onsdag 1 december 2021

Läsmånad: november - 2021

MÅNADENS BÄSTA

bok: The Lake House

tv-serie: Gentleman Jack

dokumentär: Influencern som fejkade cancer


Tv: 
Gentleman Jack, säsong 1, hbo. Underbar serie om den säregna Anne Lister (som har funnits på riktigt) och hur hon utmanar den vanligtvis begränsade kvinnorollen tidigt 1800-tal. Hon är så rättfram att det gränsar mot det burdusa, har hand om sina egna affärer, ser efter "sitt" folk (arrendatorer) och gör sina erövringar. Rekommenderas varmt (och en ny säsong är på g, yay!)
Allt vi döljer, svtplay. Härligt brittiskt drama om några personer som har lägenheter i samma hus och vars liv är lätt sammanflätade. Familjedraman med otrohet, cancer, alkoholism, födsel och dödsfall är bara en del av innehållet och jag gillar det så mycket!
The Singapore Grip, svtplay. Matthews far dör och han kommer till Singapore för att ta över företaget och planer smids för att försäkra hans lojalitet genom äktenskap. Den brittiska kolonin i Singapore lever gott, i vissa fall rent dekadent, tills japanerna anfaller. Mindre kompetenta befäl gör att nederlaget går förskräckande snabbt och Matthew försöker desperat rädda sin käresta.
C. B. Strike, säsong 3, hbo. Cororan Strike och Robin Ellacott får i uppdrag att utreda vem som utpressar en minister. Det hela flätas samman med berättelse om ett mord som en ytterst förvirrad ung man tror att han minns. Efter Rowlings bok Lethal White. Helt okej.
Alla mot alla, säsong 6, kanal 5. Tycker det är bra, och gillar de nya deltagarna halvvägs in i säsongen, många par som jag tycker om.
Vår lilla hemlighet, säsong 1, svtplay. Bröderna Jake och Max råkar köra på och döda gamle Walter på väg hem efter en blöt tillställning. De gör sitt bästa för att sopa igen spåren, men någon har sett och ganska raskt tar lögnerna över och deras liv börjar falla isär. Tyckte den var sådär.
Taskmaster, säsong 12, nätet. Ett sympatiskt gäng deltagare, men ingen som excellerar i att lösa uppgifter på oväntat sätt. Men gillar särskilt Victoria och Morgana.


Dokumentär:
Vem vill ha Desirae? svt. En uppföljning av ett reportage som sändes för ett par år sen om Desirae som vädjade i tv om att bli adopterad. Ett fenomen som i Usa kallas "onsdagsbarn" där något äldre fosterhemsbarn varje onsdag tv-sänds när de söker nya familjer att bli en del av. För Desirae slutade det bra, men det är ett system som känns otäckt utlämnande.
Influencern som fejkade cancer, svtplay. Belle Gibson lurar i sina följare att hennes obotliga hjärncancer hålls i schack med hjälp av nyttig mat och positivt tänkande. Folk följer och får ätstörningar och t.o.m. slutar med medicinska behandlingar innan bubblan till slut spricker. 
Kaoset på Mount Everest, svtplay. Elva personer dog under bestigningsförsök 2019 då lång stillastående kö bildades, något som är livsfarligt på 8000 meters höjd. Här pratar de med folk som var med och andra runt omkring om varför man bestiger berget och varför så många dör. Lite seg dokumentär i två delar.
Nazisternas hemvideos, kunskapskanalen. Intressant i två delar om andra världskrigets utveckling sett från vanliga tyskars filmer och dagboksanteckningar (blandat med en del forskare och andra).
Gambias kvinnliga sexturister, svtplay. Köttmarknad där rollerna är omvända och äldre europeiska kvinnor letar efter "kärlek". Blir äcklad och nedstämd. Synd, för det ser ut att vara ett vackert resmål.
Hitta hem, svtplay. Jonathan letar efter sin biologiska familj som han förlorade när han som 5-åring klev på ett tåg och kom vilse för att till slut hamna på ett barnhem där han adopterades bort. Riktigt lik en spelfilm jag såg för ett tag sen, men inte lika engagerande.
Den mäktiga flodhästen, svtplay. Väldiga djur med gigantiska gap som inte kan simma trots att de tillbringar största delen av sina liv i vatten. Nära släkt med valar och alldeles förtjusande söta som unga.


Lässtatistik:
Lästa böcker: 4 (2 non-fic)
Lästa sidor: 1428
Böcker på svenska: 2, engelska: 2                 Böcker av kvinnor: 1, män: 2, kombo: 1
Nya författare för mig: 3                                    Antal länder: 3
Del av serie: 1 (0 påbörjade: / up to date: 1)
1 bok av en australisk författare
1 bok av en brittisk författare
2 böcker av svenska författare


Böcker:
53.   Läsförståelse genom strukturerade textsamtal - Reichenberg & Lundberg (nonfic) 2+/5
52.   The Cobra Trap - Peter O'Donnell   4-/5
51.   Lärandebaserad skolutveckling - Hans-Åke Scherp   (non-fic)  3/5
50.   The Lake House - Kate Morton     4/5

Bästa boken blev The Lake House, där man parallellt får följa ett barns försvinnande från en lycklig(?) och lantlig familjemiljö och en kriminalare som stöter på ett övergivet hus som verkar ha lämnats i all hast och som börjar luska för att få reda på mer. Riktigt bra, engagerade från så gott som första sidan hela vägen ut.

The Cobra Trap var också bra, en samling noveller med Modesty Blaise och Willie Garvin och hur de till sist möter sin död. En historia jag inte läst innan, vare sig i bok eller serieformat, och det kändes som ett passande slut för mina hjältar.

tisdag 16 november 2021

Läsmånad: oktober 2021

MÅNADENS BÄSTA
bok:
The Man Who Died Twice

tv-serie: Gynekologen i Askim

dokumentär: The Deminer


Tv: 
Gynekologen i Askim, säsong 1-2, svtplay. Mestadels medelålders människor som lever medelklassliv i en finare förort till Göteborg. Om en gynekolog i livskris och hans patienter och grannar och deras vardagsliv med otrohet, olust, cancer och infertilitet. Både rolig och allvarlig, gillar den här.
Dr Death, tv4. En kirurg med storhetsvansinne och inget kritiskt tänkande alls begår de mest gruvliga misstag och skadar sina patienter för livet. Som tittare förundras man över att sjukhusen inte verkar kunna stoppa honom trots att de ser resultatet. Bygger dessvärre på sann historia.
Olyckan, svtplay. Några tonåringar bryter sig in på en byggarbetsplats i en walesisk arbetarort när en explosion inträffar. Flera dör och i den lilla staden vill man veta vem som bär skulden. Okej miniserie och rättegångsdrama, men många karaktärer som man aldrig lär känna.
Lego Masters Sverige, säsong 2, tv4. Spektakulära byggen, men jag och domaren har inte riktigt samma smak...
Alla mot alla, säsong 6, kanal 5. Frågesprot med Filip och Fredrik. Trevlig!
Love Child, säsong 1-2, svt. Joan har fått sin läkarlicens, men stångas mot läkare med högre rang eftersom hon litar helt och fullt på sitt eget omdöme. En moderslös pojke blir resultatet och Joan gör vad hon kan för att sona sin upplevda skuld.
Taskmaster, säsong 12, nätet. Nya säsongen har börjat och hittills känns det som ett bra gäng deltagare. Gillar särskilt Victoria och Morgana.


