tisdag 28 januari 2014

Stop the Pounding Heart: en något förvirrande upplevelse

Stop the Pounding Heart är en slags dokumentär om några riktigt religiösa kristna rednecks i östra Texas. Det handlar huvudsakligen om tonåringen Sara och hennes familj och man får se glimtar från deras vardagsliv när de gör sådana saker som att mjölka getter, ha diskussioner om kvinnans roll och sätta upp stängsel. Man får till viss del även följa Colby och hans familj och deras liv som cowboys, där den huvudsakliga sysslan verkar vara att förbereda sig för tjurridning på rodeor. Skillnaden mellan Usa och Sverige blir påtaglig ibland, som innan rodeon när Colby går runt bland sina kompisar och samlar ihop dem till bön.

Omdöme: Som står i rubriken så var det här en ganska förvirrande film. Jag saknar en berättare som kan förklara för mig som tittar vad som pågår, alternativt att man intervjuar dem man filmar. Nu får man se en massa händelser utan att få någon förklaring till dem. I ett av klippen får vi se Sara och hennes systrar när de går ut i skogen klädda i medeltidsliknande klänningar, men varför de har dem på sig förklaras aldrig. I informationstexten om filmen stod att Sara ska gifta sig, tror att det var därför Colby med familj var med och att det man fick se var deras plågsamt trevande försök att lära känna varandra, men jag vet inte säkert. Filmen slutade med att Sara stod i gethagen i vad som såg ut som en bröllopsklänning och inga andra tänkbara män filmades så, ja, antagligen?

Vissa bitar var intressantare än andra, som när mamman och döttrarna diskuterar kvinnans roll. Enligt vad som står i bibeln skapades ju mannen först och kvinnan efteråt som hans "helpmate". Vilket enligt mamman betyder att om man är riktigt trött på eftermiddagen och tänker att "kan inte han hjälpa till" så ska man bita ihop eftersom det är hela anledningen till att man finns alls. Hon menar också att bara för att man underkastar sig så är man inte svag, att man behöver vara stark för att våga lämna över besluten till någon annan. Det tror jag väl egentligen att hon har rätt i, men det gör inte att jag håller med om hennes slutsats. I ett kort klipp får vi ser när Sara och systrarna pratar om vad de vill med livet, alla utom Sara vill gifta sig och ha barn. Något klipp senare syns Sara bryta ihop och mamman ber för henne. Sista klippet är det med bröllopsklänningen. Det är inte med en bra känsla jag lämnade biosalongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)