onsdag 14 oktober 2015

Ross Poldark: Winston Graham

Ross Poldark
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Ross Poldark är den första boken i serien The Poldark Saga, en släktkrönika som utspelar sig i Cornwall under 1700-talet. Ross kommer hem från Amerika där han deltagit i kriget och upptäcker att saker har förändrats under hans bortavaro. Hans pappa är död, huset och markerna förfallna och barndomskärleken Elizabeth är förlovad med hans kusin. Han kastar sig in i arbetet med att få gården på fötter och får handskas med trilskande tjänare och arrendatorer och deras problem. Överlag är det en svår tid för Cornwall där huvuddelen av befolkningen på ett eller annat sätt försörjs av gruvnäringen. Kopparpriset är lågt och arbetarna ska vara glada att de överhuvud taget har jobb.

Tankar: Läste den här när BBC-serien skulle börja sändas i svt så jag kunde få mina egna bilder innan jag såg filmatiseringen och jag är väldigt glad för det för boken ger så mycket mer. Det är fler karaktärer som byggs ut, både i poldarkfamiljen och i det omgivande landskapet, och de är ofta bra uppbyggda och mindre svartvita än i tv-serien.

Ross är en man som ofta står på folkets sida trots att han själv tillhör den gentila klassen, men han är också ganska stolt och snarstucken och jag tycker det är skönt att han har sina fel och brister för annars hade det lätt blivit en för rättrådig hjälte. En av de intressantare karaktärerna för mig var hans kusin Francis. Han vågar inte riktigt tro på att Elizabeth egentligen vill ha honom nu när hon vet att Ross är i livet. Det tillsammans med hans ohejdade spelande trots en taskig ekonomi sätter rejäl press på äktenskapet. Det är en nöjsam läsning överlag.

2 kommentarer:

  1. Kommenterar utan att läsa vad du skrivit (because I can ;)) Har preciiis beställt denna själv efter att ha sett tv-serien så här långt. Hoppas på att böckerna är minst lika bra (och att Ross verkligen ser ut som Aidan Turner i böckerna).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böckerna är bättre - längre tidsperiod och bättre uppbyggnad. Fick intryck av att Ross var snygg i böckerna också och efter att ha sett serien så ser han ju absolut lika mumsig ut som Aidan. Yay!

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)