Dokumentär:
Louis Theroux: Vad hände sen? Louis tar kontakt med personer han tidigare har filmat och ser hur deras liv ser ut nu. Mycket klipp från då (en del från program jag sett) och det var intressant att se var de var nu, självklart roligast när livet gått åt ett bättre håll.
Ungern mot Europa, svtplay. Ungern och Orbán skär ner på frihet och stoppar samtidigt fickorna fulla med EU.s pengar. Dessvärre spelar EU i sin tur efter reglerna...
The Deminer, svtplay. Överste Fakhir går runt och drar i minor för att med hjälp av en avbitartång säkra dem. Han är eftersökt villebråd för motståndarna och familjen sitter hemma och tittar på filmer från hans arbete. En beundrandsvärd man i lågmäld dokumentär.
Iraks förlorade generation, svtplay. Om barnen med IS-föräldrar, barn som rekryterades av IS och barn med yazidiska mödrar. Ingen vill veta av dem nu när kalifatet fallit och saker som skolgång och t.o.m. id-kort kan de glömma. Stackars alla små själar.


Film:
The Greatest Showman, tv3. Om P.J Barnum som startar en cirkus där huvudattraktionen är "freaks" som vanligtvis göms undan. Fångades inte alls, för feelgood och hjärtegod för mig. En del bra musik dock.


Lässtatistik:
Lästa böcker: 3 (1 non-fic)
Lästa sidor: 1278
Böcker på svenska: 1, engelska: 2                 Böcker av kvinnor: 1, män: 1, kombo: 1
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 3
Del av serie: 1 (påbörjade: / up to date: 1)
1 bok av en australisk författare
1 bok av en brittisk författare
1 böcker av svenska författare


Böcker:
N.       Rules for Virgins - Amy Tan (novell)   2/5
49.      Utredning av läs- och skrivsvårigheter - Britta Ericson (red)  (non-fic)  2-/5
48.      The Man Who Died Twice - Richard Osman   4/5    *månadsfavorit*
47.      Apples Never Fall - Liane Moriarty    4-/5

Osmans andra bok om pensionärsgänget som lägger sina näsor i blöt, The Man Who Died Twice, var en ren njutning att läsa. En gammal bekant tar kontakt med Elizabeth och med i handlingen finns amerikansk maffia, diamanter för 20 miljoner pund, narkotikaförsäljning, och ett rått överfall av några tonårsslynglar. Härligt brittiskt, spännande och lite humoristiskt emellanåt.

Apples Never Fall sträcklästes som det mesta av Moriarty, men det var inte en av hennes starkaste. Joy försvinner en dag och så småningom börjar hennes fyra vuxna barn ifrågasätta pappans berättelse om vad som egentligen ledde upp till hennes försvinnande. En del villospår finns planterade i den här trevliga boken som dessutom förgylldes av de små instick från diverse människor som stött på familjen och snappat upp saker som vidgar bilden av skeendet. 

söndag 3 oktober 2021

Läsmånad: september 2021

Månadens bästa

bok: Big Little Lies 
pod: Fördomspodden 
film: The Shallows (var ju också bara den jag såg, skulle väl ge den en svag trea)  
tv: Hela England bakar 
dokumentär: - 

Scen:
Kejsaren av Portugallien, Göteborg Stadsteater. En historia jag bara var vagt medveten om vad den handlade om innan. Blev inte besviken. Första akten var rolig och rörande, andra ångestfylld och tragisk och jag grät. Hade kunnat kortas ner lite och jag hade en invändning mot KlaraFinas klädsel, men härligt drama och en härlig kväll efter en lång pandemi.


Film:
The Shallows, tv6. Ensam surfare blir attackerad av rabisk haj. Hamnar skadad på en liten klippa nära stranden och ser hjälplöst på när räddningsaktionen också attackeras. Okej film, men har lite svårt att tro på den envetna hajen - ett valkadaver och tre surfare senare kan man väl tycka att den borde vara mätt och glad.


Tv: 
Hela England bakar, säsong 9-11, kanal 7/tv4play. Har sett alla säsongerna innan, men kommer inte ihåg så mycket att en omtittning blir tråkig (kommer inte ens ihåg vinnarna i varje säsong). Himla bra alltså!
Lego Masters Sverige, säsong 2, tv4. Helt okej och gaska fantastiska byggen. Föredrar ändå de australienska varianten, men har svårt att sätta fingret på varför.
McLeods döttrar, säsong 8, svt. Evighetslång såpa som tog slut mer med ett pys än en grand final. Är glad att det var det sista - känns som att den är åtminstone tre säsonger för lång, även om den varit småmysig och  hyfsat händelserik hela tiden.
Alla mot alla, säsong 6, kanal 5. Tycker det är bra, men missar en del eftersom jag sysselsätter mig med annat under tiden...
Love Child, säsong 1, svt. Nästa i serien av australiska såpor som sänds på vardagseftermiddagarna. Man följer en mycket rättrådig Joan som får arbete som barnmorska på litet sjukhus/mödrahem för tonåringar som ska adoptera bort sina barn för att undvika skandal. Det är sent 60-tal och saker som månlandning och vietnamkrig påverkar karaktärerna man följer. Det är en okej såpa, om än lite ytlig och mindre trovärdig.
Taskmaster, säsong 12, nätet. Nya säsongen har börjat och hittills känns det som ett bra gäng deltagare. Gillar särskilt Victoria och Morgana.


