fredag 25 september 2015

Fairest: Marissa Meyer

Fairest: The Lunar Chronicles: Levana's Story
Bild lånad från adlibris
Fairest är bok 3.5 i Meyers The Lunar Chronicles. Den är ett porträtt av en ung Levana, som så småningom ska bli månens regent och den utspelar sig ungefär 16 år före händelserna i Cinder. Levana är ärrad till kropp och själ och har blivit terroriserad av sin syster under uppväxten. När sedan en av vakterna visar lite vänlighet mot henne börjar hon väva små dagdrömmar om de två tillsammans. Att han redan är gift är olyckligt, men inte nog för att avskräcka henne.

Omdöme: Som jag gillar den här serien! Just Fairest är en intressant skildring av en människa som helt lever i sina illusioner och sedan tvingar verkligheten att rätta sig efter dem, alltmedan hon rättfärdigar sina beslut för sig själv. Man får en viss förståelse för hur Levana blev som hon blev samtidigt som det står klart att hennes känsloliv inte alls är som andras, hon är helt empatilös. Med tanke på vad hon offrat för att få till stånd ett giftemål med kejsar Kai så inser man också att hon aldrig kommer att ge upp frivilligt. Förutom Levanas historia så får man se Cinder och Winter som små.

2 kommentarer:

  1. Jag vill läsa de här sidonovellerna, men hyser någon förhoppning om att de kommer att släppas som en novellsamling efter att Winter har publicerats så jag avvaktar tills det kommer besked om en sådan samlings varande eller icke varande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte dumt att ha något kvar efter huvudnumret är avslutat :) Min absoluta favorit bland kortisarna så här långt är The Little Android - mumma!

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)