fredag 1 september 2017

Läsmånad: augusti-2017

En månad med många bra böcker, däribland Backmans Vi mot er som är den första fullpoängaren på länge. Den utsåg jag till månadsfavorit tillsammans med Nevada Barrs Hard Truth som lyckades vara spännande nästan hela tiden och som hade ett intressant persongalleri. Började på tre nya serier. Schwabs fantasyserie Shades of Magic plöjde jag, Fexeus De förlorade gav mycket mersmak, men fortsättningen är dessvärre inte utgiven ännu och även om Roquets nya serie om en polis/vampyr inte övertygade lika mycket som hennes serie om liemannen Lana så tror jag den kan ta sig. Månadens besvikelse var inte jättestor, men jag var långt ifrån övertygad av Sjögrens Undergång.

Det har också blivit en del film och tv, de jag rekommenderar varmast är Game of Thrones, Vår stora kärlek och Ex Machina. Behöver nu en ny serie att fördjupa mig i, har du några tips bland utbudet på Hbo får du gärna tipsa!

Statistik:
Lästa böcker: 16 (2 barn, 3 grafiska), noveller: 1
Lästa sidor: 4865
Böcker på svenska: 5, engelska: 11                              Böcker av kvinnor: 8, män: 8
Nya författare för mig: 4                                                 Antal länder: 4
Del av serie: 12 (3 påbörjad, 3 avslutad/up to date)
1 bok av en kanadensisk författare
2 böcker av brittiska författare
5 böcker av svenska författare
8 böcker av amerikanska författare

Utmaningar:  
Läs minst fyra klassiker under året: 0 (4/4): Nej, men målet är redan uppnått.
Läs böcker från minst fyra nya länder under året: 0 (8/4): Nej, men målet är uppnått med råge.
Kaosutmaning 2017: 0 (35/35): Sista punkten prickades av den 25/2 😊
Skriv om böckerna inom en vecka: Nej, bloggandet över huvud taget går inget vidare alls.

Böcker:
128.    Blood Vice - Angela Roquet  3+/5
N.       Elaka anteckningar - Peter Erik du Rietz  (novell)   3+/5
127.    Vi mot er - Fredrik Backman   5/5   *månadsfavorit*
126.    Rituals - Kelley Armstrong   4-/5
125.    Beppe och Isabel - Björn Augustsson  (barn)  3/5
124.    A Conjuring of Light - V.E. Schwab   4/5
123.    Princeless: Raven the Pirate Princess, book 2 - Jeremy Whitley   (grafisk)  4/5
122.    Princeless: Raven the Pirate Princess, book 1 - Jeremy Whitley   (grafisk)  4/5
121.    A Gathering of Shadows - V.E. Schwab  4+/5
120.    A Darker Shade of Magic - V.E. Schwab   4/5
119.    Sagan om den lilla farbrorn - Barbro Lindgren  (barn)  4+/5
118.    Hard Truth - Nevada Barr   4+/5    *månadsfavorit*
117.    De förlorade - Henrik Fexeus   4/5
116.    Undergång - Nathalie Sjögren   3-/5   -månadsbesvikelse-
115.    Norse Mythology - Neil Gaiman   3/5
114.    Princeless: Get Over Yourself - Jeremy Whitley  (grafisk)  3+/5
113.    Curse of the Pogo Stick - Colin Cotterill   4-/5

Film: 
The Dressmaker, dvd. Första kommentaren jag hade efter jag hade läst ut The Dressmaker var att jag inte förstod hur de kunnat göra en film av den, finns material nog åtminstone för en miniserie. Filmen var bra, men håller fast vid att den hade funkat bättre som serie, finns många karaktärer och händelser i boken som hoppas över vilket är synd.
Pride, svt. Om hbtq-rörelse som stöder strejkande gruvarbetare, till många gruvarbetares stora förfäran, i Storbritannien under 80-talet. Riktigt bra med många intressanta människoöden.
100 steg från Bombay till Paris, kanal 5. En indisk familj öppnar en restaurang tvärs över vägen från en fransk finkrog och det blir stora motsättningar som till viss del beror på främlingsfientlighet. Sonen i den indiska familjen visar sig vara en gudabenådad kock som vill pröva sin vingar. Förutsägbar, men mysig.
En man som heter Ove, dvd. Alldeles strålande och väldigt känslosamt, men inte riktigt lika bra som boken :) Tyckte dock mer omedelbart om filmOve än bokOve, vet inte om det beror på att jag läst boken och redan visste vem han var?
Inside Man, svt. Om ett noga planerat bankrån där man får följa både rånarna och de som försöker lösa brottet. Inte dum alls.
Arrival, dvd. Aliens anländer och Louise Banks engageras för att försöka tyda deras språk så att man kan ta reda på deras avsikter. Men allt eftersom tiden går blir folk allt mer oroliga och många tycker att det bästa vore att angripa först. Långsam, men bra.
Ex Machina, dvd. En inflytelserik techguru har arbetat fram en AI, Ava, som han nu vill testa. En av hans anställda vinner en vecka hos honom och får uppdraget att umgås med Ava (en strålande Alicia Vikander), men allt eftersom dagarna går så vecklar allt fler lager i illusionen ut sig. Vilka är de egentliga målen och vem kan man lita på?
Kalle och chokladfabriken, kanal 11. Precis vad jag behövde efter en shoppingtur och en svettig promenad :) Gillar hur Willy Wonka egentligen inte är trevlig alls i filmen.

Tv: 
Game of Thrones, säsong 7, Hbo. Lyckades hålla mig tills dan innan sista avsnittet och plöjde sen hela säsongen på två dagar - så himla bra. Bara önskade att det fanns mer! Övertygande skådespelare, magnifika intriger och redigt med andlöst spännande scener. Men, det känns ändå som att manusförfattarna blivit lite återhållsammare sen de inte har några böcker att följa. Lite synd, hade gärna sett ytterligare ett par dödsfall, Jamie - jag tittar på dig...
Jamestown, svt. Tycker den här serien om livet i den engelska kolonin Virginia på 1600-talet blivit allt bättre allt eftersom jag lärt känna karaktärerna. De är lite ensidiga, men jag gillar de tre kvinnor man får följa och det ganska ogästvänliga livet runt dem.
Vår stora kärlek, säsong 3, svt. Missade retligt nog de två första avsnitten och varje säsong är bara ynka 6 avsnitt lång, men de fyra jag såg om familjerelationerna i Halifax var suveränt bra.
The 100, början av säsong 3, kanal 7. Lade jag ner när jag inte var tillräckligt intresserad för att ställa in kanalerna på dvd.n för att spela in dessa midnattsavsnitt när semestern tog slut.
Little Britain Usa, Hbo. Himla rolig serie, mina favoriter är Marjorie i Fat Fighters och receptionisten "Computer says no", men det mesta är alldeles utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)