söndag 14 maj 2017

Smakbit: Night Broken

Night Broken (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns även adlibris
Precis som förra helgen läser jag om bilmekanikern/skiftaren Mercy Thompson, men den här gången kommer smakbiten från bok nummer åtta i serien, Night Broken. I utdraget har Mercy just blivit väckt av ihärdiga knackningar på dörren medan resten av hushållet sover misstänkt djupt:

     I rolled of the bed and grabbed my Sig Sauer out of the drawer in the nightstand, dropped the magazine with silver bullets, and replaced it with coppper-jacketed hollow points. No werewolf I knew had the magic to keep an Alpha of Adam's caliber sleeping this deeply. That meant fae or witchcraft, and both of them could be killed by a regular bullet. I was pretty sure. Witches I was certain of - as long as it wasn't Elizaveta - but the fae were tricky.
     The hollow points would do more damage than silver bullets to any of them, anyway. Silver was too hard to be good ammunition. And armed was better than unarmed when facing an unknown enemy.

Fler smakbitar finns hos Mari. Ha en trevlig söndag!

fredag 12 maj 2017

Du är en gräslig man, herr Grums! Andy Stanton

Du är en gräslig man, herr Grums! (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Du är en gräslig man, Herr Grums! är den första av böckerna om Polly och herr Grums. I den presenteras man för några av personerna som bor i Stora Pimplarby. Där finns den barn- och nöjeshatande herr Grums, den kloke Fredag Klureman som titt som tätt utropar att SANNINGEN ÄR EN CITRONMARÄNG!, och vår hjältinna - flickan Polly som vi som är vänner till henne får kalla henne. I boken härjar den stora hunden Jack runt i herr Grums välskötta trädgård och eftersom iordningsställandet får honom att missa sitt favoritprogram bestämmer han sig för att förgifta hunden.

Tankar: Det här är en ganska härlig bok som leker med både språk och innehåll med en härlig absurditet. Det finns ett kapitel som är en enda mening lång, det finns dansande mullvadar, en argsint älva beväpnad med en stekpanna och oanade vändningar bakom nästan varje sida.

Det är andra gången jag har haft en herr Grums-bok som högläsningsbok, den här gången blev det för en år ett och det var inte alltid klockrent. Vissa barn hade hur roligt som helst, medan andra inte helt hängde med i alla vändningar och ordlekar. Kan tänka mig att den nog kan fungera för åldersgruppen, men helst i ett mindre sammanhang. Kan dock mycket väl tänka mig att läsa den för en ny klass, men då ett eller ett par år senare.

torsdag 11 maj 2017

Naturlära: limes norrlandicus; Lars Lerin

Naturlära : limes norrlandicus (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Förstår att Lars Lerins Naturlära: limes norrlandicus fick Augustpriset 2014, det är en bok med fantastiska bilder! Det är underbara akvareller, både i form av stora tavlor och detaljstudier (vilken enorm produktivitet han verkar ha) och får dessutom sällskap med några fina foton. Jag faller framför allt för tavlorna som täcker en hel sida, eller ännu hellre ett uppslag - då händer det att jag bokstavligen drar efter andan när jag vänder blad och sugs in i landskapet. Det finns naturligtvis också många (de flesta) av de mindre bilderna som också de är fantastiska, men för mig blir det oftast inte en sådan omedelbar förförelse när bilden får sällskap av text och andra bilder, det blir för mycket som slåss om uppmärksamheten för att jag helt ska lyckas förlora mig i dem.

De första 100 sidorna läser jag texterna som finns, men efter det börjar jag skumma och gör istället nedslag lite här och där. Det finns fina citat, men jag är mer intresserad av Lerins egna tankar och vill helst av allt läsa om hans tankar om det jag ser, men istället handlar texterna oftast om andra saker. Det kan vara dagboksanteckningar om vart han promenerat eller vad han sett, men långt ifrån alltid har det en direkt koppling till det jag tittar på vilket jag tycker är synd. Gillar dock historien om kråkungen de fångade/tog hand om, men kan inte låta bli att undra hur det gick för den sen - har den setts av igen?

