fredag 18 juli 2014

The Name of the Wind: Patrick Rothfuss

Name of the Wind
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
The Name of the Wind av Patrick Rothfuss är första delen av tre i en episk fantasysaga. Det är svårt att skriva om handlingen utan att spoila, så läs försiktigt... Den handlar om värdshusvärden Kvothe som bor i en liten by mitt ute i ingenstans, affärerna går dåligt och när en mystisk demonliknande varelse attackerar en av hans gäster ger han sig ut för att fixa det. Då känns han igen av en kringresande krönikör som misstänker att han är den sagorna pratar om, den som har dödat drakar, bränt ner städer och kan piskas utan att blöda, och han övertalas att berätta sitt livs historia.

Första boken av trilogin är det Kvothe berättar under dag 1. Han börjar från början med sin lyckliga barndom som tillbringades med familjen i en kringresande gycklargrupp tills han en dag hittar resten av truppen död och firande varelser runt lägerelden. En apatisk sommar i skogen väntar, men när så många strängar har brustit på hans pappas lyra att den inte går att spela på längre beger han sig in till staden för att ersätta dem, men blir istället ett av ett otal gatubarn som kämpar för att överleva från dag till dag. I tonåren kommer magi, äventyr, vänner och oförsonliga och långsinta fiender (och vad man inte tycker om dem) in i handlingen.

Omdöme: En riktigt bra bok! Välskriven, händelserik och det finns dessutom humor i berättandet. Den blir något seg i det senare mittpartiet, men det förlåter man eftersom Kvothe är så lätt att tycka om. Han har fått genomlida så mycket, hans liv flyter väldigt sällan bara på, men han är fortfarande ett härligt rättrådigt, gammaldags hjälteideal. Vilket inte är samma sak som att man alltid tycker att han handlar genomtänkt och klokt. Jag gillar dessutom världen han lever i, den är väl uppbyggd och Rothfuss har fått med en fond av myter och sagor i sceneriet. Magin är av den logiska sorten att nästan vem som helst (som är intelligent och har råd) kan lära sig att använda den, vilket jag gillar, man behöver inte vara utvald.

Ser mycket fram att få höra mer av vad han uträttat som blivit stoff för sagor och sånger, samtidigt som jag undrar vilka återverkningar som kommer att komma, för jag tror att de demonliknande varelserna i närheten av värdshuset bara var början...

Här finns ett kort smakprov som jag skrev i början av läsningen.

4 kommentarer:

 1. Fick hem de två första delarna i serien igår, med ett paket från Adlibris. Skall bli spännande att läsa.

  SvaraRadera
 2. Härligt, håller tummarna för att du gillar dem (har iofs bara läst den första hittills, men räknar med att tycka om fortsättningen med...) lika mycket som jag :)

  SvaraRadera
 3. En serie där jag knappt kan vänta på upplösningen, men vad göra?! Tålamod, tålamod ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har del 2 kvar att läsa, men drar ut på det liite till, allt för att minska väntetiden :)
   (Vilket är lite ologiskt, lägger ju egentligen bara väntetiden nu istället...)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)