måndag 2 april 2018

Alias Grace: Margaret Atwood

Alias Grace (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också  adlibris
och översatt till svenska.
Alias Grace av Margaret Atwood handlar om husan Grace Marks som 16 år gammal döms för dubbelmord trots att hon hävdar minnesförlust. En grupp välborna medborgare i närheten av fängelset tror hon är oskyldig och engagerar en läkare som intresserar sig för det nya forskningsområdet psykologi (det hela utspelar sig under mitten av 1800-talet) för att se om han kan få henne att minnas.

Det blir långa samtal dem emellan där hon berättar om sitt liv och han gör sitt bästa för att komma in på vad som egentligen hände den dagen, oftast utan att fråga rent ut. Istället försöker han med associationer - exempelvis Vad tänker du när du ser den här moroten? Hans baktanke är att hon ska tänka på saker under jord, som kroppar i en källare, medan Grace mest pratar om tillredningsmetoder :)

Förutom Grace så kommer vi ganska nära läkaren. Han drömmer om att starta en helt ny typ av mentalanstalt och att kunna komma till botten av gåtan Grace Marks skulle kunna vara något som spred hans namn och rykte. Han är heller inte helt opåverkad av henne som kvinna.

Alias Grace baseras på en verklig historia och precis som i verkligheten får man som läsare aldrig reda på om hon var skyldig eller inte. Det är en läsvärd roman som tar upp ämnen som utvandringen från Irland, livet som husa och den framväxande psykologin. Den är också lite seg emellanåt.

5 kommentarer:

  1. Jag har endast läst en bok av Atwood, men vill verkligen läsa mer.

    SvaraRadera
  2. Hon är bra. Min favorit är The Handmaid's Tale :)

    SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)