söndag 4 april 2021

Läsmånad: mars 2021

Tre kursböcker den här månaden, men ingen skönlitteratur alls. Har lite tappat suget plus att stressen från skoluppgifterna gör att jag inte riktigt vill bli uppslukad av en bok i flera dagar... Ovanligt mycket film för att vara jag, hade en streaming från comhemplay så passade på innan abonnemanget tog slut.  

Månadens bästa
bok: - 
pod: Mammasanningar 
filmCaptain Fantastic 
tv: Resident Alien
dokumentär: Indiens gudomliga barn 

Statistik:

Lästa böcker: 3 (3 non-fic)
Lästa sidor: 768
Böcker på svenska: 3, engelska: 0                  Böcker av kvinnor: 0, män: 0, kombo: 3
Nya författare för mig: 2                                    Antal länder: 3
Del av serie: 0
3 böcker av svenska författare


Böcker:
6.     Ungdomar läser och skriver - Siv Fischbein (red) (nonfic)   2/5
5.     Dyslexi - T. Höien & I. Lundberg  (nonfic)   3/5
4.     Räknesvårigheter och lässvårigheter - I. Lundberg & G. Sterner (nonfic)   3-/5


Film:
Now You See Me, comhemplay. Gillade den här, fyra magiker får kontakt med det mystiska Ögat som får dem att iscensätta några fantastiska shower/stötar med FBI ett steg bakom hela vägen.
Now You See Mee 2, comhemplay. Uppföljare, inte lika bra som ettan och lite väl smörig på slutet.
Bombshell - när tystnaden bryts, comhemplay. Tre kvinnor på Fox News och hur de påverkas av sexismen och mansklubbskulturen i nätverket. Filmatisering av händelserna som gjorde att Roger Ailes och Bill O'Reilly till slut fick sparken (kan ju ses som en tröst att deras fallskärmar var högre en skadestånden som betalades ut). 
Poms - dansa för livet, sjuan. Martha som är dödligt sjuk i cancer flyttar till pastellfärgat, hurtigt pensionärsområde för att få dö i lugn och ro, men det ställs krav på att man ska delta i församlingslivet och rätt var det är står hon där med en nystartad cheerleadinggrupp. Amerikansk feel-good, men överraskande trevlig.
The Land Girls, comhemplay. Nä, inget vidare. Tre unga kvinnor i The Women's Land Army kommer till en bondgård under andra världskriget för att hjälpa till när sonen i huset tar värvning. Diverse kärleksbekymmer är största delen av handlingen, och konstigt nog har sonen (som under filmen faktiskt aldrig kommer iväg till flygvapnet) en roll att spela i alla tres kärleksliv på ett eller annat sätt.
Captain Fantastic, svtplay. En familj växer upp "utanför systemet" och barnen lär sig saker som att jaga, hitta ätliga växter och om kapitalismens biverkningar. Efter mammans begravning vill morföräldrarna ta vårdnaden om barnen. Riktigt bra!


Tv: 
Resident Alien, comhemplay. Trevlig och lite udda komedi där en alien med målet att förinta mänskligheten råkar kraschlanda i en liten landsortsstad och gör sitt bästa för att smälta in. Hann tyvärr inte se de sista tre avsnitten innan abonnemanget tog slut... Får skriva upp mig igen när de sista avsnitten släppts.
En mördare bland oss, svtplay. Brittisk miniserie där mamman och två barn hittas mördade. De två mest sannolika gärningsmännen är mannen eller mamman själv och som tittare tog det lång tid innan jag blev helt säker. Faller tyvärr lite på att jag inte riktigt bryr mig om personerna.
McLeods döttrar, säsong 6, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö där systrarna i titeln numera lyser med sin frånvaro. Det går bra ändå. 
Mästarnas mästare, svt. Ny säsong och nya mästare. I första gruppen ingen som jag innan lagt direkt på minnet och det blir så tydligt efter man fått se deras karriärer närmare, att då hejar jag på de jag nu lärt känna. Heja Bengt och Sanna (efter första programmet...).
Alla mot alla, säsong 6, femman. Frågesporten med Filip och Fredrik är tillbaka igen. Definitivt fortfarande sevärd, men kan ändå tycka att de kört på med lite väl långa säsonger lite väl tätt. Börjar känna mig mättad och fokuset flyter ofta iväg under frågeställandet.
Taskmaster, series 11, nätet. Ny säsong och jag gillar de tävlande i den här omgången. Funderar på varför jag tycker att det är så mycket bättre än den svenska kopian, av någon outgrundlig anledning känns det här mer för vuxna.
Bibliotekstjuven, svtplay. Usch, fick ont i magen av den här. Bra, men ångestframkallande om en doktorand som lider av sin arbetarklassbakgrund och taskiga ekonomi och som desperat försöker ta sig in i de fina salongerna, trots att han inte alls har råd vilket han så småningom råder bot på på sämsta möjliga vis.Dokumentärer:
Den globala antibiotikakrisen, kunskapskanalen. Resistenta bakteriestammar blir allt fler vilket kan utvecklas till en global kris enligt forskare (i ett sjukhus i Bangladesh intervjuades en läkare som förlorade upp till hälften av sina patienter i infektioner, tror han jobbade med brännskadade?). Som vanligt så är problemet erkänt sedan länge, men den politiska viljan svag.
Greta, svtplay. Om Greta Thunberg - en förtvivlad, men inte uppgiven tjej vi får möta både i glada och ledsna stunder. En imponerande ung kvinna.
Indiens gudomliga barn, kunskapskanalen. Två missbildade pojkar som tillbeds som gudar filmas. Hanuman har vänt sig mot det, men den unge Ganesha är mer foglig och inriktad på att göra sin pappa glad trots att han själv inte ser sig som gudomlig. Det jag tar till mig mest är hur accepterande omgivningen är, känns som fler hade stirrat och kommenterat om det varit i Sverige.
Överlevarna, svtplay. Man får följa tre långtidssjuka män i covid och deras familjer under några månader medan männen pendlar mellan liv och död. Fruktansvärd sjukdom!
Sydkoreas dolda sexkameror, svtplay. Dold smygfilmning med utläggning på nätet blir allt vanligare i Sydkorea och unga kvinnor hotas med social utstöttning om det kommer fram - ett av flera sjuka fenomen som kommer fram i programmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)