tisdag 8 juni 2021

Läsmånad: maj 2021

Smaken ändras... läste om första delen av Mortal Instruments som jag storgillade när jag läste den för några år sedan - gillade personerna, humorn och världsbygget. Ville ha något bra, men avkopplande att läsa på balkongen men den här gången fick jag kämpa för att komma igenom. Gillade inte längre personerna, den sarkastiska humorn var mycket mer sparsmakad än jag mindes och även om jag gillar världsbygget så kan det inte ensam bygga upp en bok.

De andra böckerna var bättre. Läste en välskriven bok om betygens effekter och andra sätt att lägga upp bedömning på, samt två tecknade album som båda var riktigt bra och fick mig att le. 

Månadens bästa
bok: Synd
pod: Mammasanningar
film: -  
tv: Hela England bakar (feelgood) och Years and years (mer dystopisk...) 
dokumentär: - 

Statistik:

Lästa böcker: 4 (1 non-fic, 2 omläsningar, 2 grafiska)
Lästa sidor: 1015
Böcker på svenska: 3, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 4, män: 0, kombo: 
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 2
Del av serie: 2 (därav påbörjade: 1/ up to date: 1)
1 bok av en amerikansk författare
3 böcker av svenska författare

Böcker:
17.     Synd - Elin Lucassi  (grafisk, omläsning)   4-/5
16.     Hej igen vardag! - Louise Winblad  (grafisk)   4-/5
15.     City of Bones - Cassandra Clare  (omläsning)  2/5  -månadsbesvikelse-
14.     Bedömning, betyg och lärande - Alli Klapp  (nonfic)  3+/5

Tv: 
Years and Years, tv4play. Startar i nutid och rör sig några år framåt medan samhället blir allt mer dystopiskt. Man följer de fyra syskonen i familjen Lyons och får genom dem se olika typer av problem och åsikter, från populistiska politiker, ändrat klimat och flyktingproblematik. Riktigt sevärd, förutom allra sista kvarten som kändes lång och lite preachy.
Hela England bakar, säsong 11, sjuan. Mystv deluxe!
Manhunt, svtplay. Colin Sutton blir utredningschef för sitt första stora fall och det är idogt nagelfarande av övervakningskameror, bilmodeller z<<och kvitton. Det blir också missämja på hemmaplan när fallet går före allt annat. Baserad på ett verkligt fall, men ganska småseg.
McLeods döttrar, säsong 7, svt. Mysig aussiesåpa i farmmiljö.
Alla mot alla, säsong 6, femman. Gruppspelet tog slut och finalspelet tog över- kul att se de gamla gängen igen och kul med alla vinnarskallar, blev tydligare när risken att åka ut hängde över varenda match.
Taskmaster, series 11, nätet. Jag gillar de tävlande i den här omgången. Funderar på varför jag tycker att det är så mycket bättre än den svenska kopian, av någon outgrundlig anledning känns det här mer för vuxna.
Scott & Bailey, säsong 1, svtplay. Började titta på den i april, glömde av den och såg klart det sista långt in i maj... Fastnade alltså inte. Störde mig ganska mycket på Rachel som kändes så naiv.
Badhotellet, säsong 8, tv4play. Danmark är ockuperat av tyskarna och hotellet bredvid är annekterat av dem. Bekanta jagas misstänkta för kommunism och ändå flyter livet på ganska behagligt för badgästerna och de anställda. Mysig liten serie, men lättviktig. Och Weyse har länge känts som en parodi, han blir alldeles för mycket.

Dokumentärer:
De utvalda barnen, svt. Om en waldorfskola av det mer extrema slaget (hoppas jag, om de andra är lika illa vore det bedrövligt) och upplevelser som barn och lärare haft. De överensstämmer inte alltid... Tyvärr kändes själva programmet inte så engagerande.
Rädd för vaccin, Kunskapskanalen. Om vaccinskeptiker i Schweiz och varför det är viktigt att samhället har en hög andel vaccinerade - en faktor som inte diskuteras tillräckligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)