Relaterad bild

onsdag 10 maj 2017

Is Everone Hanging Out without Me? Mindy Kaling

Is Everyone Hanging Out without Me? (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Is Everyone Hanging Out without Me? Är en trevlig bok där Mindy Kaling skriver små betraktelser om valda delar från sin uppväxt och karriär, hon är skådespelare och har varit humorskribent åt bland annat The Office. En del är roliga och läsvärda, andra känns underarbetade och ganska menlösa. Vissa saker känner jag igen mig i, Kaling var en av de lugna i skolan, annat får jag upptäcka genom henne - som hur det är bakom kulisserna på en modefotografering.

Mitt favoritavsnitt i boken handlade om fenomenet Irish Exits, något som jag tyckte lät som en väldigt god idé när jag lyssnade. För de av er som inte heller har hört talas om det så är det när man smiter från en fest eller sammankomst utan att säga det, man ger istället ett svepskäl för att komma ut ur lokalen, t.ex. att man ska hämta något i bilen. Sedan åker man och slipper hela debaclet med att säga hej då till alla. Tycker det låter strålande :) Fast jag brukar i och för sig undvika de flesta fester från början...

Humoristiskt skriven, men det känns sällan angeläget. Kaling har valt omsorgsfullt vilka bitar hon vill visa (förståligt nog) och det känns väl censurerat. Har läst/lyssnat på några stycken biografier av komiker nu och börjar tröttna lite på listorna som verkar vara ett oundvikligt grepp i den här typen av bok. I Is Everyone Hanging Out without Me? finns bland annat listor över svårsålda filmidéer och skillnaden mellan pojkar och män. Vet inte om det beror på att jag lyssnar på den som ljudbok (hon har förresten en väldigt... speciell röst som kan bli lite påfrestande) - det blir för mycket för fort för att jag ska uppskatta humorn i dem, eller om jag hade tröttnat även om jag hade kunnat reflektera lite mer över varje punkt?

måndag 8 maj 2017

The Hanging Tree: Ben Aaronovitch

The Hanging Tree (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
The Hanging Tree är sjätte boken om poliskonstapel Peter Grant som arbetar på the Folly, en tvåmannad liten avdelning som tar hand om incidenter med magiska inslag. När boken börjar får Peter ett samtal från Lady Ty (flodgudinna över Tyburn) som kräver igen en gentjänst. Hon vill att han raderar alla spår av att hennes dotter var på plats när en rik tonåring tog en överdos i en lyxlägenhet de brutit sig in i. Något som är mycket lättare att kräva än att faktiskt utföra...

Det visar sig dessutom ligga mer bakom - en ytterst sällsynt bok om magins principer har bjudits ut till försäljning och the Folly får oväntad konkurrens när de försöker få tag på verket, Peters före detta kollega (numera eftersökt brottsling) kommer tillbaka i handlingen och någonstans bland trådarna som knyts så snyggt ihop så finns the Faceless Man, bidande sin tid.

Tankar: Tycker mycket om den här boken och serien. Peter är en trevlig bekantskap som trots all magi runt omkring känns både stadig och trovärdig, jag är också mycket svag för hans torra humor. Jag gillar hur magi och spänning får samsas med gammalt hederligt polisarbete, små redogörelser för arkitektur och hur vardagslivet skildras i små, små glimtar men ändå ger en tydlig bild av livet utanför arbetet. Peter är den karaktär man kommer absolut närmast, men det finns fler karaktärer som byggs upp bit för bit genom böckerna, jag gillar särskilt hur starka kvinnorna i boken är.

söndag 7 maj 2017

Smakebit: Silver Borne

Silver Borne (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Dags för en smakbit, äntligen. Det var ett tag sen, men nu när läsningen verkar flyta på igen hoppas jag få bloggandet följa med. Silver Borne är den femte boken om bilmekanikern/walker (hon kan byta form till prärievarg) Mercy Thompson. I utdraget är hon på date:

     “And you will marry me.”            
     I smiled, showing my teeth. “Don’t you mean, ‘Will you marry me?’ ”            
     I meant it to be funny, but his eyes brightened until little gold flecks were swimming in the darkness. “You had your chance to run, coyote. It’s too late now.” He smiled. “Your mother is happy that she’ll be able to use some of the stuff from your sister’s wedding that wasn’t.”            
     Panic swelled my heart. “You didn’t talk to her about this, did you?” I had visions of a church filled with people and white satin everywhere. And doves. My mother had had doves at her wedding. My sister had eloped to get away from her. My mother is a steamroller, and she doesn’t listen very well . . . to anyone.


Fler smakbitar finns hos Mari. Ha en trevlig kväll :)

lördag 6 maj 2017

Hunting Season: Nevada Barr

Hunting Season (e-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Hunting Season är den tionde delen om rangern Anna Pigeon och hon stöter på ett mordoffer längs The Natchez Trace. Det är en avklädd man med märken som tyder på att han varit bunden som hittas på en av sevärdheterna i nationalparken. Tråden med det avklädda liket blandas med en där tjuvjägare som upptäckts av Anna startar en adrenalinhöjande jakt på henne.

Tankar: En bok med bitvis mycket intensiv handling vilket är trevligt för Barr är mycket skicklig på att skriva så att det spännande kommer alldeles inpå en. Jag gillar också hur trovärdiga Annas reaktioner känns. Till fallen kommer också lite privatliv och ofta är det också lätt humoristiskt, inte minst för att Anna själv är ganska cynisk.

Till spänningen kommer en del intressanta inblickar i livet i södern och som jag fascineras av den landsdelen! Det är kyrkligt och man ser ner på svärande och skilsmässor medan tjuvjakt är helt accepterat. Rasismen är ofta närvarande, mer eller mindre synligt. Att Anna inlett ett förhållande med en gift man (dock separerad sen flera år) är något som i värsta fall skulle kunna kosta honom jobbet eftersom tjänsten som sheriff är valbar i Usa, oavsett om ens bakgrund är som polis eller begravningsentrepenör. Mycket udda system tycker jag.

Relaterad bild
Gammal kyrkogård längs The Natchez Trace

Moon Called: Patricia Briggs

Moon Called (cd-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Moon Called är den första boken om Mercy Thompson, en bilmekaniker med den udda egenheten att hon också är en skin-walker i form av prärievarg. I hennes värld finns dessutom älvor, varulvar och vampyrer. När boken startar frågar en ung och hungrig varulv, Mac, efter jobb i hennes verkstad och det dröjer inte länge förrän problem dyker upp i form av människorna han rymt från som vill ha tillbaka honom - de vill fortsätta att testa nya droger på honom. Mercy hjälper Mac att få kontakt med den lokala alfan för varulvar och strax därefter blir alfans dotter bortförd och han själv dödligt skadad.

Tankar: Gillade den här. En något långsam urban fantasy, men det uppvägdes av den lätta humor som genomsyrade berättelsen. Tyckte om Mercy - prärievarg är inte så mycket att skryta med när man bor granne med varulvar, men gillade hur hon gjorde små motståndshandlingar som hjälpte henne att hålla huvudet högt. En bra blandning av kaxighet och förstånd i henne. Jag tyckte också om hur hennes bakgrundshistoria vävdes in i handlingen, det kändes aldrig så överlastat trots att den var ganska diger.

De andra karaktärerna tillförde sitt. Tyckte om tjurige älvan Zee, vampyren Stefan och den ryska häxan, men blev emellanåt lite trött på varulvarnas extremt machouppbyggda hierarki (något som jag delar med Mercy).

Fallet med att någon köper varulvar för att testa droger på dem var okej, men lite rörig och när man äntligen fick hela bilden av vad som låg bakom så kändes det lite antiklimaktiskt och ganska långsökt - en väldigt massa invecklade steg som skulle leda till en ganska liten sak.