Lässtatistik:
Lästa böcker: 6 (2 non-fic, 1 omläsning)
Lästa sidor: 1870
Böcker på svenska: 3, engelska: 3                 Böcker av kvinnor: 2, män: 4 
Nya författare för mig: 4                                    Antal länder: 5
Del av serie: 3 (påbörjade: 2/ up to date: 3)
1 bok av en australisk författare
1 bok av en amerikansk författare
1 bok av en brittisk författare
1 bok av en norsk författare
2 böcker av svenska författare


Böcker:
46.      Pedagog i en förändrad tid - Margareta Normell  (non-fic)   3/5
45.      Konstruktiva stödsamtal - Cato Björndahl  (non-fic)    2/5
44.      Losing big or losing everything - Niclas Christoffer    3+/5
43.      Big Little Lies - Liane Moriarty   (omläsning)    4+/5  *månadsfavorit*
42.      The Thursday Murder Club - Richard Osman    4/5
41.      Paper & Blood - Kevin Hearne    3/5

Big Little Lies var en mycket trevlig omläsning, månadens bästa bok, mina minnesbilder visade sig vara mycket påverkade av den utmärkta tv-serien. Nu väntar jag otåligt på att Moriartys nya ska komma till biblioteket, jag står först i kön. Nästan lika bra var Osmans The Thursday Murder Club om en grupp pensionärer på ett pensionärsboende som efter att ha tittat lite närmare på kalla fall, börjar undersöka några mystiska dödsfall bland de i hemmets ledning. En mysig bok där pensionärerna var mer människor än tafatta karikatyrer som jag tyvärr träffat på i en del böcker innan.  

Losing big or losing everything skildrar ett dystopiskt samhälle där övervikt gör att du förlorar rättigheter, ju mer fetma desto färre har du - som tillgång till sjukvård, kollektivtrafik, dejtingsajter. Xerena och hennes syster Xerene hamnar i svårigheter och får välja mellan hårt straffarbete eller vara med i Biggest loseraktiga dokusåpan Losing big or losing everything där programtiteln är på pricken - den som går ner minst varje vecka får somna in. Har blandade känslor kring de här. Som en som varit överviktig/fet många år så träffar den ganska hårt, särskilt kampen att inte förakta sig själv och andra tjockisar, men samtidigt är den också väldigt mycket ungdomsbok och jag saknar lite underliggande lager och förklaringar, det skrivs ut så väldigt tydligt. 

Paper & Blood är andra boken om sigillagenten Al. Två av hans kollegor försvinner i Australien och han och gänget (däribland en oförskämd hobgoblin och Gladys som har sett saker) åker dit för att försöka hitta dem. Han får oväntad förstärkning i form av Atticus Sullivan, järndruiden från författarens tidigare serie, och jag uppskattade att få se hur hans liv utvecklat sig efter Ragnaröken där. Rolig och händelserik, men ett par långa sidospår drog ner betyget lite. 

onsdag 1 september 2021

Läsmånad: augusti 2021

Många härliga böcker den här månaden, och för första gången på länge fick jag en rejäl boksmälla efter att ha levt mig in totalt i Hearnes fantasyvärld. A Plague of Gigants och A Blight of Blackwings hade ett myller av karaktärer, vissa som jag tyckte mer om än andra (Abhie och Nel), och ett utvecklat världsbygge som jag verkligen gillade. Fem av sex länder på kontinenten har varsin "välsignelse" i form av magi kopplad till olika element. Imponerades också av hur olika länderna och kulturerna var, alla präglade på sin välsignelse. En del politik och görningar i skymundan, men också hjältar och stordåd. Enda nackdelen är att tredje och sista delen beräknas komma först om ett år... Av Hearne läste jag också ett par noveller från Iron Druid-serien och första delen i en serie, Ink & Sigil, som utspelar sig i samma universum (det här, men med magiska väsen och gudar). Rolig och händelserik.

En annan bra bok var Battle Royale som jag sett nämnas som en föregångare till Hungerspels-trilogin och visst fanns det många likheter, men det mesta satt i ramverket. En skolklass med femtonåringar "kidnappas" under en skolresa och det meddelas att de är utvalda till ett militärt experiment där bara en kommer att få lämna ön - den som överlever längst. Utrustade med karta, vatten och vapen - även om det inte känns rättvist att någon får ett maskingevär och en annan en gaffel - börjar en del spela spelet, andra försöker överlista systemet och en del tar hellre livet av sig än att delta. Brutalt och med mycket detaljerade dödsfall, men den enda egentliga invändningen jag har mot boken är åldern på eleverna - de känns lite för mogna för sina femton år.

Jag passade också på att läsa om två böcker, Nine Perfect Strangers (efter att ha sett trailerna för tv-dramatiseringen, blir nog att jag tecknar ett amazon primeabonnemang) och En oväntad semester för att jag ville ha något lättsmält att läsa i solstolen. Nine... var en trevlig återläsning - hade glömt av det mesta av intrigerna på spahotellet där direktören allt eftersom blir allt mer störd, medan Oväntad... som var min favorit av Keyes, inte längre känns så klockren och rolig som jag mindes den. 

Slutligen läste jag också vad som var beskrivet som en mysdeckare med övernaturliga inslag - Interview with a Ghost in  Arizona, men den föll platt. Karaktärerna engagerade inte och de logiska luckorna var stora.


Månadens bästa
bok: A Blight of Blackwings 
pod: Fördomspodden 
tv: Barnmorskan i East End

Statistik:

Lästa böcker: 8 (2 omläsningar), 2 noveller
Lästa sidor: 3950
Böcker på svenska: 1, engelska: 7                 Böcker av kvinnor: 3, män: 5
Nya författare för mig: 3                                    Antal länder: 4
Del av serie: 4 (påbörjade: 2/ up to date: 2)
1 bok av en australisk författare
4 böcker av amerikanska författare
2 böcker av irländska författare
1 bok av en japansk författare


Böcker:
40.      En oväntad semester - Marian Keyes  (omläsning)    3/5
39.      Interview with a Ghost in Arizona - Angela Pepper    2/5    -månadsbesvikelse-
38.      Battle Royale - Koushun Takami    4/5
37.      A Blight of Blackwings - Kevin Hearne  5/5    *månadsfavorit*
36.      A Plague of Giants - Kevin Hearne    4+/5
35.      Nine Perfect Strangers - Liane Moriarty   (omläsning)   4-/5
34.      Holding - Graham Norton    4-/5
N.       The Grimoire of the Lamb - Kevin Hearne   (novell)   3/5
N.       Two Raves and a One Crow - Kevin Hearne   (novell)   3/5
33.      Ink & Sigil - Kevin Hearne    4/5


Tv: 
The Crown, säsong 3, dvd. En bra serie, lite långsam, men alla dessa olyckliga individer engagerar. Mest oväntat är nog den starka sympati jag får för stackars prins Charles - hans uppväxt och unga vuxenliv är genomdeppiga.
Barnmorskan från East End, säsong 9, svt. Som jag gillar den här! Både de återkommande karaktärerna, men även veckans patienter och skildringen av samhällsutvecklingen under 60-talet. Och gråtvarning nästan varje avsnitt...
McLeods döttrar, säsong 8, svt. Mysig aussiesåpa i farmmiljö. Saknar dock en del av de gamla karaktärerna - det är många krampaktigt inskrivna personer nu.

måndag 9 augusti 2021

Läsmånad: juli 2021

En ganska bra läsmånad - sol på balkongen hjälper definitivt läsflytet :) Underlättade också att jag valde att läsa om min favoritCharlaineHarris-serie, den om Lily Bard som är lite mörkare än det mesta andra hon skrivit.

