måndag 9 augusti 2021

Läsmånad: juli 2021

En ganska bra läsmånad - sol på balkongen hjälper definitivt läsflytet :) Underlättade också att jag valde att läsa om min favoritCharlaineHarris-serie, den om Lily Bard som är lite mörkare än det mesta andra hon skrivit.

Favoritboken var nyaste delen om privatdetektiven Cormoran Strike, Troubled Blood. En bok som jag dragit mig lite för eftersom den är på dryga 900 sidor, men när jag väl kom in i den så var den svår att lägga ned. Sen kan jag inte hjälpa att jag är mer intresserad av turerna mellan honom och kollegan Robin Ellacourt än av det kalla fallet om småbarnsmamman som försvann för 40 år sedan.

Att jag gillar "fluffet" i deckare är en nackdel när man tittar på Lundhs serie om Sunnepolisen. Det är gruvliga fall med väl mycket sadism för min smak, men dessutom är de återkommande karaktärerna åt det intetsägande hållet. Huvudpersonen Erik skäms i de två första böckerna över en gammal otrohetsaffär, något både han och frun tänker på ibland under de mest oväntade tillfällen och känslan jag får är lite "förslag till personlighet - någon som hade en affär för sisådär femton år sen". I bok tre och fyra kryper det närmare ytan, men det är ändå inte mycket att bygga en karaktär på. Sen hjälper det inte att språkhanteringen är ganska tafflig. Både i styltiga dialoger, och som i utdraget nedan där det känns som en omarbetning har lämnat kvar rester som borde städats bort i en redigering.

Utdrag ur Fadern s. 351: När de kom fram till stationen stod Lena och flera andra kollegor redo att ta emot flickorna. De tog med dem in i konferensrummet och gav dem mat och dryck. De båda männen blev omedelbart forslade till varsitt förhörsrum. De fick inte ha någon mer kontakt med varandra för att kunna prata ihop sig utan fick åka in till Sunne i varsin bil, och sedan sitta i varsitt rum i avvaktan på förhör. 

Jag fick också läst ett par faktaböcker. Gillade båda. Västerbro gjorde 101 nedslag i världshistorien där vissa var intressantare än andra, som t.ex. skälet till att japanerna beslöt sig för att attackera Pearl Harbour. Även Lundgrens matlagningslektioner var läsvärda, den var långt ifrån en traditionell kokbok.


Månadens bästa
bok: Troubled Blood 
pod: Kropp och själ 
tv: The Crown 

Statistik:

Lästa böcker: 12 (2 non-fic, 5 omläsningar)
Lästa sidor: 4115
Böcker på svenska: 7, engelska: 5                 Böcker av kvinnor: 11, män: 1 
Nya författare för mig: 2                                  Antal länder: 4
Del av serie: 9 (1 påbörjad - 3 up to date)
4 böcker av amerikanska författare
1 bok av en brittisk författare
1 bok av en dansk författare
6 böcker av svenska författare


Böcker:
32.     Fadern - Lotta Lundh   3-/5
31.     Troubled Blood - Robert Galbraith    4+/5    *månadsfavorit*
30.     10 lektioner i matlagning - Lotta Lundgren  (nonfic)   3/5
29.     101 historiska händelser - Magnus Västerbro  (nonfic)  3+/5
28.     Vedergällningen - Lotta Lundh   3-/5
27.     Graven - Lotta Lundh   3-/5
26.     Ö-morden - Gretelise Holm  (omläsning)    3/5
25.     Familjen - Lotta Lundh   3/5
24.     Shakespeare's Counselor - Charlaine Harris  (omläsning)  3/5
23.     Shakespeare's Trollop - Charlaine Harris  (omläsning)  3/5
22.     Shakespeare's Christmas - Charlaine Harris  (omläsning)  3+/5
21.     Shakespeare's Champion - Charlaine Harris  (omläsning)  4/5


Tv: 
The Crown, säsong 1, dvd. Om Elizabeth den II.s första tid som regent. Får lite lätt klaustrofobi av hur kontrollerat hennes liv är. Hon förväntas vara neutral och "kunglig" i alla lägen och folk som har agendor gör sitt bästa för att fösa henne till rätt beslut medelst kohandel som hon ofta är omedveten om. En prins Philip som inte är helt nöjd med sin andrafiolsroll gör inte livet gladare.
Barnmorskan från East End, säsong 9, svt. 60-talet är i full gång och bland nyheterna finns Sound of Music, pappor som vill vara med under förlossningen och ett framväxande välfärdssamhälle. Mycket annat lever kvar. Härlig serie, där nästan varje avsnitt får mig tårarna att rinna. 
McLeods döttrar, säsong 7, svt. Mysig aussiesåpa i farmmiljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)