söndag 5 juni 2016

X-Men: Apocalypse

X-Men: Apocalypse (DVD)
Bild lånad från cdon
Det blir sällan helt fel när man tittar på X-Men, men tyvärr blev Apocalypse långt ifrån helt rätt. Det startar i det gamla Egypten där den ledande "guden" är en mutant som tar andra mutanters förmågor och med tiden blivit väldigt mäktig, men en revolution lyckas stänga in honom i botten av en pyramid. I nutid väcks han igen och börjar leta efter fyra ryttare (typ hjälpgudar) som kan hjälpa honom att riva ner världen för att bygga upp den igen.  Professor Xavier får nys på planerna och tillsammans med en del gamla kända ansikten och några förvirrade tonåringsmutanter gör de sitt bästa för att stoppa det hela.

Tankar och spoilers en masse: Det är en lätt rörig film som rör sig mellan tider och platser, men där det som krånglar till det mest för mig är dess placering i X-Menkronologin. Den kommer efter First Class, men före X-Men och jag får inte helt ihop händelseförloppen med filmerna före och efter. Men det är lite kul att se hur Cyklops och Storm började.

Jean Grey som tonåring är också med och känns väldigt mycket igen från X-Mentrilogin, även här måste hon våga släppa lös sina krafter och jag har sett det förut. Annat som jag också sett förut är en känslomässigt skadad Magneto och en förtröstansfull Xavier som står på olika sidor och jag önskar att de hade kunnat hitta på en annan konflikt att ha i filmen.

Apocalypse första drag är att skaffa trogna hjälpgudar och sättet han gör det på stör mig under resten av filmen - han värvar i princip de tre första mutanter han träffar på + en mutant (Magneto) som han sett under den minut han utforskade tv-mediet. Varför inte lägga lite mer tid på att hitta de bästa undrar jag?

Jag har också problem med att ett par får sådana totalt omstörtande krafter att de i princip kan ödelägga hela jordklotet från platsen där de står - det blir alldeles för mycket för mig. Jag vill ha mina superhjältar med viss sårbarhet, det blir så mycket mer spännande då.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte den var underhållande och med bra action. Men håller med om att storyn hade kunnat vara bättre på många sätt... Vill se om First Class. Minns att jag gillade den massor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underhållande var den och lättsmält, men hade önskat en starkare historia. Tyckte också mycket om First Class :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)