Favoritboken var nyaste delen om privatdetektiven Cormoran Strike, Troubled Blood. En bok som jag dragit mig lite för eftersom den är på dryga 900 sidor, men när jag väl kom in i den så var den svår att lägga ned. Sen kan jag inte hjälpa att jag är mer intresserad av turerna mellan honom och kollegan Robin Ellacourt än av det kalla fallet om småbarnsmamman som försvann för 40 år sedan.

Att jag gillar "fluffet" i deckare är en nackdel när man tittar på Lundhs serie om Sunnepolisen. Det är gruvliga fall med väl mycket sadism för min smak, men dessutom är de återkommande karaktärerna åt det intetsägande hållet. Huvudpersonen Erik skäms i de två första böckerna över en gammal otrohetsaffär, något både han och frun tänker på ibland under de mest oväntade tillfällen och känslan jag får är lite "förslag till personlighet - någon som hade en affär för sisådär femton år sen". I bok tre och fyra kryper det närmare ytan, men det är ändå inte mycket att bygga en karaktär på. Sen hjälper det inte att språkhanteringen är ganska tafflig. Både i styltiga dialoger, och som i utdraget nedan där det känns som en omarbetning har lämnat kvar rester som borde städats bort i en redigering.

Utdrag ur Fadern s. 351: När de kom fram till stationen stod Lena och flera andra kollegor redo att ta emot flickorna. De tog med dem in i konferensrummet och gav dem mat och dryck. De båda männen blev omedelbart forslade till varsitt förhörsrum. De fick inte ha någon mer kontakt med varandra för att kunna prata ihop sig utan fick åka in till Sunne i varsin bil, och sedan sitta i varsitt rum i avvaktan på förhör. 

Jag fick också läst ett par faktaböcker. Gillade båda. Västerbro gjorde 101 nedslag i världshistorien där vissa var intressantare än andra, som t.ex. skälet till att japanerna beslöt sig för att attackera Pearl Harbour. Även Lundgrens matlagningslektioner var läsvärda, den var långt ifrån en traditionell kokbok.


Månadens bästa
bok: Troubled Blood 
pod: Kropp och själ 
tv: The Crown 

Statistik:

Lästa böcker: 12 (2 non-fic, 5 omläsningar)
Lästa sidor: 4115
Böcker på svenska: 7, engelska: 5                 Böcker av kvinnor: 11, män: 1 
Nya författare för mig: 2                                  Antal länder: 4
Del av serie: 9 (1 påbörjad - 3 up to date)
4 böcker av amerikanska författare
1 bok av en brittisk författare
1 bok av en dansk författare
6 böcker av svenska författare


Böcker:
32.     Fadern - Lotta Lundh   3-/5
31.     Troubled Blood - Robert Galbraith    4+/5    *månadsfavorit*
30.     10 lektioner i matlagning - Lotta Lundgren  (nonfic)   3/5
29.     101 historiska händelser - Magnus Västerbro  (nonfic)  3+/5
28.     Vedergällningen - Lotta Lundh   3-/5
27.     Graven - Lotta Lundh   3-/5
26.     Ö-morden - Gretelise Holm  (omläsning)    3/5
25.     Familjen - Lotta Lundh   3/5
24.     Shakespeare's Counselor - Charlaine Harris  (omläsning)  3/5
23.     Shakespeare's Trollop - Charlaine Harris  (omläsning)  3/5
22.     Shakespeare's Christmas - Charlaine Harris  (omläsning)  3+/5
21.     Shakespeare's Champion - Charlaine Harris  (omläsning)  4/5


Tv: 
The Crown, säsong 1, dvd. Om Elizabeth den II.s första tid som regent. Får lite lätt klaustrofobi av hur kontrollerat hennes liv är. Hon förväntas vara neutral och "kunglig" i alla lägen och folk som har agendor gör sitt bästa för att fösa henne till rätt beslut medelst kohandel som hon ofta är omedveten om. En prins Philip som inte är helt nöjd med sin andrafiolsroll gör inte livet gladare.
Barnmorskan från East End, säsong 9, svt. 60-talet är i full gång och bland nyheterna finns Sound of Music, pappor som vill vara med under förlossningen och ett framväxande välfärdssamhälle. Mycket annat lever kvar. Härlig serie, där nästan varje avsnitt får mig tårarna att rinna. 
McLeods döttrar, säsong 7, svt. Mysig aussiesåpa i farmmiljö.

fredag 16 juli 2021

Läsmånad: juni 2021

Inte många böcker den här månaden heller, och två av dem blev mest lästa för att de skulle tillbaka till biblioteket. Tacksam för det, för de var bra! Speciellt Project Hail Mary av författaren som skrev The Martian för några år se. Även Project H.M. utspelar sig mestadels i rymden med en ensam austronaut. Dessvärre kommer han efter sin nedsövda resa inte riktigt ihåg vad hans uppdrag går ut på (att rädda mänskligheten från ett solenergislukande hot) och man får följa historien genom dels livet på rymdskeppet och dels genom minnen som så småningom kommer tillbaka om hur han hamnade där. Boken är i alla fall rolig, välskriven och tänkvärd. 

What Abigail Did That Summer var också trevlig. Den hör till Rivers of London-universumet, men står lite utanför böckerna om polisen Peter Grant. Det här är istället en ungdomsbok där man följer hans yngre kusin Abigail som med hjälp av en stam talande rävar löser ett mysterium med ungdomar som försvinner. Det var en trevlig och lättillgänglig historia - precis vad en bokmal utan läslust behöver.


Månadens bästa
bok: Project Hail Mary 
pod: Våra sanningar
film Tha Martian 
tv:  Hela England bakar
dokumentär: - 

Statistik:

Lästa böcker: 3 (1 omläsning)
Lästa sidor: 952
Böcker på svenska: 0, engelska: 3                 Böcker av kvinnor: 1, män: 2
Nya författare för mig: 0                                    Antal länder: 2
Del av serie: 2 (därav påbörjade: 1/ up to date: 1)
2 böcker av amerikanska författare
1 bok av en brittisk författare

Böcker:
20.     Shakespear's Landlord - Charlaine Harris  (omläsning)   3+/5
19.     Project Hail Mary - Andy Weir    4/5     *månadsfavorit*
18.     What Abigail Did That Summer - Ben Aaronovitch   4-/5

Film:
The Martian, glömt kanalen, men gammeltv. Omtittning där astronaut lämnas ensam kvar på Mars efter en storm då han tros vara död. Bra om en envis man och hans kamp för att överleva och ta kontakt med jorden, och likaså jordens kamp för att hinna hämta honom i tid.

