söndag 1 november 2015

Betyg, snart på en blogg nära dig...

Dags för en nyhet (förbättring? vem vet??) här på bloggen. Efter att ha gått och grunnat ett tag har jag bestämt mig för att börja sätta betyg på böckerna jag läser. Jag gjorde det i de allra första recensionerna (typ fem stycken) innan jag övergav idén, dels för att jag tyckte det var för svårt att jämföra helt olika genrer, men framför allt för att jag märkte att det inte var helt ovanligt att jag ändrade mig efter det hade gått ett tag.

Nu har jag hängt på Goodreads i nästan ett år och där betygsätter jag, och ändrar ibland, men jag tror att en hel del av ändrandet beror på att jag inte är överens med Goodreads om vad de olika siffrorna ska betyda. Ibland använder jag deras kriterier, ibland använder jag siffrorna så som jag vill att de ska användas. Fördelen med att ge betyg här är ju att jag kan bestämma kriterierna själv och efter att ha funderat och putsat på dem så jag tror att det kan fungera.

Men hur står sig egentligen en suverän bok från min favoritgenre urban fantasy jämfört med en okej bok om förintelsen? Har inte den sistnämnde mer påverkan trots att den inte helt fängslar? Jag kommer att gå mycket på känsla i betygen - tycker jag om boken (****) eller inte (**) är grundkriteriet, sedan finns en del finjusteringar och även möjlighet att lägga till + och -, men jag hoppas att det ger alla böcker, oavsett genre, en chans att få det jag tycker är ett rättvisande betyg. Nåja, den som lever får se :)

Eftersom böcker ibland växer med tiden - det vill säga att de dröjer sig kvar och funderades mer på än vad jag kunde förutse när jag läste, och tvärtom - att en bok som fått mig att sträckläsa bleknar och försvinner nästan spårlöst, så kommer jag inte att ge betyg direkt i inläggen, det blir för bökigt om när jag vill ändra. Istället kommer jag sätta betygen på min författarsida A-Ö där länkar finns till alla recensioner (det kommer ta ett tag innan merparten av böckerna har fått sina stjärnor, men ska jobba på det) och i mina läsmånadsinlägg.

***** Bok som återkommer i mina rekommendationer! Har gjort bestående intryck- antingen det beror på innehåll, språk eller läsupplevels.
**** Jag gillar den här!
*** Helt okej bok, ganska trevlig, men jag blir inte övertygad. Ingår den i en serie är det inte självklart om jag ska läsa vidare eller inte.
** Tycker inte om den trots att den har vissa bra inslag.
* Tyvärr, tyckte den här var dålig - antingen i utförande eller idé. I värsta fall kan det vara bägge.

2 kommentarer:

 1. Jag försökte det där med betyg i typ ett inlägg. Går verkligen inte. Betygen på goodreads använder jag mest för mig själv, däremot.

  Det är kul att se hur andra använder betygsstegen, tex 3 stjärnor har jag inte alls lika som du, då är det en bra bok, jag uppskattade att läsa den, men ingen jag kommer att sitta och tänka på i efterhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt! Men jag tänker att har jag dem på en listsida så kan jag ju alltid ändra vid behov.

   Känner att jag behöver mer än ett dåligt betyg, känns inte rättvist att ge en bok som jag tycker är rent dålig samma betyg som en bok som jag kan förstå att folk tycker om även om jag inte alls gör det :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)