tycker ju om varandra. Dålig timing att Nathans flickvän blir gravid. Hannahs systrar har sina egna bekymmer. Roses äktenskap drabbas av en tragedi, och Nina tror att hon äntligen hittat en karl som sista pusselbiten till henne och lilla dottern. Tyvärr har han gott om skelett i garderoben. 


Film:
Charming the Hearts of Men, svtplay. Utspelas i södra Usa i början av 60-talet och Grace flyttar hem efter hennes far dött. Dessvärre består arvet enbart av huset, det finns inga pengar kvar och möjligheterna för en kvinna att ta lån, eller ens försörja sig, är begränsade. Civil rights-rörelsen har börjat ta fart och kanske kan man knyta kvinnornas villkor till den? Trodde den skulle vara bättre, men fann den ganska oinspirerad - men var heller inte helt fokuserad.


Dokumentärer:
Nothing Compares, svtplay. Biografi om Sinéad O'Connor. En bedrövlig uppväxt i Irland med en mamma som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt och en pappa som lät henne "behandlas" hos Magdalenasystrarna när hon blev en utåtagerande tonåring. Trots detta präglades hennes karriär av en otrolig integritet där hon vägrade följa skivbolagens anvisningar. Kan inte påstå att jag är ett större fan av hennes musik, men beundrar henne som person.


Böcker:
Nevernight, Godsgrave och Darkdawn utgör tillsammans The Nevernight Chronicle och är en berättelse om Mia Corvere som ser sin pappa hängas för förräderi när hon är tio år. Hennes mamma och lillebror placeras i det beryktade fängelset och, lite i förbifarten, beordrar man en soldat att dränka Mia. Hon undkommer, överlever mot alla odds och beslutar sig för att hämnas. Att männen som låg bakom beslutet tillhör samhällets absoluta topp gör det dock svårt. Som 16-åring blir hon elev till lönnmördarna i Den Röda Kyrkan och får vänner och fiender bland mördarna där. 

Det är en påhittad värld som badar i solljus från de tre solarna på himlen och det är ett riktigt bra världsbygge som delvis berättas genom en mångfald av fotnoter. Vissa fotnoter är bara en mening som när Mia sätter foten i något som hon hoppas är lera, då avslöjar fotnoten att Det var det dessvärre inte, andra fotnoter sträcks ut över mer än en halv sida och berättar om exempelvis liisiska porträtt och hur de kom att bli så värdefulla eller det mest berömda vinet. Jag gillar dem, men berättelsen går även att läsa utan att läsa fotnötterna. Sexscenerna tar flera sidor i stöten och efter ett tag hoppar jag över dem för hur intressanta är de? Inte särskilt. Mytologin tar alltmer plats genom berättelsen. 

Jag gillar den här serien och särskilt den första boken. Världsbygget är fenomenalt, personerna överlag bra beskrivna och jag gillar oftast Mia. I mittenboken blir jag lite trött på henne (men inte på berättelsen) då hon sätter en onödigt komplicerad och chansartad plan i verket bara för att hon absolut själv vill utdela de dödande slagen mot faderns avrättare istället för att ta hjälp av personerna i hennes närhet. Tredje boken är den svagaste i serien. Mytologin tar stor plats, men jag misstänker att det största problemet kanske är att seriens runt 3000 sidor i ett sträck blir lite för mycket för snabbt. 

All Your Perfects Vartannat kapitel skildrar hur Quinn och Gwens fantastiska förhållande startar. Det är mysigt, men blir i längden lite väl perfekt. Vartannat kapitel skildrar deras liv några år senare, när de fortfarande älskar varandra, men inte längre pratar med varandra på riktigt och i ungefär halva boken så gråter jag floder under de kapitlen. Bra bok.

A Secret rage Nickie har blivit för gammal (27) för modellandet och flyttar tillbaka till södra Usa för att återuppta sina collegestudier. På campuset har ett par våldtäkter ägt rum och skräcken växer bland de kvinnliga invånarna i den lilla staden. Bra bok.

Sweet and Deadly Catherine upptäcker ett lik och det visar sig att kroppen tillhör någon hon känner. Kan det möjligtvis finnas någon koppling till hennes föräldrars ouppklarade dödsfall? Okej bok.

The Serpent in Heaven Fjärde delen om skarpskjutaren Lizbeth Rose, men i den här boken är hon inte med mer än genom kort brevväxling, istället är det hennes halvsyster Felicia som har huvudrollen. Hon är elev på en skola för lovande magiker i The Holy Russian Empire (f.d. Kalifornien) och under en utflykt blir hon kidnappad. Hon lyckas till slut fly, men de som ligger bakom gärningsmännen ger sig inte så lätt och dödsfallen blir många. Bra bok.


Lässtatistik:
Lästa böcker: 7 (5 omläsningar)
Lästa sidor: 2508 
Böcker på svenska: 0, engelska: 7                 Böcker av kvinnor: 4, män: 3, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 2
4 böcker av amerikanska författare
3 böcker av australiska författare

24.   Sweet and Deadly - Charlaine Harris (omläsning) 3/5
23.   A Secret Rage - Charlaine Harris (omläsning) 3+/5
22.   Darkdawn Jay Kristoff (omläsning) 3+/5
21.   Godsgrave - Jay Kristoff (omläsning) 4/5
20.   Nevernight - Jay Kristoff (omläsning) 4+/5
19.   The Serpent in Heaven - Charlaine Harris 4/5
18.   All Your Perfects - Colleen Hoover  3+/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)