Tv: 
Hela England bakar, säsong 11, sjuan. Mystv deluxe! Och min favorit vann :)
McLeods döttrar, säsong 7, svt. Mysig aussiesåpa i farmmiljö.
Halv åtta hos mig, säsong 22, tv4play. Småtrevligt och kul att trendspana. Saker som återkom frekvent var löjrom, jordärtskocka och glass. Inte helt ovanligt var också maträtter serverade i skålar gjorda av ätbara saker som ost, flarn, våfflor och råraka.

tisdag 8 juni 2021

Läsmånad: maj 2021

Smaken ändras... läste om första delen av Mortal Instruments som jag storgillade när jag läste den för några år sedan - gillade personerna, humorn och världsbygget. Ville ha något bra, men avkopplande att läsa på balkongen men den här gången fick jag kämpa för att komma igenom. Gillade inte längre personerna, den sarkastiska humorn var mycket mer sparsmakad än jag mindes och även om jag gillar världsbygget så kan det inte ensam bygga upp en bok.

De andra böckerna var bättre. Läste en välskriven bok om betygens effekter och andra sätt att lägga upp bedömning på, samt två tecknade album som båda var riktigt bra och fick mig att le. 

Månadens bästa
bok: Synd
pod: Mammasanningar
film: -  
tv: Hela England bakar (feelgood) och Years and years (mer dystopisk...) 
dokumentär: - 

Statistik:

Lästa böcker: 4 (1 non-fic, 2 omläsningar, 2 grafiska)
Lästa sidor: 1015
Böcker på svenska: 3, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 4, män: 0, kombo: 
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 2
Del av serie: 2 (därav påbörjade: 1/ up to date: 1)
1 bok av en amerikansk författare
3 böcker av svenska författare

Böcker:
17.     Synd - Elin Lucassi  (grafisk, omläsning)   4-/5
16.     Hej igen vardag! - Louise Winblad  (grafisk)   4-/5
15.     City of Bones - Cassandra Clare  (omläsning)  2/5  -månadsbesvikelse-
14.     Bedömning, betyg och lärande - Alli Klapp  (nonfic)  3+/5

Tv: 
Years and Years, tv4play. Startar i nutid och rör sig några år framåt medan samhället blir allt mer dystopiskt. Man följer de fyra syskonen i familjen Lyons och får genom dem se olika typer av problem och åsikter, från populistiska politiker, ändrat klimat och flyktingproblematik. Riktigt sevärd, förutom allra sista kvarten som kändes lång och lite preachy.
Hela England bakar, säsong 11, sjuan. Mystv deluxe!
Manhunt, svtplay. Colin Sutton blir utredningschef för sitt första stora fall och det är idogt nagelfarande av övervakningskameror, bilmodeller z<<och kvitton. Det blir också missämja på hemmaplan när fallet går före allt annat. Baserad på ett verkligt fall, men ganska småseg.
McLeods döttrar, säsong 7, svt. Mysig aussiesåpa i farmmiljö.
Alla mot alla, säsong 6, femman. Gruppspelet tog slut och finalspelet tog över- kul att se de gamla gängen igen och kul med alla vinnarskallar, blev tydligare när risken att åka ut hängde över varenda match.
Taskmaster, series 11, nätet. Jag gillar de tävlande i den här omgången. Funderar på varför jag tycker att det är så mycket bättre än den svenska kopian, av någon outgrundlig anledning känns det här mer för vuxna.
Scott & Bailey, säsong 1, svtplay. Började titta på den i april, glömde av den och såg klart det sista långt in i maj... Fastnade alltså inte. Störde mig ganska mycket på Rachel som kändes så naiv.
Badhotellet, säsong 8, tv4play. Danmark är ockuperat av tyskarna och hotellet bredvid är annekterat av dem. Bekanta jagas misstänkta för kommunism och ändå flyter livet på ganska behagligt för badgästerna och de anställda. Mysig liten serie, men lättviktig. Och Weyse har länge känts som en parodi, han blir alldeles för mycket.

Dokumentärer:
De utvalda barnen, svt. Om en waldorfskola av det mer extrema slaget (hoppas jag, om de andra är lika illa vore det bedrövligt) och upplevelser som barn och lärare haft. De överensstämmer inte alltid... Tyvärr kändes själva programmet inte så engagerande.
Rädd för vaccin, Kunskapskanalen. Om vaccinskeptiker i Schweiz och varför det är viktigt att samhället har en hög andel vaccinerade - en faktor som inte diskuteras tillräckligt.

torsdag 13 maj 2021

Läsmånad: april 2021

Har äntligen läst lite bara för nöjes skull igen. Wild Sign med varulvarna Anna och Charles var ett kärt återseende, gillar Briggs sätt att skriva. Tyckte om att man fick lite mer bakgrund till Brans fru Leah, samtidigt som det känns som de hade kunnat ha ett mycket bättre liv bägge två om de bara pratat med varandra mer. Nåja, huvudhandlingen är om en gudliknande gestalt som vaknat i skogen efter ett par hundra år i dvala och han vill ha dyrkare till varje pris.

The Russian Cage utspelar sig i ett alternativt f.d. USA med en rysk tsar som styr Kalifornien. Gunnien (skarpskjutaren?) Lizbeth Rose får ett kryptisk meddelande från sin syster som får henne att resa dit. Händelserik historia som gav mig ett Charlaine Harris-sug så blev att jag läste om några böcker jag hade i hyllan. Inte i rätt ordning dock, A Secret Rage (om en våldtäktsman härjningar på ett litet privat campus i Tennessee) slutade med ett lock-kapitel från An Ice Cold Grave och jag bara antog att den kom först... Nåja, ingen skada skedd.

Månadens bästa
bok: Wild Sign 
pod: Mammasanningar
tv: Hela England bakar

Statistik:

Lästa böcker: 7 (5 omläsningar)
Lästa sidor: 2004
Böcker på svenska: 0, engelska: 7                  Böcker av kvinnor: 7, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 0                                    Antal länder: 1
Del av serie: 6 (därav påbörjade: 1/ up to date: 3)
7 böcker av amerikanska författare


Böcker:
13.   Grave Surprise  - Charlaine Harris  (omläsning)  2+/5
12.   Grave Sight  - Charlaine Harris  (omläsning)  2+/5
11.   Grave Secret  - Charlaine Harris  (omläsning)  3/5
10.   An Ice Cold Grave  - Charlaine Harris  (omläsning)  3+/5 
9.     A Secret Rage - Charlaine Harris  (omläsning)  3+/5
8.     The Russian Cage - Charlaine Harris    4-/5
7.     Wild Sign - Patricia Briggs    4/5


Tv: 
Hela England bakar, säsong 11, sjuan. Mystv deluxe!
McLeods döttrar, säsong 6, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö. En del kärlek, en halv del spänning.
Mästarnas mästare, svt. Slötittar mest.
Alla mot alla, säsong 6, femman. Frågesport med Filip och Fredrik. Långa säsonger, men jag tycker att den andra gruppen har roligare deltagare och tittar med lite mer intresse nu.
Taskmaster, series 11, nätet. Ny säsong och jag gillar de tävlande i den här omgången. Funderar på varför jag tycker att det är så mycket bättre än den svenska kopian, av någon outgrundlig anledning känns det här mer för vuxna.

söndag 4 april 2021

Läsmånad: mars 2021

Tre kursböcker den här månaden, men ingen skönlitteratur alls. Har lite tappat suget plus att stressen från skoluppgifterna gör att jag inte riktigt vill bli uppslukad av en bok i flera dagar... Ovanligt mycket film för att vara jag, hade en streaming från comhemplay så passade på innan abonnemanget tog slut.  

