tisdag 12 maj 2015

Maros resa vs Jakten på Jack

I skolan har vi läst två olika fantasyserier om fyra böcker vardera nu, Maros resa av Jo Salmson och Jakten på Jack av Martin Olzcak. Jag läste de båda förstadelarna, Kungen kommer och Trolldom i Gamla Stan, som högläsning för klassen (jag har tvåor i år) och sedan lånade jag en himla massa ex av fortsättningen på serierna av Göteborgs eminenta skolbibliotekscentral och de har vi haft som läsläxa. Barnen har haft mellan en och tre veckor på sig att läsa varje bok, beroende på läsflyt och motivation.

Kungen kommer!  Skuggan och draken (inbunden)  Ett hjärta av isI drottningens namn

Maros resa handlar om Maro som är runt 14 år gammal och som ser fram emot att lämna borgen där han vuxit upp för att bli en av kungens väpnare. Han drömmar om att imponera på kungen och bli den yngste riddaren någonsin, men när han tvingar stallpojken att sadla pappans stridshäst och de båda två skadas så anses han som olämplig och den yngre brodern får ta hans plats. Men Maro får en sista chans att bevisa att han faktiskt kan vara någon att räkna med, han och en av kungens "skuggor" får i uppdrag att skaffa fram ingredienserna till en sanningsdryck som kan avslöja förrädaren som vill störta kungen. De behöver bland annat drakblod och ishonung.

Jakten på Jack handlar om föräldralöse Jack, runt 10 år, som ska tillbringa sommaren i Stockholm med en släkting. Så snubblar han över en lös golvbräda och under den hittar han en urgammal trolldomsbok. Det är häpnadsväckande i sig själv, men ännu mer så när det visar sig att Jack är den första trollkunniga människan på över 300 år. Det avslöjas också att hans föräldrar inte alls är döda, utan kidnappats av varulvar när Jack var liten. Varulvarna är på jakt efter boken och Jack ger sig ut på jakt efter sina föräldrar med hjälp av sin moster och en tjurig vätte.

 Trolldom i Gamla Stan Vålnader på Vasaskeppet (kartonnage)Varulvar i Storkyrkan : jakten på Jack (kartonnage) Häxor i tunnelbanan

Omdöme:
Kungen kommer (Maros resa) kändes som en lite långsam högläsningsbok, det var mycket upplägg för resten av serien och jag retade mig ganska mycket på huvudpersonen Maro som kändes väldigt barnslig och självupptagen, men det var något som störde mig mer än eleverna. De följande tre böckerna var däremot riktigt bra. Spännande med oväntade vändningar och helt nya fantastiska varelser och man lär känna huvudpersonerna allt bättre och ser dem dessutom utvecklas en del. Riktigt bra episk fantasy för barn, men med en del svåra (d.v.s. ovanliga) ord och en bakomliggande konflikt om vem som var den rätta tronarvingen som inte var helt lätt att greppa för alla.

Trolldom på Gamla Stan (Jakten på Jack) var en snabbare och mer omedelbart fångande högläsningsbok. De följande delarna är även de händelserika, men eftersom det mestadels är olika personer som försöker få tag på varandra så blir det trots allt lite enformigt även om det fanns en twist mitt i som fick en att tappa hakan. Betyget dras också ner av att jag aldrig riktigt lär känna personerna, de är ganska grunt beskrivna och jag blir inte riktigt berörd av dem. Många av miljöerna är vanligare i den här boken, den utspelas i Stockholm, och eleverna var lite fascinerade av att man kunde besöka platserna på riktigt. Lite kul att det läggs till gömda platser bland de vanliga i boken, som vättarnas hemvist i en trädgård i Södermalm.

Många elever delar dock inte min uppfattning ovan. De tycker att båda serierna är jättebra och spännande, men de flesta föredrar Jakten på Jack för att de hade lättare att förstå och hänga med i den och de tyckte det var kul att det var i den vanliga världen (eller urban fantasy som de säger nu när vi gått igenom skillnaderna). De tyckte också att den var roligare och visade glatt bilderna som förstärkte det, medan jag föredrar de mangainspirerade illustrationerna i Maros resa. Jag tyckte å min sida bättre om fantasyinslagen hos Salmson, som twisten med drakarna och de livsfarliga bina på isfälten och deras magiska honung. Jag föredrog också de väldigt kallhjärtade skurkarna i Salmsons värld, de fascinerar mig mer än varelserna man aldrig får lära sig så mycket om hos Olcsak. Båda serierna är i alla fall klart läsvärda för åldersgruppen även om de kan behöva mer stöd när de läser Maros resa.

Alla bilderna är lånade från adlibris och bokus.

2 kommentarer:

  1. Blev nyfiken på dessa serier. Verkar vara trevlig läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det, men ännu mer så om man är runt lågstadieåldern :) Det är inte böcker som jag rekommenderar för vuxna läsare egentligen, då blir de väl enkla.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)