Ett sista litet gnäll gäller omslaget - min Mercy har inget gemensamt med tjejen på omslaget...

torsdag 4 maj 2017

Läsmånad: april-2017

Riktigt usel blogg- och läsmånad sett till mängd (och då har ändå snittet dragits upp av Shiver och The Graveyard Book som båda var nästan utlästa när april började), har knappt bloggat alls och har haft ganska många dagar när jag inte läst, inklusive ett påsklov där det bara blev två ganska tunna böcker, men desto mer dataspel, internetsurf och tv-tittande. Skumt eftersom alla böcker fått fyror i betyg. Tack och lov började läsningen lossna i slutet av månaden.

Bästa bok blev The Last Harvest, om en stad där djävulen väntas anlända och de i staden som försöker underlätta respektive förhindra det. Spännande bok där man inte alltid vet vem man kan lita på. Återupptäckte också Qiu Xiaolong som jag läste flera böcker av för sisådär ett tiotal år sedan - det visade sig att det kommit fler böcker sen dess så nu har jag fått träffa chief inspector Cheng i Shanghai igen, riktigt trevligt :) Inga besvikelser, men en bok som jag lade ner, det är säkert inget fel på den, men jösses hade jag fel förväntningar på den! Med en titel som The Dark Flood Rises och ett vagt minne av en positiv recension hade jag väntat mig något apokalyptiskt och fick istället en äldre dam som arbetar med att planera hem för åldringar - det krockade lite där :)

Statistik:
Lästa böcker: 9                                                             Lästa sidor: 2871
Böcker på svenska: 1, engelska: 8                               Böcker av kvinnor: 5, män: 4
Nya författare för mig: 3                                                Antal länder: 4
Del av serie: 5 (1 påbörjad, 0 avslutade)
3 böcker av amerikanska författare
3 böcker av brittiska författare
2 böcker av kinesiska författare
1 bok av en svensk författare

Utmaningar:  
Läs minst fyra klassiker under året: 0 (4/4): Nej, men målet nått sen länge.
Läs böcker från minst fyra nya länder under året: 0 (5/4):  Nej, men målet nått sen länge.
Kaosutmaning 2017: 0 (35/35): Sista punkten prickades av den 25/2 😊
Skriv om böckerna inom en vecka: Har ju knappt bloggat över huvud taget :(

Böcker:
61.    Don't Cry, Tai Lake - Qiu Xiaolong  4-/5
60.    Dragon's Claw - Peter O'Donnell   4/5
59.    Instructions for a Heatwave - Maggie O'Farrell   4/5
58.    The Last Harvest - Kim Liggett   4+/5   *månadsfavorit*
57.    Fienden bor inte under sängen - Monika Orski  4-/5
56.    The Mao Case - Qiu Xiaolong  4/5
A.     The Dark Flood Rises - Margaret Drabble (avbrutit efter 10 sidor)
55.    Flashback - Nevada Barr  4/5
54.    Shiver - Maggie Stiefvater   4-/5
53.    The Graveyard Book - Neil Gaiman  (ljudbok)   4/5

Film: 
Mitt Afrika, svt. Njutbar omtittning.

Tv: 
Poldark, säsong 2, svt. Gillar mycket :)
The Mindy Projekt, säsong 2-5, Hbo. Ganska okej, men gillar det svartare mer än det flamsiga i serien, synd bara att det glättiga överväger.
Planet Earth II, svt. Vilken fantastisk dokumentärserie! Enda felet är att det bara var sex avsnitt, hade gärna sett det varje vecka...
Prison Break, säsong 5, tv 3. Tror inte jag kommer se klart säsongen, känns lite som att jag sett det förut, bara att fängelset den här gången ligger i Jemen och att bakgrundshistorien är luddigare än någonsin.
The Americans, säsong 1, dvd. Himla härlig serie, hade inte hunnit se många minuter förrän den där glada känslan jag får när jag hittar en ny höjdare infann sig.