Månadens bästa
bok: - 
pod: Mammasanningar 
filmCaptain Fantastic 
tv: Resident Alien
dokumentär: Indiens gudomliga barn 

Statistik:

Lästa böcker: 3 (3 non-fic)
Lästa sidor: 768
Böcker på svenska: 3, engelska: 0                  Böcker av kvinnor: 0, män: 0, kombo: 3
Nya författare för mig: 2                                    Antal länder: 3
Del av serie: 0
3 böcker av svenska författare


Böcker:
6.     Ungdomar läser och skriver - Siv Fischbein (red) (nonfic)   2/5
5.     Dyslexi - T. Höien & I. Lundberg  (nonfic)   3/5
4.     Räknesvårigheter och lässvårigheter - I. Lundberg & G. Sterner (nonfic)   3-/5


Film:
Now You See Me, comhemplay. Gillade den här, fyra magiker får kontakt med det mystiska Ögat som får dem att iscensätta några fantastiska shower/stötar med FBI ett steg bakom hela vägen.
Now You See Mee 2, comhemplay. Uppföljare, inte lika bra som ettan och lite väl smörig på slutet.
Bombshell - när tystnaden bryts, comhemplay. Tre kvinnor på Fox News och hur de påverkas av sexismen och mansklubbskulturen i nätverket. Filmatisering av händelserna som gjorde att Roger Ailes och Bill O'Reilly till slut fick sparken (kan ju ses som en tröst att deras fallskärmar var högre en skadestånden som betalades ut). 
Poms - dansa för livet, sjuan. Martha som är dödligt sjuk i cancer flyttar till pastellfärgat, hurtigt pensionärsområde för att få dö i lugn och ro, men det ställs krav på att man ska delta i församlingslivet och rätt var det är står hon där med en nystartad cheerleadinggrupp. Amerikansk feel-good, men överraskande trevlig.
The Land Girls, comhemplay. Nä, inget vidare. Tre unga kvinnor i The Women's Land Army kommer till en bondgård under andra världskriget för att hjälpa till när sonen i huset tar värvning. Diverse kärleksbekymmer är största delen av handlingen, och konstigt nog har sonen (som under filmen faktiskt aldrig kommer iväg till flygvapnet) en roll att spela i alla tres kärleksliv på ett eller annat sätt.
Captain Fantastic, svtplay. En familj växer upp "utanför systemet" och barnen lär sig saker som att jaga, hitta ätliga växter och om kapitalismens biverkningar. Efter mammans begravning vill morföräldrarna ta vårdnaden om barnen. Riktigt bra!


Tv: 
Resident Alien, comhemplay. Trevlig och lite udda komedi där en alien med målet att förinta mänskligheten råkar kraschlanda i en liten landsortsstad och gör sitt bästa för att smälta in. Hann tyvärr inte se de sista tre avsnitten innan abonnemanget tog slut... Får skriva upp mig igen när de sista avsnitten släppts.
En mördare bland oss, svtplay. Brittisk miniserie där mamman och två barn hittas mördade. De två mest sannolika gärningsmännen är mannen eller mamman själv och som tittare tog det lång tid innan jag blev helt säker. Faller tyvärr lite på att jag inte riktigt bryr mig om personerna.
McLeods döttrar, säsong 6, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö där systrarna i titeln numera lyser med sin frånvaro. Det går bra ändå. 
Mästarnas mästare, svt. Ny säsong och nya mästare. I första gruppen ingen som jag innan lagt direkt på minnet och det blir så tydligt efter man fått se deras karriärer närmare, att då hejar jag på de jag nu lärt känna. Heja Bengt och Sanna (efter första programmet...).
Alla mot alla, säsong 6, femman. Frågesporten med Filip och Fredrik är tillbaka igen. Definitivt fortfarande sevärd, men kan ändå tycka att de kört på med lite väl långa säsonger lite väl tätt. Börjar känna mig mättad och fokuset flyter ofta iväg under frågeställandet.
Taskmaster, series 11, nätet. Ny säsong och jag gillar de tävlande i den här omgången. Funderar på varför jag tycker att det är så mycket bättre än den svenska kopian, av någon outgrundlig anledning känns det här mer för vuxna.
Bibliotekstjuven, svtplay. Usch, fick ont i magen av den här. Bra, men ångestframkallande om en doktorand som lider av sin arbetarklassbakgrund och taskiga ekonomi och som desperat försöker ta sig in i de fina salongerna, trots att han inte alls har råd vilket han så småningom råder bot på på sämsta möjliga vis.



Dokumentärer:
Den globala antibiotikakrisen, kunskapskanalen. Resistenta bakteriestammar blir allt fler vilket kan utvecklas till en global kris enligt forskare (i ett sjukhus i Bangladesh intervjuades en läkare som förlorade upp till hälften av sina patienter i infektioner, tror han jobbade med brännskadade?). Som vanligt så är problemet erkänt sedan länge, men den politiska viljan svag.
Greta, svtplay. Om Greta Thunberg - en förtvivlad, men inte uppgiven tjej vi får möta både i glada och ledsna stunder. En imponerande ung kvinna.
Indiens gudomliga barn, kunskapskanalen. Två missbildade pojkar som tillbeds som gudar filmas. Hanuman har vänt sig mot det, men den unge Ganesha är mer foglig och inriktad på att göra sin pappa glad trots att han själv inte ser sig som gudomlig. Det jag tar till mig mest är hur accepterande omgivningen är, känns som fler hade stirrat och kommenterat om det varit i Sverige.
Överlevarna, svtplay. Man får följa tre långtidssjuka män i covid och deras familjer under några månader medan männen pendlar mellan liv och död. Fruktansvärd sjukdom!
Sydkoreas dolda sexkameror, svtplay. Dold smygfilmning med utläggning på nätet blir allt vanligare i Sydkorea och unga kvinnor hotas med social utstöttning om det kommer fram - ett av flera sjuka fenomen som kommer fram i programmet.

fredag 12 mars 2021

Läsmånad: februari 2021

Dubbelt så många böcker lästa den här månaden som förra, så yay? Tyvärr blir den totala summan ändå bara två, varav en kursbok... Men det som faktiskt var Yay (med stort Y) är att A Stranger in Town var en sträckläsningsupplevelse till långt in på natten - det var ett tag sen. En överfallen och skadad turist hittas utanför den isolerade staden Rockton och hon berättar om vildar i skogen innan hon tappar medvetandet. Bland frågorna som uppstår är var resten av hennes sällskap är, för inte har hon väl campat själv mitt ute i vildmarken? Svaren visar sig finnas bland Rocktons grundare. Riktigt bra!


