lördag 16 november 2013

Child 44: en riktigt bra bok

Child 44
Bild lånad från adlibris
Child 44 av Tom Rob Smith är en av de där böckerna som är som ett kinderägg. Den är spännande och har intressanta relationer samtidigt som man lär sig en massa om 50-talets Sovjetunionen där Stalins arbetsläger och hemliga polis är i högsta grad närvarande hela tiden.

Det är intressant läsning, jag kunde nästan ingenting om det här innan, men att i deckarform få ett samhällssystem beskrivet är suveränt. Statens felfrihet är absolut, arresteras du misstänkt för ett brott är du skyldig eftersom staten inte begår några fel, frågan är bara hur lång tid det tar innan du erkänner. Sätten att få någon att erkänna är som hämtade ur en mardröm. Huvudpersonen Leo arbetar för den hemliga polisen och tror på systemet. Han inser att vissa fel begås, men tycker att det är smällar man får ta för att behålla folks tro på staten. Så blir hans fru anklagad för att vara spion...

Den historiska aspekten är kulissen till ett mystiskt mordfall. Mord är normalt inget som förekommer i ett lyckligt socialistiskt samhälle, alltså är det något man helst ska sopa under mattan. Det är inte smart att bli inblandad i en sådan utredning om man vill vara på partiets goda sida.

Förutom att man får veta en del om Stalintiden och läsa om mordfall (som kommer i andra hand) så är dessutom relationerna intressanta. Framförallt den mellan Leo och hans fru, där Leo är ganska naiv, men där finns också en syskonrelation samt den mellan två konkurrerande kollegor. En suverän bok helt enkelt.

Här kan du läsa inlägget om nästa bok om Leo, The Secret Speech.

4 kommentarer:

 1. Åhh, det låter som en bok för mig, dags att starta en ny varukorg på Bokus... Så många böcker så lite tid... Jag gillar att få läsa deckare och samtidigt lära mig nått om världen.

  Gillar din spoilervariant, smart lösning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett ovanligt roligt sätt att lära sig saker :) Visste inte mycket om Stalintiden innan.

   Tycker det funkar att markera för spoilers på ganska korta avslöjanden. Skulle det bli en lång spoilrig text skulle det bara se ut som sidan var beige, utan text. Hade la vart sådär :)

   Radera
 2. Läste Barn 44 i en bokklubb för några år sedan. Mordet i sig blev liksom en bihistoria till beskrivningen om den tid som det utpelar sig i. Visste inte heller allt detta innan så det var nyttig (och otäck) läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, mordhistorien var inte huvudsaken i den här boken. Men lite kul (helt fel ord, jag vet...) att även den är baserad på verkliga händelser.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)