torsdag 23 januari 2014

The Secret Speech: fortsättningen på Child 44

The Secret Speech
Bild lånad från adlibris
The Secret Speech av Tom Rob Smith är andra boken om Leo Demidov. Den tar vid några år efter Child 44 slutade, Leo sköter KGB.s mordutredningsavdelning, en avdelning som är så hemlig att den har ett alias i form av en knappbutik. Så begår plötsligt två f.d. kollegor självmord och Leo misstänker att de "knuffats över kanten" av någon från deras gemensamma förflutna. Samtidigt skickas ett tal av Khrushchev ut för att läsas upp på arbetsplatser och skolor, det får dock inte publiceras, därav det "hemliga talet". Talet visar vägen mot en förändring av inrikespolitiken och det här kopplas så småningom samman med självmorden ovan. Leo hamnar mitt i händelsernas centrum och tvingas besöka både Gulag och Ungern.

Omdöme: Länge så gick läsningen ganska trögt, men efter halva boken lossnade det plötsligt och jag fångades äntligen av berättelsen. Historiskt sätt var det intressant läsning, speciellt andra halvan. Vidrigheterna i Gulag, liksom korruptionen, är jag mycket mer bevandrad i nu, men höjdpunkten är ändå det hemliga talet och dess efterverkningar både i Sovjetunionen och i Östeuropa. Relationsmässigt var det inte riktigt lika intressant som Raisas och Leos komplicerade förhållande i Child 44, men jag gillade att läsa om adoptivdotterns oförtrutna hat och Leos desperata försök att få upprättelse. Deckarmässigt så var den inte jättebra. Jag är inget fan av att deckargåtor (eller hämndberättelser) blir så upphängda på personen som ska lösa dem eller när familjemedlemmar dras med i dramat. Men den är tillräckligt bra för att läsa nästa bok så småningom.

Här kan du läsa inlägget om första boken om Leo, briljanta Child 44.

2 kommentarer:

  1. Läste den här nyligen men blev besviken. Tyckte inte den var alls lika bra som Barn 44. Men den historiska bakgrunden är mycket intressant, och den främsta anledningen till att jag tog mig igenom boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, den var långt ifrån Barn 44. Håller tummarna för att nästa i serien hittar tillbaka...

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)