Månadens bästa
bok: A Stranger in Town
pod: Hemma hos Mark och Jonas
tv: Bron
dokumentär: Framing Britney Spears 

Statistik:

Lästa böcker: 2 (1 non-fic)
Lästa sidor: 672
Böcker på svenska: 1, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 2, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 
Del av serie: 1 (påbörjade 0, up to date 1)
1 bok av kanadensiska författare
1 böcker av svenska författare


Böcker:
3.     A Stranger In Town - Kelley Armstrong    5/5   *månadsfavorit*
2.     Grunderna i läs- och skrivinlärning - Inger Fridolfsson  (non-fic)  4/5


Tv: 
Bron, säsong 2-4, cmore. Riktigt bra dansk-svensk serie om den speciella kriminalaren Saga Norén (vad jag gillar henne!) som löser mordfall med många förgreningar. Gillade karaktärerna och skådisarna skarpt!
McLeods döttrar, säsong 5, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö där systrarna i titeln numera lyser med sin frånvaro. Det går bra ändå. 
Alla mot alla, säsong 6, femman. Frågesporten med Filip och Fredrik är tillbaka igen. Definitivt fortfarande sevärd, men kan ändå tycka att de kört på med lite väl långa säsonger lite väl tätt. Börjar känna mig lite mättad.
Des, cmore. Intressant miniserie om en seriemördare som helt enkelt erkänner vid minsta misstanke. Det känns som fallet ska gå enkelt att lösa, men en snål polisledning och ett mycket dåligt minne gör rättegången spännande. Dramatisering av ett verkligt fall där David Tennant gör ett mycket bra jobb som en empatilös Des.


Dokumentärer:
Framing Britney Spears, cmore. Dokumentär om Britneys liv, från sexistiska frågor och ihärdiga paparazzis (varav en verkade tycka att han varit väldigt juste och inte alls kunde förstå varför hon attackerat hans bil), till sammanbrott och förmyndarskap av några som verkar alldeles förtjusta i sina höga löner för att det ska kännas sunt. Intressant.

tisdag 2 februari 2021

Läsmånad: januari 2021

Återigen en månad där läslusten vägrat infinna sig, en ynka bok blev det. Instant Karma är en söt och lättsmält ungdomsroman om överambitiösa Prudence som helt plötsligt verkar kunna styra vilka som ska drabbas av ögonblicklig karma. Hon straffar och belönar människor runt omkring sig, men på hennes alldeles för nonchalanta klasskompisen Quint funkar det inte. Finns det kanske något hos honom som hon missat? Ja, kan ni inte räkna ut hur den kommer sluta så har ni nog aldrig läst en ungdomsroman förut... 

Tv, poddar och youtube blev det en del istället. Ett program som jag tycker alla ska se är Kampanjen mot klimatet som förklarar varför det är så svårt för en del att tro på klimatkrisen. 

Månadens bästa
bok: -
pod: Mammasanningar 
film: - 
tv: When the Dust Settles
dokumentär: Kampanjen mot klimatet 

Statistik:

Lästa böcker: 1 
Lästa sidor: 400
Böcker på svenska: 0, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 1, män: 0, kombo: 0 
Nya författare för mig: 0                                    Antal länder: 1
Del av serie: 0 ( påbörjade,  avslutade/up to date)
1 böcker av amerikanska författare


Böcker:
1.      Instant Karma - Marissa Meyer    3-/5


Poddar:

Mammasanningar, Fördomspodden och P3 historia är de som jag lyssnat mest på den här månaden.


Tv: 
Bomb Girls, säsong 1-2, tv4play. Kvinnor får ta männens arbete på en bombfabrik under andra världskriget. Gillar den, många trevliga (men lite såpiga) karaktärer - men sista avsnittet... Jag vet inte, det var ett dubbelavsnitt som kändes lite som en lätt utväg. Som att de inte ville förnya för en tredje säsong och för att få någon slags avslut istället lät merparten av avsnittet bli någon slags spiondeckare vilket kändes ytterst malplacerat jämfört med resten av den karaktärsdrivna serien.
Rosens namn, svtplay. Händelserik serie där ett flertal mord inträffar i ett kloster, en konferens där fransiskanerordens öde ska avgöras äger rum och en inkvisator utan barmhärtighet är ute efter blod. Munken William av Baskerville och hans novis Aldo hamnar mitt i händelsernas centrum. Inte dum.
McLeods döttrar, säsong 5, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö där systrarna i titeln numera lyser med sin frånvaro. Det går bra ändå. 
When the Dust Settles, svtplay. Dansk serie om händelserna före och efter ett terrordåd. Tänkvärd. Satt och funderade mycket på vem som låg bakom, fanns några kandidater men visade sig att jag hade helt fel...
22 juli, svtplay. En gripande skildring om vad som hände före, under och efter Breivik genomförde sina dåd. 


Dokumentärer:
Louis Theroux: Generation Autism, svtplay. Riktigt intressant dokumentär där Louis träffar familjer som har barn med grav autism. Det präglar hela deras tillvaro, och en del av dem är på bristningsgränsen. Man får också se en specialskola för barn med autism och jag blev imponerad av arbetet de gör.
ADHD: extra allt, svtplay. Ture som har ADHD filmar och berättar om sin vardag. Verkar vara en go kille, med ett ganska jobbigt liv.
Bögen från helvetet, kunskapskanalen. En muslimsk reporter berättar om hur han kom ut, först till sina föräldrar och sen till resten av landet. Han pratar också med ett par imamer och ett par andra muslimer för att undersöka om det faktiskt går att leva som homosexuell och samtidigt vara muslim. Ingen dum dokumentär.
Jozi Gold, svtplay. En miljöskandal i Sydafrika angående guldindustrin. Viktigt ämne, men blir inte riktigt fängslad av dokumentären. Tror att det åtminstone delvis beror på greppet att följa Mariette som kämpar mot gruvföretaget, istället för att begränsa fokuset till giftet och dess följder.
I väntan på frälsaren, svtplay. Grupper av evangeliska kristna i Usa stödjer helhjärtat de mer militanta bosättarna i Israel och utplånandet av den Palestinska staten. Låter väldigt konstigt i början, och jag är inte säker på att jag blev så mycket klokare men så har jag lite svårt för folk som tolkar profetior också, men det gav en förklaring till Trumps flytt av dem amerikanska ambassaden till Jerusalem. 
Konspirationernas förenta stater, svtplay. Handlar främst om Alex Jones som i flera år fått sitta och hitta på konspirationsteorier, den ena mer långsökt än den andra, utan att ställas till svars trots allt elände som drabbat dem som utsatts för lögnerna. Så småningom knöts det en ohelig allians mellan honom, fixaren Roger Stone och Donald Trump. Intressant, men jag blir betryckt när jag ser den, för det är inte bara i Usa som faktaresistensen ökar.
Kampanjen mot klimatet, svtplay. Superbra dokumentär om hur oljebolagen mycket medvetet ägnat sig åt att så tvivel om klimatkrisen. 30 förlorade år och en minskad tro på vetenskap har blivit resultatet. Rekommenderas varmt!

