fredag 10 juni 2016

Nordkorea: nio år på flykt från helvetet

Nordkorea : nio år på flykt från helvetet (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Nordkorea: nio år på flykt från helvetet är Eunsun Kims självbiografi och handlar om hennes uppväxt i och långa flykt från Nordkorea. Hon skriver om sin förtröstan till den käre ledaren under uppväxten. Hur hon växer upp med uppfattningen att hon har det bra och att han tar hand om henne och landet. Så drabbas landet av en svältkatastrof (resultatet av dåliga skördar och uteblivet ryskt bistånd) i  mitten av 90-talet och släktingar dör som på löpande band. Hemma hos Eunsun säljs sak efter sak för att få råd med mat. Till slut bestämmer sig mamman för att fly till Kina med sina två döttrar.  Det är ett livsfarligt projekt och när de väl lyckas korsa gränsen hamnar de i händerna på människohandlare.

Tankar: En ganska tunn bok som gärna hade fått ha fler sidor om vardagslivet i Nordkorea, de glimtar man får se gör mig nyfiken. Med svälten ökade antalet nordkoreanska flyktingar drastiskt och jag tycker det är intressant, men ledsamt, att läsa om hur den kinesiska befolkningen på bara ett par år går från att vara hjälpande till att bli fientliga.

Bilden av Sydkorea är inte heller helt positiv. Eunsun är tacksam för all hjälp hon fått där, men saknar att leva i ett sammanhang. Kollektivet är långt bort i Sydkoreas extremt individuella samhälle. Intressant bok om beslutsam tjej, men jag blev inte så gripen som jag hade förväntat mig.

2 kommentarer:

  1. Jag blev inte heller så tagen som jag hade förväntat mig - och i efterhand har jag sett att vi tydligen är fler. Nej, faktum är att jag blev lite besviken för jag hade velat veta mer om Nordkorea och mindre om Kina. Och KÄNNA mer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får leta vidare efter något som kan ge oss bättre insikt :) Vi kanske borde välja någon som levt där lite längre, hon var ju bara ett barn när de flydde?

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)