fredag 1 januari 2021

Läsmånad: december 2020

En enda bok den här månaden? A Stitch in Time av Kelley Armstrong handlar om Bronwyn som ärver fasterns hus där hon som barn umgicks med en pojke som levde på 1800-talet. Han visar sig finnas kvar och är inte nöjd med att hon lämnat honom i sticket. Dessutom finns spöken som dröjer sig kvar p.g.a. ouppklarade mord och de är inte helt ofarliga. Det är en okej bok, men lite såpig och lättförglömlig.

Istället för att läsa har jag gjort annat, som att titta på tv. Började äntligen titta på Bron som jag efter första säsongen tycker är riktigt bra, gillade också Lego Masters Australia och I vår herres hage


Månadens bästa
bok: - 
pod: P3 historia 
film: - 
tv: Bron
dokumentär: Vaccinkrigarna 

Statistik:

Lästa böcker: 1 
Lästa sidor: 329
Böcker på svenska: 0, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 1, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 0                                    Antal länder: 1
Del av serie: 1 (1 påbörjade, 1 avslutade/up to date)
1 bok av kanadensiska författare
 

Böcker:
71.    A Stitch in Time - Kelley Armstrong    3/5


Poddar:

Inga nya fynd den här månaden, lyssnar mig troget igenom valda delar av Fördomspodden, Akademiliv, Kropp och själ, Allt du velat veta, P3 historia, P3 Dystopia, Misslyckade brott, Mammasanningar och Hemma hos Mark och Jonas.


Film:
I hetaste laget, svt. Nyår 2020 innebar att jag satt själv med mina katter i lägenheten och varför då inte titta på den gamla Marilyn Monroe-filmen som visades. En komedi om två småskurkar som flyr från maffian och gömmer sig i en damorkester som Josephine och Daphne. Sugar Kane (Marilyn) drar intresset till sig. Lite oförargligt tidsfördriv i svartvitt.


Tv: 
Bron, säsong 1, Cmore. Känns som jag är sist av alla på Bron-tåget, men det visade sig vara ett gott beslut att äntligen se den. Gillar det allt mer komplicerade fallet med alla sina vindlingar, kanske med invändningen att jag inte helt uppskattar när poliser har personlig koppling till fallen de försöker lösa - känns som ett lättköpt sätt att öka spänningen. 
I vår herres hage, svt. En tv-serie som bygger på den första (eller möjligtvis andra) vuxenboken jag läste, mamma hade tre pocketar som innehöll alla sex i serien. På 40-talet får den nyexade veterinären James Herriot arbete bland bönderna i Yorkshire. Mysig, ibland rolig och bygger på Herriots egna liv.
McLeods döttrar, säsong 5, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö. Ett trevligt sällskap till middagen.
Lego masters Sverige, tv4. Skickliga legobyggare får svåra utmaningar. Ett okej program, men tycker ofta annorlunda än domaren. Passade även på att se Lego Masters (Storbritannien), Lego Masters Australia och Lego Masters Usa på Cmore. Tycker Australiensarna är de som lyckats absolut bäst - bra programledare, oftast sympatiska deltagare och spektakulära byggen. 
Alla mot alla, kanal 5. Fjärde säsongen tog slut, med två lag som jag gillade och jämnt in i det sista.
Taskmaster, säsong 1-10, nätet. Perfekt sällskap när man äter, mycket att skratta åt.
Sjuksystrarna på Fredenslund, säsong 3, Cmore. Okej dansk sjukhussåpa i 50-talsmiljö.
Mirakel, svt. Årets julkalender som lyckats riktigt bra med sin historia om Mira och Rakel som lever 100 år från varandra och som byter plats med varandra genom ett förlagt svart hål.


Dokumentärer:
Vaccinkrigarna, svt. Mycket intressant om anti-vaxxare som sprider desinformation om vaccins påstådda farlighet, i de flesta fall utan mer bevis än känsla, under parollen att "alla måste få göra sitt eget val". Samma paroll används för att friskriva sig från ansvar ifall någon skulle bli sjuk p.g.a. att de är ovaccinerade. Den inofficiella ledaren i Sverige visade sig även ha en förkärlek för andra konspirationsteorier vilket känns logiskt. Såg det här youtubeklippet där en kille förklarade vad han brukade tro på och varför det förändrats, men också varför han tror att en del människor blir konspiratoriker - de ser en "sanning" som inte andra ser och det bevisar att de är smartare än mainstream.
Striden om aborterna, svtplay. Mycket intressant och samtidigt bedrövligt om hur svårt det är i vissa amerikanska delstater att göra abort och om det intensiva hat som möter många av de ofrivilligt gravida och den sjukvårdspersonal som hjälper dem, i vissa fall slutar det med mord. 
Louis Theroux: USA:s övermedicinerade barn? svtplay. Några amerikanska föräldrar och barn pratar om diagnoser, mediciner och vardag med en tveksam Theroux. Det är mycket möjligt att han har rätt i att man medicinerar för lätt, men samtidigt träffar han inga barn innan de fått sina mediciner. 
Japan - katternas rike, kunskapskanalen. Kattbesattheten är stor i Japan vilket den här dokumentären visar på olika sätt, från tempel till kattpubar och affärer som enbart har kattrelaterade prylar. Älskar katter, men blev inte helt förtjust i programmet, tror att filmarens egen distans gjorde att jag inte drogs in.
Drottningarna, tv 4. Dramatiserad serie om åtta svenska drottningar. Ofta intressant, men ibland känns det som att de läser in väl mycket vad gäller vad de kände och tyckte. Vet man verkligen allt det?
De sju kontinenterna, svtplay. Många fascinerande miljöer och djurarter presenterade efter världsdel, men efter ett tag fick jag ett motstånd mot att fortsätta se vidare i serien p.g.a. de dystra framtidsutsikterna som visades. Är glad att jag trots allt gjorde det för 16 minuter in i det sista avsnittet, Afrika, visades en grupp geparder som jag såg på plats för ett par år sen - magiskt!